Téměř 300 alb, 1 000 písní i úspěch v Las Vegas. Ve věku 80 let odešel legendární zpěvák Karel Gott

Legendární český zpěvák Karel Gott

0Zobrazit komentáře

Šlo o vůbec nejúspěšnějšího zpěváka někdejšího Československa a následně i samostatné České republiky. Karel Gott zahájil svou kariéru už v roce 1958, první vlastní album vydal o několik let později a za celou svou kariéru má na kontě neuvěřitelných 293 sólových alb a téměř tisíc písní. V posledních letech bojoval s několika nemocemi a před několika týdny kvůli akutní leukémii zrušil všechna vystoupení a zahájil léčbu, která už ovšem nepomohla. V úterý 1. října tak ve věku 80 let podlehl své nemoci.

Úspěchy Karla Gotra se jednoduše nedají popřít. Ostatně za celou jeho kariéru se mu podařilo prodat více než 50 milionů kusů nosičů, vyhrát množství ocenění a koncem šedesátých let získat prestižní zahraniční angažmá ve Spojených státech. Právě k těm se mu i za tehdejšího režimu otevřela cesta a plzeňský rodák mohl po dlouhých sedm měsíců vystupovat na pódiích blyštivého Las Vegas.

To bylo v době, kdy Las Vegas naplno ovládala jiná, americká legenda, Elvis Presley. Popularitu ale mimo Spojených států, kde vystoupil i v prestižní Carnegie Hall, nebo Kanady nabral pochopitelně také v Rusku nebo Německu, kde se spojil s dalšími populárními interprety.

Karel Gott se ještě před svou hudební kariérou zajímal také o malování, které se neúspěšně pokusil studovat. Od 50. let vedle studia elektromonteřiny a následně konzervatoře prorážel jako amatérský zpěvák, který si následně vyprofiloval svůj vlastní styl mezi swingem a rock’n’rollem, k němuž byl tehdy poměrně omezený přístup.

Přelomový byl pro Gotta rok 1960, kdy se rozhodl naplno opustit svou stálou práci a stát se profesionálním zpěvákem. O několik let později působil v Semaforu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, s bratry Štaidlovými založil divadelní scénu Apollo, kde vystupoval až do roku 1967. Právě rok 1967 byl pro Gotta klíčový, jelikož zároveň vydal svůj singl s názvem Trezor, který vystřelil na vlně popularity.

wolt-kuryr-praha-min

Přečtěte si takéWolt má za sebou rok v Česku. Z více než 300 restaurací nejvíce vozí pizzu, burgery nebo sushi a vstupuje na SlovenskoWolt má za sebou rok v Česku. Z více než 300 restaurací nejvíce vozí pizzu, burgery nebo sushi a vstupuje na Slovensko

Na to navázal i zmíněný úspěch v Las Vegas, kde angažmá dostanou pouze ti nejlepší. Po návratu vydává Gott své první album, které se okamžitě stává zlatým, a navazují jeho úspěchy na českém poli. Gott tak dokázal vždy nějakým způsobem překlenout všechny místní režimy a pokračovat v kariéře po desítky let. Mimo hudbu se navíc ukázal i v desítkách filmů a seriálů.

Karel Gott byl synonymem úspěchu na mnoha polích, z více než 290 alb, které vydal, ukončil svou bilanci s jednou diamantovou deskou (více než 13 milionů prodaných kusů během 30 let), sedmi platinovými deskami (více než 1 milion prodaných kusů), 120 televizními oceněními včetně 42 slavíků. Supraphon, vydavatelství, které stálo za Karlem Gottem, tak přišlo o silnou tvář, která mu zároveň vydělávala velké peníze.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym