Guinejský politik si kupoval vozy za státní peníze. Ze zabavených aut se teď vydražilo nejdražší Lamborghini v historii

lamborghini-veneno

Foto: Lamborghini

Lamborghini Veneno je nejdražším vydraženým modelem italské automobilky

0Zobrazit komentáře

Zní to trochu jako příběh filmu Cesta do Ameriky s tím rozdílem, že se odehrál ve Švýcarsku a na jeho konci není láska jako trám, ani velká svatba, ale dražba luxusních vozů v hodnotě téměř 700 milionů korun, nový rekord pro Lamborghini a velká ostuda pro Rovníkovou Guineu.

Dražby skutečně unikátních vozů se neodehrávají zas tak často. Naposledy to byla zpackaná dražba unikátního předchůdce vozů Porsche, který se málem vydražil za 70 milionů dolarů, tedy 1,62 miliardy korun. Pokud by se povedlo dražbu dovést do úspěšného konce, stal by se dražený Type 64 stal vůbec nejdražším vydraženým vozem v historii.

Prozatím však zůstává držitelem tohoto titulu Ferrari GTO z roku 1962, které se v minulém roce vydražilo za částku 48,4 milionu dolarů, tedy více než 1,2 miliardy korun, a které bylo dokonce v nedávné době prohlášeno za umělecké dílo.

drazba-vozy3

Foto: Bonhams

Dražené Lamborghini Veneno

Dražební rekordy nyní zaznamenaly nový zápis týkající se italské automobilky Lamborghini. Ta má totiž svůj nový, nejdražší vydražený vůz. Tím je Lamborghini Veneno, již v době svého představení v roce 2013 zcela ultimátní supersport, který vznikl v rámci oslav padesátiletého výročí automobilky.

Unikát o výkonu 552 kW s 6,5 litrovým motorem V12 byl vyroben pouze ve 12 kusech, přičemž tři z nich byla klasická sportovní kupé a zbytek otevřené roadstery.

tesla-modely

Přečtěte si takéElektromobily Tesla dostávají české ceny. Češi už mohou snadno nakupovat nejlevnější Model 3 i Modely S a XElektromobily Tesla dostávají české ceny. Češi už mohou snadno nakupovat nejlevnější Model 3 i Modely S a X

Unikátní vozy se dostaly až do prodeje, kdy se cena jednoho pohybovala okolo 3,3 milionu eur, tedy přibližně 85 milionů korun. Už tak drahý automobil navíc v rukou svého majitele nabíral na ceně, a když se nyní jeden z nich dostal do dražby švýcarské společnosti Bonhams, svítila za dražitelem při posledním úderu kladívka neuvěřitelná částka 6 768 709 liber, tedy 196,4 milionu korun.

Právě to je prozatím nejvyšší částka v historii, jakou byl kterýkoliv kupec za vůz s rozzuřeným býkem ve znaku ochoten dát.

Auta za státní peníze

Možná si kladete otázku, zda si za získané peníze jeho bývalý majitel vozu koupí nějaký další unikátní stroj. Rovnou vám však musíme oznámit, že nekoupí. Tato dražba totiž byla velice specifická, co do jejího obsahu i do povahy bývalého majitele předmětů dražby. Lamborghini Veneno totiž nebylo jediným vozem, které se do dražby dostalo.

Spolu s ním bylo draženo dalších 24 sportovních unikátů, mezi kterými nechyběly takové skvosty jako Koenigsegg One:1 vydražený za 110 milionů korun, dále LaFerrari vydražené za 52 milionů korun nebo Aston Martin One-77 vydražený za 37 milionů. Celková cena všech 25 vydražených modelů se nakonec vyšplhala na částku 21,9 milionu liber, tedy zhruba 635 milionů korun.

Viceprezident Rovníkové Guineje Teodoro Nguema Obiang Mangue

Kompletně celá sbírka původně patřila muži jménem Teodoro Nguema Obiang Mangue, který je znám také jako viceprezident Rovníkové Guineje a syn současné tamní hlavy státu Teodora Nguema Obianga Mbasoga, který drží zemi v diktatuře. Důvodem, proč byly vozy jednapadesátiletému viceprezidentovi zabaveny, je aféra z roku 2017, kdy vyšlo najevo, že si Obiang junior financoval svůj velice nákladný životní styl ze státní kasy.

Původně mu byl udělen tříletý trest odnětí svobody, který byl však nakonec změněn na zabavení jeho drahocenné sbírky vozů. Peníze, které viceprezident vysál ze státní pokladny Rovníkové Guineje a částečně získal díky korupci, nezůstanou v rukou evropských úřadů, ale budou navráceny do své vlasti. Posloužit by tam měly například na financování nejrůznějších projektů které pomohou zvýšit tamní sociální úroveň.

Rovníková Guinea je sice díky zásobám ropy nominálně nejbohatším státem Afriky, ve skutečnosti se však jedná o rozvojovou zemi, kde nemá ani 57 % obyvatelstva přístup k pitné vodě a dětská úmrtnost je zde 14. nejvyšší na světě. Veškeré bohatství státu je koncentrováno v rukou elity, v jejímž čele stojí rodina prezidenta této země.

drazba-vozy4

Dražený Koenigsegg One:1

drazba-vozy1

Dražené LaFerrari

drazba-vozy2

Dražený Aston Martin One-77

Diskuze (0)

Novinka

Anonym