Cloudový gigant Salesforce vybuduje v srdci Sydney nejvyšší a nejzelenější mrakodrap, jaký zde kdy stál

salesforce-tower-sydney-boxed-min

Foto: Salesforce

Nová budova Salesforce v srdci Sydney

0Zobrazit komentáře

Pokud by se vás někdo zeptal na nejikoničtější budovu v Sydney, nejspíše se vám vybaví budova tamní opery od dánského architekta Jørna Utzona, jejíž pomyslné plachtoví je nedílnou součástí tváře města. Ta se však již brzy změní díky americké společnosti Salesforce, která plánuje postavit doposud nejvyšší budovu ve městě, jež bude zároveň jednou z nejzelenějších v zemi.

Zajímavých architektonických počinů, které chtějí být co nejzelenější, se v poslední době objevila celá řada. Slavné studio Snøhetta například navrhlo budovu, která vytváří dvakrát více energie, než sama spotřebuje, ve Vancouveru se plánuje postavit největší mrakodrap ze dřeva a olympijské hry se nově řídí z nejekologičtější budovy světa. K rostoucímu trendu se nyní připojuje i Salesforce, a to se svým plánem výstavby mrakodrapu v srdci Sydney.

Salesforce je americká softwarová firma, jejímž zakladatelem je Marc Benioff a jedničkou v oblasti podnikového cloudového řešení a CRM. Zároveň je Salesforce známý tím, že pro své pobočky staví moderní a designově výrazné výškové budovy, jako je například ta v San Francisku, ve které sídlí vedení celé společnosti.

salesforce-sf

Foto: Salesforce

Sídlo vedení společnosti Salesforce v San Francisku

Jinak tomu nebude ani v případě nové adresy, kterou firma získala po 15 letech působení v Sydney. V australském pobřežním městě postaví masivní 53patrový mrakodrap s výhledem na přístav i ikonický Opera House. Salesforce se zavázal, že spolu s jeho mrakodrapem, který bude postaven za částku 1,5 miliardy dolarů (přes 35 miliard korun), bude celá věž stavěna udržitelným způsobem, a zároveň otevře tisíc nových pracovních míst, o které by měl být velký zájem.

Nejenže budou zaměstnanci pracovat ve zbrusu novém prostředí s nádhernými výhledy, ale místní pobočka Salesforce získala v tomto roce již podruhé v řadě ocenění #1 Best Place to Work v rámci průzkumů společnosti Great Place to Work.

jozef-kaban

Přečtěte si takéZnámý slovenský designér Jozef Kabaň odchází z Rolls-Royce i celé skupiny BMWZnámý slovenský designér Jozef Kabaň odchází z Rolls-Royce i celé skupiny BMW

Záměr postavit celou budovu udržitelným způsobem by měl být pouhým začátkem. Salesforce slibuje, že po svém dokončení by budova měla být jednou z nejzelenějších v zemi. A řeč tu samozřejmě není o barvě fasády, která bude z velké části kombinací skla a porézních keramických dlaždic odrážejících vodní hladinu, nad kterou bude budova stát.

salesforce-towe-sydney

Foto: Salesforce

Mrakodrap s jedinečným výhledem na přístav i Sydney Opera House

„Budova dosáhla jako první v Sydney na certifikaci WELL Core & Shell Platinum, tedy nejvyšší dosažitelnou předběžnou certifikaci, a dosáhne šestihvězdičkového hodnocení Green Star Design, což představuje světově dokonalý udržitelný design,“ uvádí na blogu Salesforce Elizabeth Pinkhamová, která je zodpovědná za světovou realitní strategii společnosti.

Nová dominanta města

Nová kancelářská budova Salesforce Tower Sydney by se měla stát díky své výšce 263 metrů nejvyšším objektem v celém městě a druhou nejvyšší v zemi. Překoná tak dosavadního držitele tohoto titulu, 244 metrů vysokou budovu Chifley Tower.

Budova bude stát u pobřeží v srdci obchodní čtvrti Circular Quay a její design se inspiroval v tradiční architektuře města a přístavních docích. Finální architektonický návrh uznávaného architektonického studia Foster + Partners je výsledkem mezinárodní architektonické soutěže, na kterou dohlíželo samotné město.

kellner1

Přečtěte si takéJmění 100 nejbohatších Čechů: 1,2 bilionu korun. První je opět Petr KellnerJmění 100 nejbohatších Čechů: 1,2 bilionu korun. První je opět Petr Kellner

Spodní patra budovy budou vyhrazena obchodům a restauracím, mezi kterými nebude chybět ani tradiční putyka Jackson on George, která na tomto místě původně stála. Vrchní patra budou k dispozici zaměstnancům společnosti, najdeme zde společenské salónky a inovační centrum.

salesforce-tower-sydney-min

Foto: Salesforce

Fasáda budovy má odrážet vodní hladinu pod ní

Ta vůbec nejvyšší patra, která jsou normálně věnována nejvýše postaveným zaměstnancům, budou v tomto případě velkým flexibilním prostorem, který budou v týdnu moci využívat zaměstnanci, zákazníci a partneři společnosti a o víkendu bude zdarma k dispozici místním neziskovým a vzdělávacím organizacím.

Hlavním úkolem budovy, která by měla být dokončena v roce 2022, bude centralizovat veškeré aktivity Salesforce ve městě do jediné nemovitosti, stejně jako to má v plánu udělat například v Dublinu. Salesforce má po celém světě asi deset podobných budov, které byste našli v již zmíněném San Francisku, Atlantě, Londýně, Tokiu či Chicagu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym