V Praze se budou posouvat hranice udržitelnosti. Budoucnost představují zelené budovy i obnovitelná energie

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

olympic-house-ioc1-minEvent

Foto: MOV

Olympijský dům v Lausanne

0Zobrazit komentáře

Zelená energie, ekologie, udržitelnost, šetrnost k životnímu prostředí. To jsou spojení, která čím dál více hýbou celým světem, ale základ mají především v energetice a stavebnictví či architektuře. Proto tak vznikají stále udržitelnější budovy, které pohání tzv. stoprocentně zelená elektřina, staví se dokonce celé energeticky soběstačně městské čtvrti a tom všem se bude v říjnu hovořit v Praze.

Také Česká republika se totiž může pochlubit zajímavým prvenstvím. Díky populárnímu Manifesto Marketu je právě v Praze první gastromarket, který kompletně pohání zelená elektřina. To znamená, že bere energii pouze z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární, vodní nebo větrné elektrárny.

U nás i ve světě takových projektů vzniká stále víc, stejně jako vznikají nové elektrárny těžící elektřinu právě ze vzduchu, slunce nebo vody, jež se snaží narušovat dosavadní, obvykle špinavé energetické mixy. V Česku například stále představují přes polovinu zdrojů energie fosilní paliva, jež jsou reprezentované zejména hnědým uhlím.

manifesto-min

Foto: Manifesto

Manifesto Market je poháněn 100% obnovitelnou energií

Zásadní část energetického mixu u nás představuje také jádro, z něhož plyne více než třetina veškeré spotřebované energie, a přestože obnovitelné zdroje tu ještě nehrají takovou roli jako v jiných zemích, sjedou se právě do Prahy největší odborníci na to, jak by měla vypadat zelenější budoucnost celé planety. V polovině října je do Česka přivábí druhý ročník konference Share Your Energy.

„Čím dál více zemí, měst, firem a lidí chce využívat čistou energii z obnovitelných zdrojů. Po loňském úspěšném ročníku chceme na konferenci Share Your Energy přivést inspirativní řečníky z celého světa, kteří vytvořili nebo v praxi testují praktická řešení a inovace, co posouvají hranice udržitelnosti a energetiky,“ popisuje CEO pořadatelské firmy Nano Energies Stanislav Chvála.

gtee-2

Přečtěte si takéNová éra sportovního oblečení. Mladí Češi navrhli revoluční triko z grafenu, které přežije extrémní podmínkyNová éra sportovního oblečení. Mladí Češi navrhli revoluční triko z grafenu, které přežije extrémní podmínky

Řeč tak bude o první energeticky soběstačné čtvrti na světě, která se staví ve Valencii, nebo nejudržitelnější budově na světě, již si nechal v Lausanne postavit Mezinárodní olympijský výbor. Právě autoři těchto projektů budou popisovat své zkušenosti s budováním udržitelných projektů. Organizátoři totiž chtějí i celému Česku ukázat, že když se chce, tak to jde.

„V Česku se často u kulatých stolů diskutuje o tom, proč změny nejdou a že nás omezuje legislativa. My jsme si dali za cíl představit na konferenci jen taková řešení, která bude možné aplikovat v praxi,“ dodává Chvála. Řešit se proto bude i plánování měst, udržitelné investice v nich a urbanismus, což je téma, které se začíná diskutovat nejen v Praze, ale i v dalších českých městech.

Na konferenci Share Your Energy o něm promluví Ignacio Garcia Faubel, který s kolegy buduje ve španělské Valencii sousedství domů, jež jsou již projektovány v udržitelném standardu, a tak například sbírají a následně využívají dešťovou vodu nebo z přebytků z komunitních zahrad vyrábějí energii.

wesharesolar

Solární panely jsou stále více vidět

Britské domácnosti zase v zimě využívají nejen přebytečné teplo z metra, ale také nízkouhlíkové vytápění, o kterém promluví Eric Appleton z britského energetického akcelerátoru Energy Systems Catapult. Daleko jsou v energetické soběstačnosti také v estonském Tallinu, a tak o tom, jak lze proměnit odpad v energii nebo jak funguje solární dlažba, bude vyprávět Erki Ani z Cleantech ForEst.

V Nizozemsku se zase již šest tisíc lidí rozhodlo, že bude elektřinu sdílet mezi sebou, a to prostřednictvím platformy We Share Solar, která je postavená na solární energii a je označována jako energetické Airbnb. Její zakladatel Sven Pluut bude v Praze vysvětlovat, proč se vyplatí investovat do solárního panelu, který nemáte na vlastní střeše, a kam se vlastně celý jeho byznys ubírá.

O zelené budoucnosti a ekologických iniciativách se bude hovořit 16. října příhodně ve Staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči, která byla postavená před více než sto lety a začátkem 20. století se v ní odehrávala revoluce v tom, že tu začala obíhat čistá voda. I ta se dnes vlivem člověka začíná stávat opět stále cennější komoditou.

Kompletní program konference Share Your Energy najdete na webu akce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym