Xiaomi chce posunout vpřed stagnující smartphony. Nový Mi Mix Alpha má displej kolem dokola

Michal MarekMichal Marek

xiaomi-mi-mix-alpha2

Foto: Xiaomi

Xiaomi Mi Mix Alpha má displej kolem dokola

0Zobrazit komentáře

Mobilní telefony se postupem času staly něčím, co nedáváme z ruky a bez čeho si dokážeme jen těžko představit život. Chytré telefony již dlouho neslouží jen ke komunikaci s okolím, ale také k vyhledávání informací, plánování, placení, ovládání domácnosti a k mnoha dalším věcem. Mnoho lidí si ale již léta stěžuje, že se chytré telefony nikam příliš neposouvají.

Jednou z firem, která se proti tomuto povzdechu snaží razantně bojovat, je Xiaomi. Ostatně to není poprvé a tentokrát vyrukovalo s modelem Mi Mix Alpha.

Stále poměrně mladá čínská společnost, která se hlavně ve svých začátcích velmi inspirovala produkty od Applu, již několik let v řadě ukazuje, že chce být průkopníkem v průmyslovém designu a telefony se snaží posouvat dál.

xiaomi_mi_mix_alpha_1

Foto: Xiaomi

Xiaomi Mi Mix Alpha má displej z obou stran

Pro demonstraci svých inovací využívá modelovou řadu Xiaomi Mi Mix, jejíž první model byl prvním bezrámečkovým telefonem, třetí generace přišla díky vysouvací přední kamerce zcela bez výřezu a nyní přichází Mi Mix Alpha s displejem kolem dokola prakticky celého těla telefonu.

Displej, kam se podíváš

Xiaomi Mi Mix Alpha je zařízení, které jako by bylo celé obalené displejem. Kromě úzkého pruhu na zádech telefonu, kde je zasazena čočka fotoaparátu, je celé tělo telefonu věnováno zobrazovacímu panelu. Displej je i na bocích telefonu, na nichž jsou umístěny například ikony zobrazující sílu mobilního signálu, připojení k Wi-Fi či Bluetooth nebo stav baterie. Na boku zařízení může uživatel rovněž regulovat hlasitost zvuku.

fruitisimo5-jan-hummel-min

Přečtěte si takéOvocný džus bez čekání. Fruitisimo spustilo aplikaci pro objednání z mobiluOvocný džus bez čekání. Fruitisimo spustilo aplikaci pro objednání z mobilu

Pokud jde o hlavní fotoaparát, ten nabízí v telefonech stěží uvěřitelný 108megapixelový snímač od Samsungu, na jehož vývoji se Xiaomi aktivně podílelo. Fotoaparát by měl vynikat především schopností focení ve tmě, protože nový modul slučuje pixely do mřížek a z jejich kombinace tvoří výsledný snímek o rozlišení 27 megapixelů.

Snímač je navíc nadprůměrně veliký (1/1,33 palce) a měl by tedy být schopen zachytit opravdu mnoho světla. Kuriozitou je, že přední selfie kamera jednoduše není potřeba, protože pro náhled fotografie při pořizování selfie lze využít zadní displej.

xiaomi_mi_mix_alpha_2

Foto: Xiaomi

Displej kolem dokola lze využít k efektivní animaci stavu nabíjení

Méně zajímavé, i když v praxi samozřejmě podstatné, jsou informace o vnitřní hardwarové výbavě. Xiaomi neponechává nic náhodě a telefon přináší supervýkonný procesor Qualcomm Snapdragon 855+, 12 GB RAM, 512 GB vnitřního úložiště, 5G konektivitu a obří 4,050mAh baterii s možností rychlého 40W nabíjení.

V prosinci omezeně na pultech

Xiaomi svou novinku popisuje jako „koncept“ a neočekává se jeho masová produkce. Zároveň se ale nejedná o úplnou sci-fi modelaci něčeho, co se do rukou člověka nedostane. V menším měřítku půjde telefon do prodeje již v prosinci a k dostání bude za cenu lehce přesahující 65 tisíc korun (20 tisíc čínských jüanů).

xiaomi-mi-mix-alpha3

Foto: Xiaomi

Displej na Xiaomi Mi Mix Alpha přerušuje jen čočka fotoaparátu

Podobným způsobem šel do prodeje i první Xiaomi Mi Mix s displejem bez rámečků, přičemž jeho druhá generace se již masovějším zařízením stala a i v České republice byla běžně k dostání. Je tedy možné, že i novou Alphu budeme v dohledné době sem tam vídat v běžném provozu.

Inovace přicházejí z Asie, zatlačí východní výrobci i na Apple?

Xiaomi Mi Mix Alpha je přesto především stále spíše ve fázi sympatického, ale šíleného nápadu, a tento telefon tedy není modelem, který bude v příštím roce dobývat svět. Xiaomi nicméně reaguje na zoufalou touhu technologických nadšenců vidět nějaký zásadnější posun v odvětví.

Lidé zkrátka touží po inovaci. Dnešní chytré telefony jsou bezesporu lepší než ty, které jsme vlastnili před pěti lety. Jsou rychlejší, mají větši displeje s menšími rámečky a vyšším rozlišením či lepší fotoaparát. Faktem ale je, že to je tak všechno – žádná zásadní inovace, která by šokovala svět, v posledních letech nepřišla.

foldtop

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Fold

„Negativní vliv“ na výrazné posuny odvětví má bezesporu i Apple, který dříve určoval směr celého byznysu, ale v posledních letech si s novými modely iPhonů navykl sázet na jistotu a nasazuje jen důkladně prověřené a vyzkoušené novinky. Takový přístup samozřejmě dává do jisté míry smysl. Stačí se podívat, jakým fiaskem může neukočírovaná snaha o inovace skončit.

Samsungu způsobil obrovské problémy již vybuchující Galaxy Note 7 a příliš pozitivního PR si Korejci nevysloužili ani se svým ohebným modelem Galaxy Fold, který byl rozeslán novinářům a v důsledku zásadních konstrukčních nedostatků opět stažen. Od té doby již novinka nabrala několikrát zpoždění a místo v původně slibovaném dubnu dorazil až v září. Zatím čekáme také na slibovaný ohebný Huawei Mate X, který se staví právě proti Foldu od Samsungu.

paul-elcamino

Přečtěte si takéKultovní seriál Breaking Bad se vrací ve filmové podobě od Netflixu. Podívejte se na trailerKultovní seriál Breaking Bad se vrací ve filmové podobě od Netflixu. Podívejte se na trailer

To ale nic nemění na skutečnosti, že pro západní svět rozhodně není dobrou vizitkou, že inovace dnes přicházejí primárně z Číny a Jižní Koreji. Apple si navíc svůj punc inovátora vždy pečlivě pěstoval a ačkoli Tim Cook firmu přeci jen vede jiným způsobem než jeho předchůdce Steve Jobs, kalifornská firma určitě nebude chtít hrát v oboru druhé housle.

Třeba se tedy jednou i od Applu a dalších firem dočkáme vedle hlavní produktové řady i „experimentálního“ modelu, který ukáže, čeho je firma schopna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym