Hodnota WeWorku se za pár týdnů propadla o 40 miliard dolarů. Investoři se spálili, ale někteří přesto vydělají

wework_jp

Foto: WeWork

Jeden z coworkingových prostorů WeWorku v Japonsku

0Zobrazit komentáře

Je jen málo startupů, o kterých by se v posledních týdnech mluvilo více než o WeWorku. A není divu. Z rychle rostoucího byznysu s coworkingovými prostory o hodnotě 47 miliard dolarů se v uvozovkách ze dne na den stala firma, která ztratila jasné směřování, svého šéfa a spoluzakladatele, zrušila svůj vstup na burzu a snížila svou hodnotu na pouhých 8 miliard dolarů.

Americký startup se podařilo zachránit především jasnými kroky japonského investičního fondu Softbank, který do WeWorku napumpoval kolem 9 miliard dolarů a další obdobnou částku se chystá investovat, aby firmu stabilizoval. Nyní tak začnou vlny propouštění, utahování opasků a optimalizace celého byznysu, který se postupně se změnou názvu na skupinu We rozšířil i na vzdělávací zařízení, posilovny nebo luxusní lázně.

Apetit investorů ke vstupu do rychle rostoucích startupů jako WeWork byl veliký, ale nakonec z toho vyjdou dobře spíše ti, kteří se zapojili úplně na začátku, kdy měla ještě firma Adama Neumanna nepatrnou hodnotu. Aktuální cena akcií WeWorku je 11,6 dolaru, což je méně, než za kolik do firmy vstupoval jakýkoliv investor po roce 2014. Startup jako takový přitom vznikl pouhé čtyři roky předtím.

Spoluzakladatel a bývalý šéf WeWorku Adam Neumann

Sám Neumann, který až donedávna z pozice spoluzakladatele startupu šéfoval, v roce 2017 prodal akcie v hodnotě stovek milionů dolarů a ani poté, co SoftBank vstoupí do WeWorku a miliardami dolarů získá 80 procent firmy, nepřijde Neumann zkrátka. Prodejem akcií by si měl přijít na téměř miliardu dolarů, dalších 185 milionů získá v rámci odměn za konzultace a ještě mu SoftBank vyplatí veškeré závazky k bankovním společnostem a poskytne dlouhodobou půjčku s nízkým úrokem, a to až do výše půl miliardy dolarů.

To je celkem slušné, vezmeme-li v potaz, že za velkou část dnešních problémů WeWorku může právě Neumann, jehož dlouhodobou zálibou bylo vytahovanými penězi ze startupu kupovat nemovitosti, které WeWorku za podstatný obnos zase znovu pronajímal.

cta2

Přečtěte si takéOd zakázek k vlastním startupům. Vývojářskému studiu CTA se vyplácí netradiční model vývoje a řízení byznysuOd zakázek k vlastním startupům. Vývojářskému studiu CTA se vyplácí netradiční model vývoje a řízení byznysu

Tomu všemu už by však měl být nyní konec. SoftBank vloží do WeWorku 1,5 miliardy dolarů v novém kapitálu za cenu 11,6 dolaru na akcii, zároveň odkoupí za 19,19 dolaru na akcii podíly od stávajících akcionářů, a to ve výši 3 miliard dolarů. Přitom v lednu letošního roku, kdy SoftBank do startupu nalil další kapitál, byla cena akcií 110 dolarů za kus.

Ostatně právě SoftBank bude jedním z investičních hráčů, kteří na WeWorku nejvíce prodělali, tedy alespoň z aktuálního pohledu. Japonský obr, který má jeden z největších investičních fondů zaměřených na startupy na světě, do WeWorku dal více než dvakrát tolik, než jakou má aktuální hodnotu, a bude dlouho trvat, než se původem newyorský startup z problémů dostane.

Stovky milionů dolarů v luftu

Vedle SoftBanku utrpěly ztráty i další investiční fondy. Mimo jiné například bostonský Fidelity Investments, který do WeWorku poprvé vstoupil v roce 2015. Podle odhadů do startupu tehdy fond vložil nejméně 190 milionů dolarů v rámci 450milionového investičního kola. Jeho podíl se ovšem dnes pohybuje pouze mezi 67 až 111 miliony dolarů.

Stejný případ zažila čínská venture kapitálová společnost Hony Capital, jejíž šéf John Zhao je dokonce členem představenstva WeWorku – a to díky nemalé investici, kterou fond provedl v rámci Series F v roce 2016. Tehdy do WeWorku při ceně 50 dolarů na akcii investoval více než půl miliard dolarů. Dnes podle magazínu The Information stejné množství akcií hodnotu pouze 117 až 193 milionů dolarů.

wework1

Foto: WeWork

Jeden z vizuálně nejpovedenějších WeWorků v čínské Šanghaji

Nutno dodat, že Hony Capital investovalo i do asijských dceřiných firem WeWorku, které operují na tamním trhu separátně. Přesnější čísla ovšem známa nejsou. Nepříjemná situace nastala také pro jednu z největších investičních bank na světě, JPMorgan Chase, která vkládala peníze do startupu od roku 2014. Celkově do něj měla vložit zhruba 340 milionů dolarů, ale miliony akcií prodala na jaře minulého roku a také kolem loňského léta, kdy postupně akcie WeWorku rostly do nebeských výšin.

Ještě před pár měsíci po uzavření druhého čtvrtletí nicméně měla JPMorgan Chase stále vlastnit 18,5 milionu akcií. Ve skutečnosti skupina pravděpodobně skončila plus mínus na nule, ale její vztahy s WeWorkem i Adamem Neumannem jsou na bodu mrazu. Přitom právě JPMorgan Chase připravovala vstup WeWorku na burzu a i přes jeho neúspěch si měla přijít na 50 milionů dolarů v poplatcích. Zároveň půjčila stovky milionů dolarů samotnému Neumannovi. Ty nyní musí SoftBank vyplatit a Neumann je bude splácet japonskému obrovi.

Stejné problémy potkaly i většinu zaměstnanců. Ti, kterým se nepodařilo akcií zbavit už v minulých letech, budou s aktuální cenou akcií i nejistým vývojem firmy spíše biti. Uplatnění opcí pro zaměstnance bylo v minulém roce nastaveno na 26,45 až 26,75 dolaru na akcii, letos pak dokonce 37,44 až 42,88 dolaru na akcii. To při aktuální ceně, která dosahuje zhruba čtvrtiny, dělá akcie bezcennými.

I tak odchází několik hráčů s velkou výhrou

Jak už bylo naznačeno výše, nejlépe na tom ve vztahu k investicím do WeWorku budou ti, kteří do něj vstoupili na samém začátku. Příkladem za všechny je společnost Benchmark, která má mimo jiné zásadní podíly také ve Snapchatu (Snap), Dropboxu nebo právě WeWorku a která měla od prvního investičního kola v roce 2013 držet 32,6 milionu kusů akcií. Tehdy za ně zaplatila 15 milionů dolarů, dnes mají hodnotu 626 milionů dolarů v rámci peněz, kterými chce SoftBank vyplatit některé stávající investory.

Benchmark podle dostupných informací odprodal 3,5 milionu akcií rok a půl zpět, a to při ceně 54 dolarů na akcii, což představovalo celkem 189 milionů dolarů. Pokud bychom brali tehdejší čísla, Benchmark by zhodnotil svou původní investici o 4 800 procent. Ani kdybychom ale nepočítali s tehdejší cenou a využili aktuální cenu 11,6 dolaru na akcii, Benchmark by zhodnotil investici o 3 300 procent. Zástupce investiční společnosti měl v představenstvu WeWorku jednoho člena, který podpořil odchod bývalého šéfa Adama Neumanna.

wework

WeWork v San Diegu

Ve stejném kole investoval i newyorský private equity fond Rhone Group, který odkoupil 2 miliony kusů akcí za necelý milion dolarů. Dnes má jeho podíl cenu mezi 23,6 až 39 miliony dolarů podle toho, kolik reálně Rhone Group odprodá akcií WeWorku a zda již neodprodala akcie dříve. Pokud ano, byla by celková návratnost ještě mnohem vyšší.

Cena akcií WeWorku v roce 2013 při Series B byla pouhých 1,85 dolaru na akcii, což přilákalo mimo jiné investory z DAG Ventures. Private equity firma tehdy do startupu investovala 16 milionů dolarů. Pokud by celý podíl držela dodnes, měl by hodnotu mezi 98 a 162 miliony dolarů, což představuje 513- až 980% návratnost. Takový případ potkal také investiční banku Jefferies, která v Series B do WeWorku vložila 9 milionů dolarů, což by dnes představovalo hodnotu mezi 56 a 93 miliony dolarů.

tomas-rachunek-boxed

Přečtěte si takéInspirace pražským metrem. Designér Tomáš Rachunek navrhl pro Nespresso dlaždice z recyklovaných kapslíInspirace pražským metrem. Designér Tomáš Rachunek navrhl pro Nespresso dlaždice z recyklovaných kapslí

WeWork přilákal také bývalého šéfa luxusní značky oblečení Coach. Jeho investiční společnost Benvolio Ventures vložila do WeWorku v Series C celkem 7 milionů dolarů. Dnes má jeho podíl hodnotu mezi 11,6 a 24 miliony dolarů, což představuje návratnost mezi 116 až 243 procenty. Tedy alespoň pokud akcie stále vlastní.

Vůbec nejzajímavěji na tom s návratností mohou být ti, kdo investovali ještě před Series A v seed kole. Tradičně jsou to především blízcí přátelé a rodina kolem Adama Neumanna, ale i jeho spolužáci ze školy a další partneři. O těch se ale přesněji neví ani výše investice, ani samotný podíl ve firmě a tedy ani potenciální návratnost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym