Smoothie na míru nebo čelenka pro zdravý růst vlasů. Panasonic ukázal domácí přístroje budoucnosti

Nela VítováNela Vítová

panasonic

Foto: Layer

Panasonic s designovým studiem Layer představil chytré přístroje budoucnosti

0Zobrazit komentáře

Pokud se vaše dopolední smoothie dosud skládalo z banánu, jahod a borůvek, je dost pravděpodobné, že jste si ho míchali úplně špatně. Podle všeho by se tento druh nápoje plného vitamínů a minerálů měl totiž skládat pouze z ingrediencí odpovídajících aktuálnímu stavu vašeho těla.

Tedy alespoň tak to zamýšlí v novém konceptu domácích přístrojů japonská společnost Panasonic, která ukazuje možnou budoucnost chytrých gadgetů ve spolupráci s britským designovým studiem Layer. Ačkoliv se nyní ještě mohou na první pohled zdát jako rekvizity z futuristického filmu, je dost možné, že do několika let budou podobná zařízení neodmyslitelnou součástí našich životů.

layer-panasonic-balance-of-being-design-technology_dezeen_2364_col_16

Foto: Layer

Chytrý smoothie maker dokáže na základě analýzy vaší pleti namíchat vyvážený vitamínový nápoj

Propojení lidského života s technologiemi

Výsledkem spolupráce Panasonicu a Layeru je návrh chytré kolekce s názvem Balance of Being, která byla poprvé představena na letošním veletrhu elektroniky IFA v Berlíně. Kolekci tvoří šest nevšedních zařízení, která používají technologii ke zjednodušení a vylepšení našich každodenních úkonů.

„Cílem nové kolekce chytrých přístrojů je uzavřít mezeru mezi naším životem a technologiemi a více se soustředit na lidskou interakci, pohodlí a obohacování našich životů. Chceme uživatelům poskytnout opravdový a smysluplný zážitek s využitím technologií, které nám umožňují se místo přístrojů spojit s druhými lidmi,“ vysvětluje Rowan Williams, kreativní ředitel desingového týmu Panasonic v Londýně.

layer-panasonic-balance-of-being-design-technology_dezeen_2364_col_1

Foto: Layer

Příhodně podle názvu, zařízení Grow působí na vlasové folikuly a napomáhá zdravému růstu vlasů

Zmíněné vychytávky nabízejí vskutku zajímavé možnosti, které by mohly přinést menší revoluci v oblasti domácích přístrojů. V navržené kolekci produktů nechybí například chytrý nástroj pro masáž hlavy, futuristický kuchyňský vařič, zařízení pro ošetřování vlasů pomocí LED světla nebo přístroj, který díky umělé inteligenci dokáže analyzovat lidskou pleť a na základě toho namíchat uživateli vyvážený smoothie nápoj přímo na míru.

sony-2

Přečtěte si takéSony potvrdilo nastupující generaci své herní konzole i nový ovladač. PlayStation 5 vyjde už příští rokSony potvrdilo nastupující generaci své herní konzole i nový ovladač. PlayStation 5 vyjde už příští rok

„Všechny produkty fungují na základě výborných znalostí vás a vaší rodiny,“ popisuje zástupce firmy Layer. „Budují důkladné a bezpečné porozumění lidských potřeb a na základě toho poskytují velmi osobní výsledky a přinášejí životní pohodu.“ 

Smoothie na míru a bez práce

Většina z nás za nápojem z rozdrceného ovoce a zeleniny nevidí velkou vědu, Panasonic to však vnímá jinak. Jednou z chytrých vychytávek, které spolupráce firem přinesla, je proto přístroj s fotoaparátem umístěným na jeho přední straně, který umí využívat umělou inteligenci k rozpoznání stavu pleti jeho uživatele.

layer-panasonic-balance-of-being-design-technology_dezeen_2364_col_19

Foto: Layer

Chytrý smoothie maker

Jakmile přístroj The Shot naskenuje obličej a zanalyzuje výsledky, namíchá uživateli smoothie z vybraných druhů mraženého ovoce a zeleniny, které poskytne dostatek potřebných vitamínů a minerálů pro tělo daného uživatele.

Cestu k vaření si možná najdete také díky přístroji s názvem Lift i v případě, že trávení času v kuchyni nepatří mezi vaše silné stránky. Jde o chytrý vařič, který využívá technologii tepla a tlaku společně s vestavěnými senzory, a díky tomu dokáže uvařit jídlo do optimálního stavu pro zachování těch nejlepších nutričních hodnot.

layer-panasonic-balance-of-being-design-technology_dezeen_2364_col_8

Foto: Layer

Zařízení jménem Lift uvaří jídlo do stavu, kdy je ideálně nutričně vyvážené

Díky nenáročnému zacházení s přístrojem autoři očekávají, že dokáže mezi členy běžných rodin a mladými lidmi vzbudit zájem o vaření, výživu i zdravý životní styl.

Čelenka pro zdravou pokožku i vlasy

Velký důraz na péči o lidskou kůži podle všeho už nekladou pouze kosmetické firmy, ale nyní i společnosti obchodující s elektronikou. Zařízení Tone pohodlně padne na uživatelův krk a zanalyzuje stav jeho pokožky a následně využije kombinaci páry a LED světla k tomu, aby vyléčilo přítomné kožní problémy.

layer-panasonic-balance-of-being-design-technology_dezeen_2364_col_25

Foto: Layer

K léčení kožních problémů slouží vychytávka jménem Tone

Podobně jako Tone funguje i vychytávka jménem Grow. V tomto případě však přístroj začíná působit ve chvíli, kdy si ho uživatel nasadí na svou hlavu. Grow využívá léčení pomocí LED světla, které cílí na vlasy a vlasové folikuly, čímž pomáhá ke zdravému růstu vlasů.

V kolekci nechybí ani přístroj pro péči o pleť, který působí na pokožku v průběhu noci, nebo například chytré masážítko hlavy mapující uživatelovu úroveň napětí k tomu, aby určilo délku, intenzitu a metodu uvolňující masáže.

Kolekce chytrých přístrojů je podle zakladatele společnosti Layer Benjamina Huberta inspirována tradiční japonskou kulturou wabi-sabi, která oslavuje nedokonalosti a celou kolekci tak spojují zajímavé designové detaily. Mezi využívané materiály patří zejména glazovaná keramika, rafinované dřevo a skládané textilie, a to vše navíc v neutrálních barevných odstínech.

Cílem totiž je, aby všechna zařízení zapadla do interiéru našeho domova a my se díky tomu v jejich přítomnosti cítili přirozeně.

panasonic3

Foto: Layer

Masážítko hlavy dokáže uživateli udělat relaxační masáž na míru

Diskuze (0)

Novinka

Anonym