Brno táhne jako světová špička v rozpoznávání řeči. Vývoj tu otevírá britský Speechmatics, kde působí i Češi

Peter BrejčákPeter Brejčák

speechmaticsInsider

Foto: Speechmatics

Brněnský tým startupu Speechmatics v čele s Františkem Skálou (uprostřed)

0Zobrazit komentáře

Když František Skála ukončil magisterské studium, jal se pokračovat v oblasti jazykového modelování pomocí rekurentních neuronových sítí také na doktorandské úrovni. Během navazujících studií četl zajímavý článek o jejich trénování na grafických kartách, což ho zaujalo natolik, že se ozval přímo autorům ze startupu Speechmatics.

„Ozval jsem se jim, že bych nastoupil na pracovní stáž, což se podařilo. To bylo před pěti lety, ze stáže se stala práce na plný úvazek, studia jsem mezitím zanechal a po roce a půl jsem se přestěhoval zpět do České republiky, přičemž od té doby jsem pro Speechmatics pracoval na dálku,“ popisuje Skála pro CzechCrunch s tím, že se ve firmě sešel ještě s jedním českým kolegou.

Britský Speechmatics, který letos od investorů získal v přepočtu téměř 200 milionů korun (6,35 milionu liber), se zaměřuje na výzkum rozpoznávání řeči pomocí strojového učení. Za tímto účelem vyvíjí nástroje pro automatické rozpoznávání a přepisování mluveného slova do psaného, a to ve třiceti jazycích. Mezi nimi se nachází i čeština, avšak zatím jen jako prototyp. Pokud se však v tuzemsku najde dostatek zájemců, firma plánuje vyvinout plnohodnotnou českou verzi.

Do Brna táhnou světoví specialisté

Počet zákazníků firmy již překonal padesátku a nachází se mezi nimi například Deloitte UK, Adobe, 3Play Media nebo Red Bee Media. Zájem o produkt se projevuje také v rostoucích tržbách, které Speechmatics zdvojnásobuje každoročně už několik let. Loňský rok šlo o 2,8 milionu liber a letos by mělo přijít k nárůstu nad 5,5 milionu liber, což je v přepočtu více než 160 milionů korun.

speechmatics-brno-min

Foto: Speechmatics

Startup Speechmatics sedí v brněnském TITC

Startup přitom roste i regionálně a Skála tak získal nový úkol. Z pozice Tech Lead má najít spolupracovníky do nově otevřené pobočky Speechmatics v Brně. Startup s oficiálním sídlem v anglickém Cambridge se i díky zmiňované investici globálně rozrůstá a kromě moravské metropole otvírá nové kanceláře v americkém Denveru a indickém Čennaí.

Volba pro Českou republiku nepřišla náhodou. „Rozpoznávání řeči se v Česku dělá nějakou dobu a na světové úrovni. A to nejen komerčně, ale právě i na univerzitách. Možnost kontaktu s odborníky v oboru byla jedním z rozhodujících faktorů právě pro pobočku v Česku,“ popisuje Skála. Jedním z příkladů podobně zaměřených firem je například brněnská Phonexia, která vznikla jako spin-off VUT.

Právě díky dobrému jménu této univerzity ve světě si nakonec pro Speechmatics pro svou expanzi zvolili Brno. „Možnost rozšířit se do Brna jsme zvažovali již dlouho. Zaprvé kvůli tomu, že na VUT v Brně je řečový tým známý ve svém odvětví po celém světě, zadruhé i proto, že už jsem v Brně byl k dispozici jako případná ‚spojka‘ pro usnadnění zakládání pobočky, náboru a podobně. I množství zahraničních vývojářských firem v Brně ukazuje, že Brno má co nabídnout,“ doplňuje Skála.

speechmatics-cambridge2

Foto: Speechmatics

Hlavní sídlo má Speechmatics v Cambridge

Aktuálně s ním v brněnské pobočce pracují další dva kolegové a jejich počet by se měl rozrůst na celkových šest nebo sedm. Růst je součástí cíle firmy zdvojnásobit za letošní rok počet zaměstnanců z padesáti na celou stovku.

„V Brně stavíme vývojový tým. Chceme oslovit jak právě specialisty na rozpoznávání řeči, tak i programátory, kterých je v Brně díky několika univerzitám požehnaně. Zatím chceme sestavit jeden samostatný tým, který by byl schopen dělat vše od výzkumu a vývoje přes testování po nasazení, pro začátek se jedná o plán na přibližně šest lidí. Když se bude dařit, tak do budoucna je otevřená možnost dalších takovýchto týmů,“ dodává Skála.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym