Známý slovenský designér Jozef Kabaň odchází z Rolls-Royce i celé skupiny BMW

jozef-kaban

Foto: Škoda Auto

Slovenský automobilový designér Jozef Kabaň

0Zobrazit komentáře

Zajímavý zvrat se udál na poli automobilového průmyslu. Slovenský designér Jozef Kabaň, který od letošního března působil v automobilce Rolls-Royce, znenadání končí a odchází nejen z luxusní firmy, ale také celé skupiny BMW, pod kterou Rolls-Royce patří. Důvod odchodu automobilka ani sám Kabaň prozatím neoznámili, ale podle všeho se chce věnovat něčemu novému.

Ještě před březnovým přestupem působil Kabaň v BMW, kde pracoval na poměrně kontroverzním faceliftu nové modelové řady, která ještě více umocnila takzvané „ledvinky“, tedy sání na přední masce automobilu.

Za svou více než dvacetiletou kariéru Kabaň pracoval na automobilech značek Audi nebo Volkswagen a Češi ho nejvíc znají z jeho významného působení ve Škodovce, kde vtiskl mnoha modelům současnou, modernější tvář a například Octavii dal kontroverzní čtyři světla.

octavia_rs_front_-min

Foto: Škoda Auto

Čtyři přední světla na současných Octaviích navrhl Jozef Kabaň

Do historie se zapsal v pouhých 26 letech designem téměř celého exteriéru tehdy nejrychlejšího sériově vyráběného vozu Bugatti Veyron. V Rolls-Royce měl mít přitom slovenský designér poměrně volnou ruku – automobilka ohlásila nejlepší finanční výsledky ve své historii a chystala novou modelovou řadu, kterou Kabaň představoval ještě se vzhledem z pera předchozího designéra.

frantisek-peterka_explorio-cz

Přečtěte si takéRodinná dovolená s dětmi bez starostí. Internetový podnikatel František Peterka spouští nový projekt ExplorioRodinná dovolená s dětmi bez starostí. Internetový podnikatel František Peterka spouští nový projekt Explorio

Zatím tedy není jasné, kam další cesta Jozefa Kabaně povede. Jeho brzký odchod z Rolls-Roycu je každopádně více než překvapivý. Ještě před pár měsíci totiž v rozhovoru pro Forbes vyprávěl o svých plánech, jak by chtěl ikonickou značku posunout, a pravil: „Je těžké říkat, že je to vrchol, protože když se řekne vrchol, vždycky mi to evokuje, že je to něco, po čem bude následovat už jen pád dolů. A já doufám, že to mě ještě nečeká.“

Bude tedy zajímavé sledovat, kam nyní Kabaňovy kroky povedou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym