Velký restart pro herní hit. Fortnite na tři dny pohltila černá díra a teď přichází se zbrusu novou mapou

Jiří SvobodaJiří Svoboda

fortnite-chapter2-boxed

Foto: Epic Games

Populární hra Fortnite od Epic Games

0Zobrazit komentáře

Vedle legendárního Minecraftu je Fortnite asi nejskloňovanějším pojmem v současném herním světě. O to větší poprask způsobila akce, kterou její vývojář, herní studio Epic Games, uspořádal u příležitosti konce její jubilejní desáté herní sezóny.

Po ní se totiž v neděli večer celé universum Fortnite zahalilo do temnoty a vůbec nebylo jasné, co se bude dít dál. Nyní je čekání u konce a po téměř třídenním blackoutu spatřila světlo světa zcela nová mapa a nová kapitola hry se spoustou změn.

Stejně jako u konců předchozích sezón se i tentokrát konala ve hře speciální událost, kterou hráči mohli sledovat. Obvykle epická animace, která honosně zakončuje deset týdnů soupeření, ale tentokrát měla nečekané vyústění. Hráči byli automaticky vyslání vysoko do oblak a meteor, který se na mapě ukázal, začal vsakovat celou hru do sebe.

fortnite1

Foto: Epic Games

Okamžik, kdy černá díra pohltila celý Fortnite

Vše, co zbylo, byla černá díra a hráči z celého světa začali nevěřícně koukat na své obrazovky a čekali, co se bude dít dál. V tu chvíli ještě netušili, že budou muset čekat necelé a pro mnoho z nich nekonečné tři dny. Následně se do Fortnite už nešlo ani přihlásit a hráči, co se hru pokusili zapnout, byli přivítáni hláškou o technických problémech.

V podobném gardu se mezitím Fortnite přetransformovalo i navenek. Jeho stránka na populární streamovací platformě Twitch na krátkou dobu ukazovala, že o ní nejsou žádné přenosy, do černoty se ponořil i web hry, který pouze začal přenášet livestream s malou černou dírou uprostřed. Všechny sociální sítě hry měly na profilovém obrázku jen černo a přenášely bez dalších podrobností onen živý přenos. Z twitterového účtu Fortnite zmizel veškerý obsah.

fortnite-chapter2_6

Foto: Epic Games

Nově budou moci hráči ve Fortnite rybařit

V počátcích stream sledovaly miliony lidí, přitom krom tiché hudby a náhodných čísel se na něm neukazovalo nic než pomalu rotující černá díra. Někteří badatelé se snažili najít za čísly nějaký význam a přišli se vším od souřadnic v mapách až po několik rozšifrovaných vět.

Druhá kapitola ságy

Fortnite tak bylo z minuty na minutu vypnuto a přestože převažující emoce byla nechápavost, někteří měli ihned jasno, co značí zmizení původní mapy. Jak s postupem času stoupala frustrace fanoušků, uniklé informace na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nejvýznamnější novinkou je zcela nová herní mapa (proto ostatně dává smysl, že tu starou pohltila černá díra), která se změnila po více než dvou letech. Nabízí mnohem variabilnější přírodní lokality a méně měst nebo vesnic. Některé lokality z minulé mapy nicméně zůstaly.

band-of-brothers-hbo-1

Přečtěte si takéApple natáčí pokračování Bratrstva neohrožených a Pacifiku. Budou u toho opět Spielberg s HanksemApple natáčí pokračování Bratrstva neohrožených a Pacifiku. Budou u toho opět Spielberg s Hanksem

Uniklý trailer v celé délce ukázal už v pondělí například změny ve fyzice vody (hráči budou nově plavat), nové předměty, možnost se pohybovat na pogo tyči nebo ve člunu či rybařit. Podstatnou změnou pro hraní bude také možnost odnášet své zraněné spoluhráče.

Součástí je pochopitelně i množství designových změn, nové zbraně či předměty. Oblíbené emotes neboli oslavné tance herních postav dostaly rozšíření v podobě tanců pro více hráčů.

V rámci předplatného Battle Pass na novou sezónu hráči dostanou jako obvykle bonusové předměty nebo vzhledy svých postav. V herní měně bude stát 950 V-Bucks, ale nově budou moci hráči získat až 1500 V-Bucks dalším hraním a plněním cílů.

Nevídanost v herní historii

Když vypadnou servery nějaké online hry, obvykle je to velký problém. V herní historii bylo ale doposud nevídané, že by je vývojáři vypnuli úmyslně právě za podobným účelem, jako to nyní učinili Epic Games, navíc ještě na necelé tři dny. Jak píše Patricia Hernandez v magazínu Polygon, je to ale krok, který značí, že se Fortnite může kdykoliv zvednout. Ukazuje totiž obrovské sebevědomí jeho vývojářů.

Krok Epic Games Polygon přirovnává například k situaci, kdy si v roce 2017 smazala účty na sociálních sítích zpěvačka Taylor Swift, aby tak promovala své nové album. Ačkoliv šlo i o riskantní kousek, lidé o zpěvačce začali mluvit a marketingový záměr jí tak vyšel.

fortnite-chapter2_2

Foto: Epic Games

Hráči se budou v druhé kapitole nově pohybovat i na člunech

Prvotní paniku fanoušků, kdy to vypadalo, že naprostý blackout není plánovaný, vystřídaly pocity očekávání, ale po prvních 24 hodinách už začali hráči spíš prosit o nahození hry. „To, že se nedokážeme srovnat s tím, že je Fortnite nehratelné 12 hodin, celkem jasně ukazuje, že tu máme problém se závislostí,“ napsal správce účtu Fortnite News už v pondělí.

Celou sekvenci s černou dírou Epic Games odstartovali v neděli po osmé hodině večer a ukončili jí v úterý v 10 hodin dopoledne. Epic Games nijak nekomentovali, proč pauza trvala tak dlouho – nejspíš tak učili z důvodu ladného nástupu na nový svět i marketingových bodů, které černá díra bezesporu přinesla. Do Fortnite už se v tuto chvíli lze přihlásit běžným způsobem.

fortnite-chapter2_1

Foto: Epic Games

Nově bude ve Fortnite možné nosit své zraněné spoluhráče

Na Fortnite se i sázelo

Události o Fortnite pronikly i do okolního světa. Irská sázková kancelář Paddy Power vypsala kurzy na to, kdy se Fortnite opět zprovozní. Na dnešní den, kdy bylo Fortnite nakonec skutečně spuštěno, byl vypsán dokonce kurz osm ku jedné. Sázkaři však měli šanci jen chvíli, protože po několika hodinách opět Paddy Power sázky stáhla.

„Věnujte se v myšlenkách fanouškům Fortnite, kteří nemohou hrát svou hru a musí jít ven a potkávat se se skutečnými lidmi. Ačkoliv bych rád vinil za zmizení hry Elona Muska, naše kurzy naznačují, že bude za pár dní zpět,“ komentoval s nadsázkou situaci v pondělí mluvčí Paddy Power pro deník Daily Star.

Ze situace si udělal legraci i sám Elon Musk, když retweetnul svůj rok starý sarkastický příspěvek o tom, že koupil Fortnite a smazal ho.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym