Jako brána do nebes. Volocopter představil prototyp svého městského letiště pro elektrické letouny

voloport-volocopter3

Foto: Volocopter

Prototyp městského letiště Voloport pro elektrické letouny s kolmým vzletem

0Zobrazit komentáře

O budoucnosti městské dopravy plné dronů a jiných letounů jste si u nás mohli přečíst již mnohokrát. Ovšem jen málokterá ze společností je se svým vývojem vzdušné mobility tak daleko jako německý startup Volocopter. Ten svůj náskok před konkurenci nyní potvrzuje v Singapuru, kde představil prototyp svého městského letiště budoucnosti jménem VoloPort.

Dlouhé ranveje, zdlouhavé odbavování, ani duty free zóny zde nečekejte. VoloPort je malou budovou, která může stát jak na periferii, tak klidně i v úplném centru města. Více než letiště připomíná moderní autobusové nádraží, které nabízí cestujícím maximální pohodlí a vysokou bezpečnost.

Volocopter představil prototyp svého VoloPortu na Světovém kongresu inteligentních transportních systémů, který se koná v Singapuru, tedy na místě, které je jakousi laboratoří celého Volocopteru. Právě zde má totiž německý výrobce letadel své kanceláře a probíhá tu stavba prvního VoloPortu.

voloport-volocopter2

Foto: Volocopter

Zvenku působí singapurský VoloPort velmi vzdušně a moderně

Prvním městské letiště pro Volocopter buduje britská společnost Skyports, která se specializuje na stavbu infrastruktury pro provozování nejrůznějších elektrických letounů a dronů s kolmým vzletem a přistáním.

Právě Skyports je autorem i prototypu VoloPortu vystavovaného v rámci konference, který je dalším důkazem toho, jak daleko společnost svou vizi městské mobility již posunula. Nedávno jsme vás informovali o testech, které potvrdily schopnost jejích letounů fungovat v reálném leteckém provozu a také o novém modelu koptéry, která je již použitelná pro transport pasažérů.

voltia-van

Přečtěte si takéČisté doručování balíků. Elektrické dodávky slovenské Voltie dobývají EvropuČisté doručování balíků. Elektrické dodávky slovenské Voltie dobývají Evropu

Cílem Volocopteru je vystavit svůj první plně funkční VoloPort do konce tohoto roku a reálný koncept jasně ukazuje, že ani zde by se společnost neměla setkat s žádným výraznějším problémem. Stavba vyrostla na Float @ Marina Bay, která je největší plovoucí platformou na světě. Díky své celkové rozloze 120 na 83 metrů a vysoké nosnosti na ní lze umístit až 200 tun výstavního materiálu a může pojmout až 9 tisíc osob. Dalších 27 tisíc osob se může usadit na tribuně postavené naproti tohoto plovoucího výstaviště.

voloport-volocopter5

Foto: Volocopter

Součástí vystavovaného VoloPortu je i letoun Volocopter 2X

„VoloPort je důležitým krokem k vytvoření celého řešení pro vzdušné taxi v Singapuru. Skyports identifikoval řadu potenciálních lokalit pro VoloPort a tras pro vzdušné taxíky v celém státě. Těšíme se na další fázi našeho vzrušujícího partnerství s Volocopter, ve kterém se snažíme o zavedení komerčních leteckých taxi služeb ve městě,“ říká Duncan Walker, generální ředitel Skyports.

Koncept VoloPortu má demonstrovat budoucí možnosti, jak řešit provozní procesy spojené s městskou vzdušnou mobilitou a jak z ní udělat skutečně příjemný zážitek. Svým návštěvníkům má představit, jaká je blízká budoucnost cestování nad městem, pokud si k transportu zvolí právě Volocopter.

Uprostřed VoloPortu je tak vystaven letoun Volocopter 2X, který je obklopen ukázkou mimořádného komfortu během cestování. Celé letiště je totiž navrženo tak, aby bylo pro cestující co největším zážitkem, především díky moderním technologiím a bezpečnostním systémům.

voloport-volocopter1

Foto: Volocopter

Prototyp VoloPortu „plující“ na hladině Marina Bay

V centru i na periferii

Celá budova stojí na základě modulárního systému, díky kterému ji lze nejrůzněji přizpůsobovat pro metropolitní lokality, jako jsou střechy domů v centrech měst, autobusové a vlakové zastávky či parkoviště. Volocopter spolu se Skyports slibují, že jednotlivé VoloPorty budou mít vysokou míru kapacity letounů a budou vhodné pro dopravu místních residentů i pro turisty a další osoby přijíždějící do města.

Volocopter očekává, že během konání kongresu navštíví jeho VoloPort velké množství návštěvníků, mezi kterými nebudou chybět ani členové Evropské komise, Evropské agentury pro bezpečnost letectví a zástupci ministerstev dopravy z celé řady zemí světa.

S těmito návštěvníky bude Volocopter jednat o možnostech začlenění VoloPortů do dopravní infrastruktury a vytváření lepších podmínek pro provoz městské letecké mobility. Ty jsou totiž pro zahájení tohoto typu přepravy momentálně klíčové a dokud nebudou jasně nastaveny, mohou tento typ dopravy obstarávat pouze hlučné helikoptéry.

„Aby se městská letecká mobilita mohla stát skutečností, musí existovat tři hlavní aspekty: letadlo, infrastruktura a jejich nezbytná regulace. Možnost stát uprostřed VoloPortu přibližuje městskou vzdušnou mobilitu realitě.  Dokazuje to, že letecké taxislužby nejsou vzdálenou budoucností, ale lze jich dosáhnout během následujících dvou až pěti let,“ říká Florian Reuter, generální ředitel společnosti Volocopter.

voloport-volocopter4

Foto: Volocopter

I z těchto míst bude moci Volocopter vzlétat

Diskuze (0)

Novinka

Anonym