Konec jedné éry. Z Česka zmizí většina telefonních budek, O2 z některých udělá knihobudky

Telefonní budky budou brzy na území Česka spíše unikátem

0Zobrazit komentáře

Možná si ještě pamatujete na dobu, kdy nebylo běžné vlastnit mobilní telefon, signál byl navíc na mnoha místech poměrně slabý, a tak si lidé vedle kabelového či internetového připojení pořizovali ve velkém také pevné linky, případně volali z telefonních budek. Za několik posledních dekád se mnohé změnilo a dnes už jsou telefonní budky bohužel spíše cílem bezdomovců, vandalů nebo narkomanů.

Zastaralost této technologie nyní potvrzuje i telefonní operátor O2, který veškeré telefonní budky na území České republiky provozuje a nyní se rozhodl jejich počet drasticky omezit. Z celkového počtu 3 900 budek jich po Česku zůstane po novém roce pouze 1 150, a to zpravidla v obcích, kde je méně než 200 obyvatel. Právě tam je ještě využití poměrně časté, i kvůli slabšímu signálu, a nebo umístění určuje Český telekomunikační úřad.

Zbytek O2 zruší a ekologicky zlikviduje, případně některé promění ve speciální veřejné knihovny na ulicích, na kterých spolupracuje s projektem Knihobudky. Kolem roku 2000 přitom bylo na našem území zhruba 30 tisíc budek, což jen potvrzuje nastolený trend. Ostatně pokrytí mobilním signálem je na necelých 97 procentech území, včetně 4G.

Provoz telefonních budek se tak už jednoduše nevyplatí, jelikož počet hovorů a příjmy z nich jsou jen malým procentem z částky, kterou údržba stojí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym