Papírovým telefonem vstříc boji proti notifikacím. Google experimentuje s nástroji pro digitální pohodu

Filip HouskaFilip Houska

paper-phone-google

Foto: Google

Papírový telefon jako cesta k omezení vlivu digitálního světa

0Zobrazit komentáře

Google si může odškrtnout velice výživný měsíc po stránce nového hardwaru. Minulé úterý totiž v New Yorku představil celou řadu nových produktů, mezi nimiž vyčnívá především vlajkový telefon Pixel 4. Uvedeny však byly i nové Pixelbooky, konkurence pro bezdrátová sluchátka AirPods od Applu nebo reproduktory Nest Mini a mimo jiné bylo ohlášeno i spuštění herní platformy Google Stadia.

S novinkami ovšem Google ještě nekončí, avšak tentokrát se týkají trochu jiného rázu. Místo hardwaru se nyní zaměřil především softwarové nástroje, jež mají jasný cíl: omezit používání chytrých zařízeních a snažit se uživatele přesvědčit, že i offline svět nabízí hezké „funkce“.

Ostatně jde o jakýsi trend, který se začal v digitálním světě postupně stále více prosazovat. Například Apple v nejnovějších operačních systémech nabízí funkci, díky níž je možné přesně měřit čas strávený na konkrétních aplikacích a webech a zároveň nastavovat limity, jak dlouhá doba je pro tuto konkrétní činnost optimální. I sám šéf Applu Tim Cook zmínil nebezpečí, které hrozí během závislosti na digitálním světě prostřednictvím zařízení jeho firmy.

I Google má ve svém operačním systému Android podobné funkce, ale nyní na to jde ještě trochu jinou cestou. Nenabízí hotové funkce, které by integroval napříč svými operačními systémy, ale spouští různé experimentální nástroje, do nichž mohou vstupovat i ostatní vývojáři a patřičně je vylepšovat. Celou iniciativu nazývá jako Digital Wellbeing Experiments pro „vyvážení bilance s technologiemi“.

Zlikvidování notifikačního spamu

Pravděpodobně nejhorším prostředkem, který uživatele nutí k neustálému odemykání telefonu a následovnému používání, je notifikace. Přesněji řečeno desítky až stovky různých, mnohdy zcela zbytečných notifikací, jež rozsvěcují displej a lákají k odbavení. Tento nešvar chce Google řešit pomocí nástroje Post Box, jehož hlavní podstatou je „pozastavení“ veškerých notifikací do doby, než je uživatel skutečně bude potřebovat.

google-experiments

Foto: Google

Chytrá správa notifikací

V praxi si tak bude moci notifikace e-mailů z předchozího dne naplánovat na brzkou ranní hodinu dne následujícího, přičemž například sociální sítě nechá vypnuté až do večera. Tato funkce bude nepochybně vyžadovat zevrubné nastavení, aby vše šlo podle plánu, ale pokud by se vychytala, rozhodně by mohla být dobrou volbou pro všechny, kteří hledají cestu, jak notifikace omezit.

Jako na pustém ostrově

V návaznosti na notifikační spam Google experimentuje také s aplikací nazvanou jako Desert Island. Jak název naznačuje, půjde o typickou otázku „Jaké věci by si člověk vzal na pustý ostrov?“, avšak s tím rozdílem, že se princip vztáhne na aplikace. Desert Island by totiž měl vybízet uživatele k tomu, aby si vybírali jen ty nejpotřebnější aplikace a vydrželi s nimi minimálně 24 hodin.

K tomu patří i Morph, nástroj, který v případě dobrého nastavení má umět rozpoznat, jaká aplikace se hodí na konkrétní hodinu, a uživateli ji automaticky nabídnout. Tím by se vyřešil nejen problém s dobou strávenou na telefonu, ale také by mohla navodit větší pocit klidu bez zmatečných přechodů mezi aplikacemi.

Kolektivní stávka

Zajímavý nápad z kreativních dílen Googlu nabízí i experimentální nástroje Unlock Clock a We Flip. Ty se mají zaměřovat na situace, jak často je telefon brán do ruky, respektive kolikrát za den je odemčen a používán. Konkrétně Unlock Clock by měl na uzamčené obrazovce zařízení zobrazovat velké číslo značící počet odemknutí, což může být pro někoho důrazný signál, pokud se číslo přehoupne do trojciferných rozměrů.

unlock-phone

Foto: Google

Unlock Phone

We Flip se má naopak přibližovat „kolektivní stávce“, kdy si kamarádi nebo členové rodiny zkrátka řeknou, že technologie nechtějí v konkrétním časovém úseku používat a prostřednictvím velkého digitálního tlačítka je jednoduše vypnou. V případě, že někdo během této doby zařízení odemkne a začne používat, spustí se zařízení i dalších členů, čímž se vlastně poruší ona hra. Dost možná zajímavá výzva pro sešlosti nejen v hospodách nebo různých společenských akcích.

Bizár na konec: papírový telefon

Všechny zmíněné nástroje svým způsobem dávají logiku a uživatelé se na ně budou moci adaptovat, což nemusí platit pro poslední experiment – Paper Phone. Už podle názvu je možné zjistit, o co půjde. Ano, skutečně jde o papírovou verzi telefonu, kterou bude možné snadno vytisknout na tiskárně.

Pochopitelně nebude umožňovat volání, ale naopak nabídne všechny klíčové informace, které by uživatel mohl v průběhu dne potřebovat. Přes kontakty, mapy, naplánované schůzky nebo úkoly. V ideálním světě by pak telefon nechal doma a vyrazil se složeným papírem v kapsy. Naivní představa?

paper-phone-google-1

Foto: Google

Papír namísto chytrého telefonu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym