Temné létající žihadlo do měst. Boeing a Porsche společně chystají unikátní elektrický letoun

Filip HouskaFilip Houska

boeing-porsche-2

Foto: Boeing + Porsche

Vizualizace létajícího vozu od Boeingu a Porsche

0Zobrazit komentáře

Kolik času zbývá do doby, než budou létající auta běžnou skutečností? Otázka, kterou si pokládají snad všichni příznivci futuristických technologií. Jejich naděje však již nejsou krmeny pouze sci-fi filmy a fantastickou literaturou, ale reálnými plány a grafickými podklady, které jsou důkladně sestavovány v dílnách mnohdy i velkých firem.

Nad vzdušnými dopravními prostředky typu eVTOL, což je anglická zkratka pro elektrické letadlo s vertikálním vzletem a přistáním, se v dnešním světě přemýšlí poměrně usilovně. Ať už jde o snahy německého startupu Lilium, ambiciózní Kitty Hawk s podporou Larryho Page nebo třeba Uber se svou chystanou taxislužbou Uber Air a české Zuri Michala Illicha.

Odvážná vize, jež by měla města oprostit od dopravních kolon a nabídnout lidem dostupnou leteckou možnost přepravy, se mimo jiné líbí i Boeingu. Jeden ze dvou největších výrobců letadel na světě se za tímto účelem spojil i se zmíněným startupem Kitty Hawk, s nímž má pracovat na unikátním elektrickém vzdušném taxi.

kitty-hawk-cora

Foto: Kitty Hawk

Kitty Hawk Cora

Vedle toho v interní divizi Aurora testuje také vlastní létající „auto“, které by mělo sloužit jako vstupní bod do zcela nové oblasti slibující obrovský tržní potenciál. Boeing tak rozhodně nechce být pozadu a dost možná bude jednou určovat směr tohoto vývoje. O to víc, když nyní ohlašuje další atraktivní partnerství.

netflix-cestina

Přečtěte si takéNetflix naplno přichází do Česka. Objeví se na něm 150 českých filmů a přibudou i české titulky a dabingNetflix naplno přichází do Česka. Objeví se na něm 150 českých filmů a přibudou i české titulky a dabing

Americký letecký gigant se totiž spojuje s jednou z nejslavnějších automobilových značek vůbec – Porsche. S ní nově podepsal memorandum o spolupráci, které se nese v duchu „prozkoumávání prémiové vzdušné mobility“. Stručně řečeno: obě firmy chtějí společně vyvinout kompaktní městský letoun.

Decentní stíhačkový vzhled

To je ostatně zatím prakticky jediná informace, kterou Boeing i Porsche veřejnosti nabízí. Firmy nezveřejnily žádné konkrétnější údaje o technických parametrech, financování ani termínu vydání nebo cenu, za kterou by mohlo být toto létající auto nabízeno. Za to ale fanoušky navnadily grafickými koncepty, které vypadají velice zajímavě.

Boeing Porsche

Foto: Boeing + Porsche

Tajemný koncept chystaného letounu

Podle nich by malé letadlo nemuselo mít žádné vrtule a žádný konzervativní design. Společný produkt těchto dvou velkých jmen světového průmyslu bude založen na moderních křivkách vycházejících z tvaru stíhačky, přičemž futuristickou tečku dodává celému stroji temná, matně černá barva.

„Kombinujeme síly dvou předních globálních společností, abychom zdůraznili potenciálně klíčový tržní segment budoucnosti. V delším výhledu to může znamenat, že se posuneme do třetí dimenze cestování,“ dodává k nové iniciativě Detlev von Platen, člen představenstva Porsche zodpovědný za prodej a marketing.

Pro Porsche tak toto spojení s cílem vývoje elektrického letounu může mít stejně zásadní dopad jako pro Boeing, který je v letecké přepravě přeci jen mnohonásobně zkušenější. Ikonická německá automobilka, spadající pod koncern Volkswagen, totiž před nedávnem vyrukovala s vůbec prvním plnohodnotným elektrosporťákem Taycan, s nímž prakticky odstartovala novou éru výroby.

Obecně se pak má podílet na masivním vstupu Volkswagenu na pole elektrických vozů, kterých by napříč svými značkami měl v horizontu deseti let doručit okolo 22 milionů.

4169420_taycan_turbo_s_2019_porsche_ag-min

Foto: Porsche

Elektrické Porsche Taycan Turbo S

Diskuze (0)

Novinka

Anonym