Něco jako Fitbit, ale pro modlitby. Křesťanská asociace uvádí moderní fitness růženec pro duchovní zdraví

Filip HouskaFilip Houska

click-to-pray-erosary-1

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

Variace Fitbitu pro měření modliteb

0Zobrazit komentáře

Neexistuje oblast, která by se vlivem technologií nějakým způsobem neproměňovala. Lidé už si zvykli, že nejmodernější systémy a postupy mění to, co dennodenně používají, jak se dopravují do práce, jak se stravují, jak spí nebo jak se oblékají. Dost možná si ale neuvědomují, že technologie formují i náboženství, především pak věřící komunitu.

Řeč je o mezinárodní asociaci pod názvem Pope’s Worldwide Prayer Network, volně přeloženo jako Celosvětová papežská síť pro modlení. Byť to může znít poněkud netradičně, jde o naprosto legitimní organizaci, která se prezentuje svými modlitebními akcemi a zprostředkovává křesťanům všechny informace, které by měli znát. Ať už jde o cokoliv.

Funguje nejen ve skutečném světě, a to na konkrétních adresách, kam mohou křesťané kdykoliv zavítat, ale také v tom digitálním, v němž hnutí dělá velké pokroky vstříc moderním technologiím. Vedle Boha totiž vedení věří také v to, že chytré nástroje mohou udržovat komunitu lépe pospolu a pracovat na ještě silnější celosvětové integritě.

pwpn

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

Mapa s křesťanskými pobočkami

Na oficiálním webu je tak k nalezení například detailní mapa přes Google Mapy, kde jsou zaneseny všechny styčné body, sekce pro streamování projevů, poselství a důležitých zpráv samotného papeže nebo platforma Click to Pray pro „digitální modlitby“. Ta funguje na bázi stisknutí tlačítka pro zaslání modlitby tam, kde je zrovna potřeba.

Pro věřící s láskou k technologiím

Vzhledem k tomu, že počet křesťanů se celosvětově odhaduje na 2,2 miliardy, rozhodně nejde o zanedbatelnou „uživatelskou základnu“. I proto se Pope’s Worldwide Prayer Network rozhodlo, že své komunitě představí nový produkt, díky němuž by jejich modlení k Bohu mohlo být technologicky vyspělejší.

Na trh uvádí takzvaný Click to Pray eRosary, chytrý náramek, pomocí kterého si uživatelé mohou měřit modlitby a monitorovat své oddání Bohu. Vše se pochopitelně promítá i do dedikované aplikace pro iOS i Android, v níž je možné jednotlivé modlitby, jejich časy a další údaje přehledně vidět.

click-to-pray-erosary-3

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

Růženec hodný sklonku roku 2019

Poměrně atraktivní je podoba tohoto náramku. Jak už název napovídá, jde o moderní formu růžence, respektive zpravidla dřevěného malého kříže visícího na šnůře korálků, který věřící mohou používat pro počítání modliteb. Click to Pray eRosary je ovšem dělán přímo na zápěstí a nabízí uhlazené elegantní provedení.

V případě aktivování stačí majiteli poklepat na kříž, čímž se automaticky spustí aplikace na telefonu. Tam si může vybrat, jaký typ modlitby momentálně vyžaduje, případně si zvolit tematické variace v závislosti na probíhajících svátcích a podobně. Po ukončení modlitby se pak data zaznamenají do vytvořeného profilu v aplikaci.

click-to-pray-erosary-2

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

Propojení s mobilní aplikací je základ

Z dílen předního výrobce

Tvůrci dodávají, že Click to Pray eRosary je zaměřen hlavně na modlitby a slouží i jako prostředek, jak naučit modlení mladé, na druhou stranu je vybaven také jednoduchým počítadlem spálených kalorií v průběhu dne, aby motivoval fitness stránku věci. Kalorie se patrně ale nebudou odvíjet od samotných modliteb.

Dále zaujme i samotné balení doplňku, jehož krabice je navržena po vzoru Bible. Za zmínku stojí i fakt, že vývoj Click to Pray eRosary měl na starosti Acer, jeden z největších výrobců elektroniky na světě. Rozhodně tak nejde o nic vyloženě nekvalitního, čemuž odpovídá i cena. Křesťanský technologický doplněk stojí 100 eur, tedy zhruba 2,5 tisíce korun.

click-to-pray-erosary-5

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

Bible jako originální krabička

click-to-pray-erosary-4

Foto: Pope’s Worldwide Prayer Network

IHS, zkratka pro slovo Ježíš v řečtině

Ideální kombinace s křesťanskými teniskami?

Náramek pro měření modliteb přichází jen několik dní poté, co se začaly prodávat i takzvané Boty Ježíšovy, přepracovaný model Air Max 97 od Nike, jehož ikonická vzduchová kapsa v podrážce je vyplněna svěcenou vodou z řeky Jordán. I na nich je pak symbolika kříže a také odkaz na biblický verš, který pojednával o schopnosti Ježíše chodit po vodě. Což je ostatně motto těchto kuriózních tenisek.

nike-air-max-97-jesus-shoes-2

Foto: MSCHF / StockX

Air Max 97 MSCHF x INRI Jesus Shoes

Diskuze (0)

Novinka

Anonym