Bleskové převody do pár vteřin. Okamžité platby v Česku podporuje už pětice bank a další se chystají

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

komercni-banka-stodulky5

Foto: KB

Centrála Komerční banky v pražských Stodůlkách

0Zobrazit komentáře

Převod peněz z jednoho bankovního konta na druhé, ještě k tomu každé v jiné bance, a to do pár vteřin. Ještě nedávno bylo něco takového v České republice takřka nepředstavitelné, ale časy se mění. Takzvané okamžité platby postupně zavádí v dalších a dalších bankách, což významně zlepšuje servis pro klienty.

Jako první odpálili okamžité platby začátkem letošního roku v Air Bank a České spořitelně. „Víme, že rychlost platby je pro klienty velmi důležitá. Už od našeho startu jim proto umožňujeme posílat okamžité platby mezi účty vedenými u Air Bank,“ říkal už v lednu Tomáš Veselý z Air Bank.

V únoru pak banka vlastněná finanční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera spustila okamžité převody peněz i do dalších bank, což v tu chvíli znamenalo do České spořitelny. Právě ta se připojila k Air Bank hned v první vlně.

Od té doby se situace opět posunula a dnes už okamžité platby podporuje pět bank, a to v režimu přijímání i zasílání. V dubnu se připojila Banka Creditas a nyní také Komerční banka a Raiffeisenbank. Posílání peněz mezi zmíněnými bankami by už tak měla být otázka několika málo vteřin, nikoliv hodin či dokonce dní, jako tomu bylo často dosud.

creditas-pobocka

Foto: Creditas

Pobočka Banky Creditas

Na rozdíl od standardních plateb jsou ty okamžité prováděny i během víkendů a svátků, tedy plně v režimu 24/7. Po Creditas nyní na vlnu naskakuje i zmíněná Komerční banka a během října se přidá i Raiffeisenbank, což využití okamžitých plateb v Česku zásadně rozšiřuje, jelikož je bude moci využít už přes 7,5 milionu klientů.

Jak píší Hospodářské noviny, ještě do konce roku by navíc měly okamžité platby nasadit také dvě zbývající banky z první čtyřky největších bank co do počtu klientů, tedy ČSOB a Moneta. Těchto sedm bank má dnes dohromady zhruba přes 12 milionů klientů, což využívání okamžitých plateb opět značně rozšíří.

Většina bank však ještě stále nenabízí okamžitou platbu jako standard. To znamená, že při zadávání příkazu musíte zaškrtnout, že chcete peníze převést okamžitě. Ve většině případů sice není tato možnost zpoplatněna, ale přesto to adopci okamžitých plateb o něco snižuje. A například u trvalých příkazů zatím bleskový převod peněz nefunguje vůbec. Důvodem, proč zatím banky nabízejí okamžité platby jako volitelné, může být i jejich vyšší náklady na straně banky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym