Virtuální realita jede. Čeští VRgineers dostávají desítky milionů na své unikátní brýle a expanzi do světa

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

vrgineers-xtal-simulatorInsider

Foto: VRgineers

Brýle od VRgineers lze využívat pro výcvik pilotů

0Zobrazit komentáře

Virtuální realita aktuálně představuje jedno z nejrychleji rostoucích technologických odvětví a náramně se jí daří i v České republice. Bezprecedentní globální úspěch slaví čeští vývojáři s hrou Beat Saber, která ukazuje, jak může VR posloužit k hraní her, a v tuzemsku se daří také profesionálnímu využití virtuálních světů. V něm naopak boduje společnost VRgineers.

Firma založená trojicí Marek Polčák, Martin Holečko a Václav Bittner vyvíjí brýle pro virtuální realitu, které jsou určené pro profesionály a průmysl a patří mezi to nejlepší, co v tomto segmentu na trhu můžete najít. Důkaz, že se VRgineers daří vytvářet unikátní produkt, představuje i nová investice, která do firmy přiteče.

Po několika angel investorech, mezi nimiž byli například podnikatel Leoš Navrátil či zakladatel Vivantisu Martin Rozhoň, nyní do VRgineers vstupují první institucionální investoři. Investiční kolo, které vedou brněnští Y Soft Ventures, by podle informací CzechCrunche mělo do další rozvoje virtuální reality přilít celkem zhruba 50 milionů korun.

marek-polcak-vrgineers4

Foto: VRgineers

Marek Polčák, zakladatel a CEO VRgineers

K investici se připojil také nový český fond Nation 1 a investiční společnost P&J Capital Petra Jiříčka. Veškeré prostředky mají padnout zejména na další expanzi na světové trhy a také rozvoj firmy i vlastního produktu. Tím je hlavně VR headset XTAL, což jsou aktuálně jediné brýle pro virtuální realitu, které mají horizontální rozlišení 5K.

„Naše společnost má ambice, stát se globálním leaderem v oblasti high-end virtuální reality a jsme velmi rádi, že zástupci zmíněných investorů se s touto vizí dokáží ztotožnit. Rovněž si ceníme jejich lidského přístupu, který je potřeba při tvorbě něčeho tak unikátního a výjimečného,“ říká o spolupráci Marek Polčák, zakladatel a CEO VRgineers, který si s dalšími dvěma spoluzakladateli ve firmě nadále udrží těsnou nadpoloviční většinu.

richard-valtr-mews-boxed

Přečtěte si takéSnil o psaní a filmařině. Dnes Richard Valtr po celém světě staví superhotely a buduje miliardový startup MewsSnil o psaní a filmařině. Dnes Richard Valtr po celém světě staví superhotely a buduje miliardový startup Mews

Profesionální VR brýle české výroby dnes využívají velké firmy jako Audi, BMW, Škoda, Airbus nebo US Navy. Automobilový průmysl nebo designéři včetně architektů je využívají k prototypování, piloti si je na hlavu nasazují při výcviku a stále více se ve virtuální realitě také školí. Jelikož mají brýle XTAL obří rozlišení a výkonný hardware, je v nich zážitek ve všech těchto oblastech dostačující.

vrgineers-XTAL10

Foto: VRgineers

VR brýle XTAL od VRgineers

„VRgineers skvěle zapadají do naší investiční strategie zaměřené na týmy, které ve střední Evropě budují inovativní B2B hardwarové startupy. Přestože se o virtuální realitě mluví zejména v B2C kontextu, VRgineers a zákazníci, které již zvládli získat, dokazují, že i ve firemním segmentu mají tyto technologie ohromný potenciál,“ říká Miloš Sochor, Managing Partner Y Soft Ventures, pro něž je to v krátké době již druhá investice.

Před několika měsíci VRgineers do svých unikátní brýlí přidali vlastní patentované čočky, které mají zajistit ještě věrnější zážitek ve virtuální realitě, a v plánu je podat několik dalších světových patentů. Reálné využití samotných brýlí pak najdeme i ve Virtuplexu, což je největší prostor pro VR v Evropě. Za projektem stojí skupina Etnetera Group, do níž patří i právě VRgineers.

Na tom, že virtuální realita má navíc největší růst stále před sebou, se shoduje i Marek Moravec, managing partner fondu Nation 1. „Hlavními důvody našeho rozhodnutí poskytnout investici právě VRgineers je zejména obecný globální potenciál segmentu virtuální reality, ve kterém je tento produkt zcela unikátní, což dokazuje i výčet jejich prestižních nadnárodních klientů,“ říká Moravec.

vrgineers-xtal-auto

Foto: VRgineers

Brýle od VRgineers lze využívat pro prototypování v automobilovém průmyslu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym