Astronauti si poprvé upečou sušenky přímo na Mezinárodní vesmírné stanici. Pomůže jim speciální trouba

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zeto-g

Foto: Zero-G Kitchen

Koláž astronauta se sušenkou

0Zobrazit komentáře

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) musí už celá desetiletí spoléhat na předbalená jídla ze Země, která mají k čerstvosti velmi daleko. Stravu by si ale už brzy mohli výrazně zpestřit pomocí speciální vesmírné trouby, která je schopna péct i v mikrogravitaci.

Zařízení jménem Zero-G Oven se totiž nově na ISS nachází a podle NASA by mělo mít pečené jídlo fyzické a psychické pozitivní účinky. První ingrediencí, která astronautům poslouží, bude těsto na typické americké sušenky od koncernu Hilton DoubleTree. Pokud se v rámci projektu podaří vše, jak má, sušenky budou vůbec první věcí, kterou kdy astronauti na ISS upekli.

Trouba Zero-G vypadá na první pohled jako obyčejný krátký tubus. Je ale nadesignovaná kompletně na funkčnost v mikrogravitaci a péct bude podobnou technologií jako běžný toustovač. Netypické je především balení vzorků sušenek – jsou uzavřené v silikonu a hliníkovém obalu, jinak by pochopitelně v troubě volně poletovaly.

zero-g-kitchen

Foto: Zero-G Kitchen

Na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazila první várka sušenek

Ve 177 stupních Celsia budou moci astronauti v budoucnu péct, ale i grilovat nebo smažit. Startup Zero-G Kitchen uvedl, že pro tyto možnosti vytváří další obaly na jiné potraviny. Příležitost dopravit je na ISS bude mít alespoň jednou za čtvrt roku.

Za nápadem stojí newyorský manželský pár Jordana a Ian Fichtenbaumovi, jejichž profese se až magicky spojily do jednoho cíle. Jordana pracuje se sociálními sítěmi restaurací a Ian je investor do vesmírných startupů a podnikatel, který podle svých slov věnoval kariéru komercializaci nízké oběžné dráhy.

Podle slov manželů byla sušenka první jídlo, které je při tvoření konceptu napadlo a chtějí tak pobyt na ISS astronautům zpříjemnit. Podstatnou část práce odvedla také firma Nanoracks, která vytvořila hliníkové obaly a zprostředkovala už sedmi stům nákladům cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici.

zero_g1

Foto: Zero-G Kitchen

Trouba Zero-G Oven při přípravách na Zemi

Fichtenbaumovi uvedli, že vesmírná trouba je ale pouze začátek jejich snahy. Úmyslně prý začali od malého a relativně levného kusu, ale postupně by chtěli transformovat celé vesmírné kuchyňské prostředí.

Od salátu k sušenkám a vínu

V minulosti již astronauti vypěstovali na ISS různé druhy květin i salátu nebo ředkvičky, hrášek, a dokonce i slunečnice. Experimenty s pěstovanými potravinami jsou poměrně běžné – například na České zemědělské univerzitě simuluje unikátní laboratoř pěstování na Marsu. Zero-G Oven je ale průlomem, protože přináší zcela jiné možnosti čerstvých jídel.

Vesmírná trouba vystartovala z americké Virginie minulou sobotu na palubě zásobovací lodi Cygnus, která na ISS úspěšně donesla skoro čtyři tuny zásob. Mezi nimi bylo kromě standardních jídel i dvanáct lahví vína – těch si však astronauti příliš neužijí, protože budou na ISS pouze zrát pro účel experimentu.

zero_g3

Foto: Zero-G Kitchen

Manželé Fitchtenbaumovi (uprostřed)

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym