První vesmírná procházka v čistě ženském podání. Dvě astronautky vyšly na sedm hodin do volného vesmíru

Jiří SvobodaJiří Svoboda

iss-ze

Foto: NASA

Astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová na Mezinárodní vesmírné stanici

0Zobrazit komentáře

V roce 1969, kdy Neil Armstrong společně s Buzzem Aldrinem vstoupili na povrch Měsíce, ještě ženy nebyly vůbec přijímány jako kandidátky na americké astronautky. První ženou ve vesmíru se stala už šest let předtím sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová, ale trvalo skoro dalších dvacet let, než se do vesmíru podívala druhá žena, také Sovětka. První Američanka se do vesmíru vydala až v roce 1983.

Posuňme se do současnosti a prvotní genderová diskriminace ve vesmírném odvětví mizí na všech frontách. V pátek večer tak mohl začít první spacewalk, tedy výstup astronautů do volného prostoru, kterého se účastnily pouze dvě ženy.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) měly Jessica Meirová a Christina Kochová na starost opravu jednotky, která řídí nabíjení palubních akumulátorů. Ta přestala fungovat zhruba před týdnem. Za sedm hodin obě ženy opravu zvládly, a tak během celkově 57. americké „vycházky do vesmíru“ vše šlo, jak mělo.

Astronautky stihly i krátký hovor s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který ani původně nebyl v plánu. Trump stejně jako mnozí další nazval událost historickým momentem a astronautkám pogratuloval.

„Pro nás to je jen výkon práce, kterou nám zadali,“ řekla Meirová v hovoru do Bílého domu. Zároveň si ale uvědomujeme, že je to historický úspěch, a chceme samozřejmě ocenit hlavně všechny ty, kteří tu byli před námi.“

A skutečně, žen, jež byly ve vesmíru před nimi, byly už desítky. Trump o okamžiku řekl, že je to „poprvé, co žena vyšla mimo ISS“, což je nepřesnost, kterou Meirová vzápětí opravila. Je ve skutečnosti již patnáctou ženou, co do volného vesmírného prostoru vystoupila.

Meirová i Kochová vzešly z programu na nábor nových astronautů v roce 2013. Jak informuje deník The new York Times, byl to také první nábor, který obsahoval stejné počty žen jako mužů. Celkově je v řadách NASA aktuálně 38 astronautů, z toho 12 žen.

Meirová má navíc kromě amerického občanství i švédské (narodila se švédské matce), a tudíž se stala i první Švédkou ve vesmíru. Prvním Švédem ve vesmíru byl už v roce 2006 Christer Fuglesang.

Nesprávné velikosti skafandrů

Páteční vesmírná vycházka byla odložena už z března tohoto roku, kdy se měla Kochová vydat mimo ISS společně s jinou astronautkou, Anne McClainovou. Nestalo se tak ale z toho důvodu, že na oběžné dráze v tu dobu nebyly k dispozici dva, ale pouze jeden skafandr s torsem střední velikosti, které obě ženy vyžadovaly.

virgin-galactic-spacesuit

Přečtěte si takéVirgin Galactic a Under Armour představili oblečení pro vesmírné turisty. Proletí se v nich i ČešiVirgin Galactic a Under Armour představili oblečení pro vesmírné turisty. Proletí se v nich i Češi

Kochová tak mimo ISS vyšla společně s astronautem Nickem Haguem. NASA byla pod palbou kritiků za to, že byla připravená na mužský spacewalk, ale ženský nikoliv. McClainová se od té doby již vrátila na Zem a Meirová tak byla na řadě nyní.

Celkově se ale současné skafandry nastavují pro každého astronauta zvlášť a berou v potaz až 80 tělesných mír. K dispozici jsou tři velikosti torsa, osm velikostí nastavitelných loketních komponentů, pět kolenních, dva pásové a přes 65 různých velikostí rukavic, píše NYT.

Současné skafandry ale inženýři navrhli už v programu Space Shuttle před čtyřiceti lety. NASA proto v úterý odhalila dva prototypy nových skafandrů, které kromě jiného ochrání jejich uživatele ve více extrémním prostředí. První žena by se v jednom z nich měla projít po Měsíci už za pět let.

Rusové v rovnosti pohlaví zaspali

Dodnes se do vesmíru dostalo celkem 564 lidí, z nichž bylo 65 žen. Spojené státy mají na kontě naprostou většinu z nich – celkem 50. Sověti přitom byli ti, kteří vypustili první dvě ženy do vesmíru.

První byla už zmiňovaná Valentina Těreškovová, druhou pak Světlana Savická. Savická byla zároveň první ženou na světě, která provedla spacewalk. Stalo se tak v červenci roku 1984 a jen o pár měsíců později ji následovala Američanka Kathryn D. Sullivanová.

Poté ale Sověti v závodu za rovností kosmonautek zcela zaspali. Během sovětské éry už se do vesmíru žádná nepodívala, ačkoliv byly vybrány. Od pádu SSSR letěly na oběžnou dráhu dvě Rusky, poslední před pěti lety. Současná aktivní posádka ruské agentury Roscosmos čítá 28 kosmonautů a pouze jednu kosmonautku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym