Český startup Twisto vstupuje do nového byznysu. Spouští splátky, které slibuje v aplikaci vyřídit do 15 vteřin

Peter BrejčákPeter Brejčák

twisto-karta1

Foto: Twisto

Twisto karta

0Zobrazit komentáře

Platební aplikace Twisto rozšiřuje záběr svého byznysu. Ve snaze dostat se do černých čísel a zároveň vyslyšet přání zákazníků spouští rozložení plateb za nákupy na splátky. Naskakuje tak na probíhající trend ve světě fintechu a oproti klasické konkurenci v podobě bank klade důraz na výrazné zjednodušení celého procesu.

Splátky doplní hlavní byznys tuzemského startupu, který je postaven na třech nejdůležitějších nohách – provizích od e-shopů, prémiových účtech a volitelném prodlužování splatnosti, za které se po úvodním měsíci platí úrok.

„Odložení u nás nyní využívá zhruba 25 procent zákazníků měsíčně. Po spuštění splátkového produktu volali i zákazníci, kteří neodkládají, a proto jsme se rozhodli vyvinout plnohodnotné splátky, které však budou proti dosavadním řešením na trhu maximálně jednoduché, za pár vteřin a v mobilní aplikaci,“ říká Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista.

„Samozřejmě vedle kvality služby samotné věříme, že nám tento produkt pomůže se dostat co nejdříve do černých čísel,“ neskrývá byznysový potenciál dvaatřicetiletý podnikatel.

michal-smida-twisto-ceo

Foto: Twisto

Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista

Vyřízení splátek Twisto slibuje bez papírování přes aplikaci do 15 vteřin, a to na jakékoliv nákupy od tří tisíc korun. Podle očekávání Twista, které letos oslavilo šest let od vstupu na trh, novou službu využije 10 až 15 procent uživatelů aplikace. Těch je v tuzemsku aktuálně přes 80 tisíc.

Pokud chce uživatel splátky využít, po zaplacení nákupu pomocí Twista má 45 dní na to, aby se rozhodl, jestli jej zaplatí bez navýšení, anebo si jej rozdělí do několika měsíců. V detailu každé platby nad 3 000 korun uvidí možnost rozložit ji do splátek. Aplikace následně spočítá celkové náklady a pokud zákazník souhlasí, potvrdí splátky dalším kliknutím.

Limit na splátky má většina klientů stanoven mezi 10 až 20 tisíci korunami. Úrokovou sazbu určují tři ukazatele – hodnota spláceného zboží, doba, do které si zákazník splátky rozloží, a konkrétní den v měsíci (úrok se počítá po dnech). Nejnižší úroky začínají na 12 procentech a obecně platí, čím vyšší suma a delší doba půjčky, tím jsou úroky nižší.

V modelovém příkladu může zákazník při rozložení nákupu za 10 tisíc korun na tři měsíce počítat s RPSN (roční procentní sazba nákladů) na úrovni 47,3 procenta, v případě rozložení na dvanáct měsíců pak 41 procent. U částky 30 tisíc korun rozložených na celý rok se sazba dále snižuje až na 17,4 procenta.

Twisto splátky

Foto: Twisto

Twisto nově umožňuje rozložení nákupů na splátky

Pro Twisto je spuštění splátek krokem v propojování debetních a kreditních plateb a jedním z kroků, jak se dostat do černých čísel. Letos získal startup investici přes 300 milionů korun, pořád se mu však nepodařilo překonat break-even. Ten byl plánován na konec letošního roku, nakonec se Twisto do zisku plánuje dostat v průběhu příštího roku.

Z produktového hlediska splátky nejsou jedinou očekávanou novinkou aplikace. Ještě letos plánuje spustit i kategorizaci plateb, která už je standardem u jiných fintech služeb jako konkurenční Revolut nebo i u některých bank. V příštím roce pak Twisto plánuje po Apple Pay spustit Google Pay, představit nový design karet nebo nabídnout možnost platit vlastními penězi i za samotné nákupy.

Zároveň bude i nadále rozvíjet své aktivity na polském trhu. Minulý měsíc tam Twisto spustilo platební kartu a mobilní aplikaci a v září představilo platební účet s možností odložení plateb. Cílem fintechu je na tamním trhu do tří let získat půl milionů klientů, k čemu mu má pomoct také probíhající masivní reklamní kampaň.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym