Banky a fintechy se začínají otrkávat. První spolupráci vykopávají čeští BudgetBakers s Komerční bankou

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

budgetbakersInsider

Foto: BudgetBakers

Michal Kratochvíl (CEO) a Jan Müller (zakladatel) z BudgetBakers

0Zobrazit komentáře

O tom, že si tradiční banky a mladé startupy, které se věnují finančním technologiím, nekonkurují, ale naopak budou vzájemně spolupracovat k prospěchu svému i svých zákazníků, se hovoří již pár let. Prozatím však většinou zůstává u slov a banky se spolu s tzv. fintechy spíše oťukávají. V Česku se ale nyní otevírá první spolupráce, jež by mohla vykopnout větší změny v tuzemském finančním světě.

Česká fintechová firma BudgetBakers vyvíjí nástroj pro správu osobních financí, do které agreguje transakce z bankovních účtů a uživateli pak poskytuje přehledné statistiky o jeho finančních tocích. Před pár měsíci k tomu tým pod vedením Michala Kratochvíla spustil také aplikaci Board, která to stejné dělá pro podnikatele.

Princip je opět stejný – do aplikace si podnikatel napojí své účty a následně může nahlížet na svůj byznys z úplně jiné perspektivy. Board mu ukáže například stav byznysu z pohledu jednotlivých týmů, provozů nebo prodejních kanálů včetně provozního zisku, nákladů či nesplacených pohledávek. Nejde však o účetní aplikaci, jak už Kratochvíl pro CzechCrunch vysvětloval v létě, ale o manažerský nástroj, který má pomáhat při řízení podniků.

budgetbakers-board

Foto: BudgetBakers

Aplikace Board od BudgetBakers pro podnikatele

„Těší nás, že už nyní je vidět velká otevřenost vůči novým technologiím u nových podnikatelů a u startupů. Chtějí mít věci pod kontrolou a současně si maximálně ušetřit práci. A tento trend se pomalu šíří i mezi podnikatele s delší historií,“ říká Michal Kratochvíl, výkonný ředitel BudgetBakers.

Zmíněné napojení bankovních účtů do aplikací je pro BudgetBakers klíčové, protože jen díky tomu mají uživatelé skutečně všechny transakce na jednom místě a nemusí ručně nic zadávat. V tomto ohledu tak hraje zásadní roli evropská směrnice PSD2, která otevírá nové možnosti spolupráce mezi bankami a třetími stranami, jež získají jednodušší přístup k datům.

petr-andrysek

Přečtěte si takéPetr Andrýsek podpoří miliony korun český esportový tým Brute. Chce z něj udělat evropskou špičkuPetr Andrýsek podpoří miliony korun český esportový tým Brute. Chce z něj udělat evropskou špičku

„Banky dosud měly na data o transakcích svých klientů monopol, nyní je díky nařízení PSD2 musejí sdílet s finančně technologickým segmentem, který je hnacím motorem inovací ve finančnictví. To celý segment posouvá značně vpřed,“ hlásí Kratochvíl, jehož firma v květnu získala licenci od České národní banky a může se na banky jednoduše napojit, protože dosud data sbírala tzv. scrapingem, tedy strojovým získáváním dat z webových stránek.

Háček je ovšem v tom, že přestože již měla být směrnice PSD2 definitivně implementována letos v září, zdaleka ne všude funguje. Některé banky již jsou sice plně otevřené, ale mnoho dalších má zatím řešení jen polovičaté a některé nefungují vůbec. Michal Kratochvíl potvrzuje, že situace není rozpačitá zdaleka jen v Česku, ale po celé Evropě.

budgetbakers-app

Foto: BudgetBakers

Aplikace Wallet od BudgetBakers

„V České republice jsme se díky PSD2 napojili na banky, u kterých to do té doby nešlo. Nově máme Komerční banku nebo Air Bank. Pro nás malé fintechy je to ovšem boj, navíc když fungujeme globálně, tak se každá banka počítá,“ zmiňuje Kratochvíl s tím, že zatímco banky mají prioritu na otevření svých služeb pro třetí strany obvykle velmi nízko, pro malé startupy jde často o přežití, protože mají na získávání těchto dat založený byznys.

Pro srovnání stačí zmínit fakt, že zatímco po celém světě se už dnes BudgetBakers napojují na zhruba 10 tisíc bank, v Evropě to je v rámci nového standardu PSD2 zatím asi jen dvacet bank – a mezi nimi i tuzemská dvojice. Kratochvíl věří, že se bude situace neustále zlepšovat, ale jinak se musí pořád spoléhat na scraping.

Vzájemné obohacování

Že to však jde i jinak, moderně a podle nejnovějších standardů, chtějí BudgetBakers dokázat se svou nejnovější spoluprací, kterou uzavřeli s Komerční bankou. Právě ta patří v této oblasti k nejprogresivnějším a své nástroje již fintechovému světu plně otevřela.

„Naši strategickou dohodu o spolupráci s Komerční bankou považuji za důkaz, kam fintechy a banky už několik směřují, ale zatím o tom jen mluvily. Věřím, že vzájemné obohacování se nyní ukáže naplno a obě strany si vzájemně pomohou,“ komentuje pro CzechCrunch Kratochvíl. Zatímco banka může nabídnout své velké portfolio zákazníků, fintechy mu přinesou nové technologie a inovace, jež banky zatím často nedokáží vyvinout nebo nasadit.

„Komerční banka chtěla vždy být v oblasti podnikatelů a živnostníků dominantní a my jim dodáváme moderní nástroj právě pro tento segment,“ doplňuje Kratochvíl. Budou to právě podnikatelé, kteří nyní dostanou v rámci různých tarifů se slevou také aplikaci Board, do které si budou moci jednak napojit své účty a následně samozřejmě využívat všech jejích schopností. V základu je totiž aplikace zdarma, ale odemčení všech funkcí je za měsíční poplatek.

Jde zatím skutečně teprve o první vlaštovku, ale Kratochvíl věří, že nebude poslední. Banky se dosud s fintechy jen tak oťukávaly a přestože si často vzájemně notují, tak když dojde na lámání chleba, nakonec se žádná spolupráce nedohodla. BudgetBakers chtějí jít s Komerční bankou ostatním příkladem a do budoucna se nebrání spolupráci ani s dalšími subjekty, zejména v oblasti retailu, kde mají aplikaci Wallet.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym