Karel Giebisch: Nevidomí jako netopýři aneb jak chytrý náramek s ultrazvukem zrakově postiženým dodává šestý smysl

Karel GiebischKarel Giebisch

sunu-band1

Foto: Sunu

Chytrý náramek Sunu Band s ultrazvukem

0Zobrazit komentáře

Technologický pokrok přináší vylepšení do všech oblastí našich životů. Obzvlášť nenahraditelným pomocníkem se mohou technologie stát v životě zdravotně indisponovaných lidí, jimž často otevírají do té doby uzavřené nebo značně omezené cesty.

Když jsme před časem psali o chytré slepecké holi, která v sobě integruje Google Mapy, ozval se nám nevidomý čtenář Karel Giebisch s tím, že to rozhodně není jediná novinka, která pomáhá vylepšovat životy lidem se zrakovou vadou. A tak pro CzechCrunch popsal, jak mohou nevidomí lidé žít tak trochu jako netopýři.

***

I když začnete mít potíže se zrakem, nemá to žádný vliv na samostatný pohyb, orientaci v terénu a cestování. Jen vše řešíte mírně odlišným způsobem. Naučíte se ovládat bílou hůl, která vám ulehčí orientaci, nasloucháte zvukům v okolí. Tak tomu bylo donedávna, než se objevil náramek Sunu Band. Jeho prostřednictvím poznáte šestý smysl a naučíte se vnímat citem.

sunu-band31

Foto: Sunu

Chytrý náramek Sunu Band s ultrazvukem

Tento náramek lze klasifikovat jako vůbec první inteligentní produkt, který usnadňuje samostatný pohyb zrakově znevýhodněných osob. S využitím echolokace a rozšířené reality nabízí těmto lidem bezpečnou orientaci v prostoru. Citlivé senzory neustále monitorující blízké okolí vás nenechají na holičkách. Včas se dozvíte o aktuálních překážkách v blízkosti, takže máte dostatek času se jim vyhnout. Stačí jen být ve střehu. Vnímat, cítit a reagovat.

Jako netopýr

Netopýři se v prostoru orientují prostřednictvím takzvané echolokace, vysokofrekvenčních zvukových vln nebo-li ultrazvuku, který vysílají do okolí. Tím, jak se ultrazvukové vlny odráží od jednotlivých objektů v blízkosti, vytváří ozvěnu. Tu netopýří sluch zachytí a následně vyhodnotí. Podle rezonance zvuku netopýr dovede určit, jestli se před ním nenachází objekt, do kterého by mohl narazit, a umí se mu v čas vyhnout.

Stejné je to i v případě detekování překážek prostřednictvím náramku Sunu Band. Obsahuje totiž takzvaný sonar, který dovede produkovat ultrazvukové vysokofrekvenční vlny. Zvukový odraz v podobě ozvěny umí náramek na základě citlivých senzorů zachytit a přeměnit na vibrace. Stačí vnímat jejich intenzitu. Podle ní dokážete poznat, jak je která překážka daleko. Silnější vibrace znamenají blížící se objekt, slábnoucí vzdalující se překážku.

Stačí být ve střehu a důvěřovat tomu, co zrovna cítíte na svém zápěstí. Rozhodně vám to nepůjde hned, ale časem si tento šestý smysl jistě osvojíte a stanete se právoplatným netopýrem v lidské podobě.

sunu-band2

Foto: Sunu

Chytrý náramek Sunu Band s ultrazvukem se vhodně doplňuje se slepeckou holí

Detekování překážek nefunguje automaticky pokaždé, když si náramek nasadíte na ruku. Sonar zapínáte a vypínáte dle libosti stiskem tlačítka. Kromě toho si můžete nastavovat intenzitu vibrací i maximální vzdálenost, od které má sonar objekty lokalizovat. Aby bylo určování preferencí sonaru jednodušší, můžete ho využívat ve dvou režimech. Krátký dosah do maximální vzdálenosti 1,5 metru, nebo dlouhý dosah až do vzdálenosti 5 metrů.

Krátký dosah je vhodný pro orientaci na krátké vzdálenosti, nejlépe pohyb v interiéru. Citlivost sonaru je nízká, čímž sonar detekuje pouze objekty větších rozměrů jako například dveře, stoly, židle, skříně, police se zbožím, pulty, okenní rámy, zábradlí, zdi nebo osoby.

copenhill-big

Přečtěte si takéV Kodani se otevřela unikátní sjezdovka. Lyžaři jezdí na střeše spalovnyV Kodani se otevřela unikátní sjezdovka. Lyžaři jezdí na střeše spalovny

Dlouhý dosah je jako stvořený do exteriéru. Může detekovat překážky až do vzdálenosti pěti metrů a citlivost sonaru je na vyšší úrovni. Tím pádem dovede rozeznat i tenčí objekty jako například výkopové zábrany, lešení, větve stromů, keře, sloupy pouličního osvětlení, dopravní značky a podobně.

Až si vibrace náramku v rámci určování objektů osvojíte, lehce pak poznáte:

  • Blízkou a vzdálenou překážku dostatečně předem. Takže do ní jen tak nenarazíte.
  • Kde se nachází nějaká překážka a kde je volný prostor. Vždy víte, kam můžete, nebo nesmíte jít.
  • Průchody, zavřené nebo otevřené dveře, mezery mezi lidmi. Snadno se vyznáte také v davu a nebudete zbytečně vrážet do lidí.
  • Ochráníte si horní polovinu těla a minimalizujete vznik zbytečných nehod, úrazů.

Náramek toho umí mnohem víc

Detekování překážek je bezpochyby ta nejdůležitější funkce, kterou náramek Sunu Band disponuje. Tento produkt toho však umí mnohem víc. Další funkce si představme jen ve stručnosti.

  • Určování času: Pomocí různých vibračních impulzů jste schopni určovat aktuální čas. Diskrétně a v tichosti bez rušení svého okolí. Stačí si osvojit, co která vibrační odezva znamená, a máte vždy jasno, kolik je momentálně hodin.
  • Kompas: Získejte představu o světových stranách.
  • Krokoměr: Nechte náramek, aby počítal vaše kroky. Mějte přehled o tom, kolik denně ujdete.
  • Navigace: Vyrazte na cestu a bezpečně doputujte až do cíle určení. Pomocí Google Map, GPS, kompasu a efektivních instrukcí o blízkém okolí. Obchody, restaurace, lékárny, bankomaty, zastávky MHD, názvy ulic a další.
  • Alarm: Dovolte náramku, aby vás upozorňoval na předem nastavené důležité události. Navolíte si čas začátku a jakmile nastane požadovaná doba, náramek vás na ni diskrétní vibrací upozorní.
  • Hledání telefonu: Když ztratíte svůj mobilní telefon, konkrétně ho někam odložíte, náramek vám jej dokáže snadno najít.

S chytrým telefonem i bez

K náramku Sunu Band se hodí vlastnit také chytrý mobilní telefon, protože je k němu připravena mobilní aplikace, přes kterou lze celý produkt jednoduše konfigurovat a ovládat a také aktualizovat firmware. Díky mobilní aplikaci se navíc nemusíte spoléhat jen na vibrační odezvu samotného náramku, ale přes reproduktor v mobilu můžete získat také hlasovou zpětnou vazbu. Přímo z mobilního telefonu tak na základě hlasových pokynů víte, co která vibrace náramku znamená.

sunu-band4

Foto: Sunu

Náramek Sunu Band dokáže měřit i kroky

Pokud chytrý telefon nemáte, úplně to nevadí. Jen musíte počítat s tím, že funkce Sunu Bandu budou razantně omezeny. Bude sice fungovat detekování překážek, ale komunikace bude možná jen pomocí vibrace. Dále dokážete zjistit aktuální stav baterie náramku a také určit aktuální čas, nicméně opět jen přes vibrace. Využívat lze náramek i úplně bez chytrého telefonu, ale už je to značně omezené.

Nenahradí bílou hůl

Důležité je však především skutečnost, že náramek Sunu Band je užitečným doplňkem, který zrakově znevýhodněným lidem rozhodně velkou měrou usnadní samostatný pohyb a orientaci, avšak pokud si myslíte, že zcela nahradí bílou hůl, v žádném případě tomu tak není.

Umí sice detekovat překážky v nastaveném rozsahu a v čas na ně svého nositele upozorňovat, ale bílá hůl stále plní nesmírně důležitou roli. Mapuje bezprostřední okolní terén a pomáhá zrakově znevýhodněné osobě udržovat směr chůze. Nemá ovšem takový rozptyl jako sonar náramku Sunu Band, takže dovede zachytit objekty jen v její těsné blízkosti a výšce.

Stěží zaregistruje dopravní značky, větve stromů, keře, výkopové zábrany, nepřirozeně umístěné odpadkové koše, květináče, bilboardy u obchodů, lešení a jiné ne na větší vzdálenost než několik centimetrů. A to už může být mnohdy pozdě. Bílá hůl ve spolupráci s náramkem Sunu Band tvoří skutečně mocný nástroj, zajišťující efektivní, samostatný a bezpečný pohyb zrakově handicapovaných.

A co víc. Náramek lze klasifikovat jako zvláštní kompenzační pomůcku, takže se dá tento produkt pořídit z příspěvku od úřadu práce. Konkrétně v kategorii Elektronická orientační pomůcka. V Česku se Sunu Band prodává za 10 500 korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym