Tenisky z ovčí vlny. Allbirds jsou nejpohodlnější boty na světě, kterým fandí i Barack Obama

allbirds-wool

Foto: Allbirds

Tenisky Allbirds Wool Runners

0Zobrazit komentáře

Svět obuvního průmyslu zná několik velice zajímavých příběhů, ať už ten o bratrech Dasslerových, jejichž vzájemná rivalita dala vzniknout značkám Adidas a Puma, nebo příběh Tomáše Bati, který si se svou obuví a podnikatelským přístupem podmanil celý svět. V USA se nyní píše zcela nový obuvnický příběh o nejpohodlnější obuvi na světě, kterou si zamilovaly hvězdy z Hollywoodu i Silicon Valley.

Vše začalo v roce 2012, kdy Tim Brown, někdejší novozélandský fotbalový reprezentant, pověsil svou sedmnáctiletou sportovní kariéru na hřebík a začal hledat nový životní cíl. Kromě studia na univerzitě v Cambridge jej zaměstnávala také myšlenka na zcela novou sportovní obuv.

Na kopačkách a teniskách, které normálně nosil, mu totiž vadila jejich křiklavost, složité střihy i nápisy. Chtěl vytvořit botu, která na sebe nebude tolik upozorňovat a bude mnohem pohodlnější než boty výrobců, jako je Nike či Adidas.

allbirds-2

Foto: Allbirds

Spoluzakladatel a duchovní otec Allbirds Tim Brown

Otázkou však bylo, jak takovou obuv vytvořit. Střih by nebyl zase až takovým problémem, ale co materiál? Brown chtěl rozhodně něco ekologického a zároveň velmi pohodlného. Inspiraci našel ve své novozélandské domovině, která je známa pro zelené kopce a stáda ovcí, kterých je zde chováno přes 27 milionů.

Právě vlna plemene Merino se stala základem pro tenisky, které magazín Business Insider popsal jako obuv vyrobenou z oblaků a Forbes o nich dokonce prohlásil, že jsou to boty přinášející šokující pohodlí.

rebeka-olympiada2

Přečtěte si takéMladá návrhářka kritizuje stejnokroje českých olympioniků. Zaslouží si lepší, říká a ukazuje vlastní kolekci pro TokioMladá návrhářka kritizuje stejnokroje českých olympioniků. Zaslouží si lepší, říká a ukazuje vlastní kolekci pro Tokio

Cesta k unikátnímu materiálu však nebyla jednoduchá. Brownovi s ní pomohl státní grant ve výši 200 tisíc dolarů (více než 4,5 milionu korun) a pomoc od vládních odborníků v oblasti zemědělství. Společně se jim podařilo vyvinout patentovaný materiál z merino vlny, který je dostatečně pružný, odolává opotřebení, odvádí vlhkost, je stále pohodlný a nekouše.

Merino vlna totiž není klasickou vlnou, ze které se pletou kousavé námořnické svetry, ale její průměr je o 80 % menší než průměr lidského vlasu, a proto je příjemná a má antibakteriální vlastnosti, které zabraňují šíření zápachu. Brown však z obnovitelných zdrojů nechtěl pouze svrchní část boty, ale kompletně celou botu.

allbirds3-min

Foto: Allbirds

Nejpopulárnější Allbirds Wool Runners

Proto je i zbytek tenisek vyrobený z obnovitelných materiálů, jakým je například olej z ricinových bobů, který najdeme ve stélce, tkaničky jsou vyrobené z recyklovaných plastových lahví a boty jsou ukládány do krabic vyráběných výhradně z recyklované lepenky.

Finální model tenisky Wool Runners spatřil světlo světa v roce 2014 a Brown se s ním vydal shánět peníze skrze crowdfoundingovou kampaň na Kickstarteru. Tam tenisky představil jako univerzální obuv, která se skvěle hodí k džínsům i sportovním šortkám, lze ji prát v pračce a která je vyrobena z obnovitelných a snadno rozložitelných materiálů.

Brownovým cílem bylo vybrat 30 tisíc dolarů (téměř 700 tisíc korun). Jaké však bylo překvapení, když o tenisky projevilo zájem celkem 950 zájemců, kteří si zakoupili 1064 párů Brownových bot v celkové hodnotě 120 tisíc dolarů, tedy téměř 3 milionů korun. Navíc byl Brown nucen zastavit kampaň před jejím dokončením, protože na více párů bot již nebyl materiál.

Zrození Allbirds

Velký zájem však znamenal velké množství práce a Brownovi bylo jasné, že na to sám nestačí. Požádal proto o pomoc Joeyho Zwillingera, který měl zkušenosti s obchodem a byl jedním z prvních investorů do nových tenisek. Založili spolu obuvnickou společnost Allbirds, která vsadila vše na jediný model, kterým byl Wool Runners.

allbirds-store

Foto: Allbirds

Tenisky Allbirds jsou vyráběny z ovčí merino vlny

Svou obuv se zároveň rozhodli prodávat zákazníkovi přímo, bez maloobchodníků. Díky tomu si lze boty objednat jen přímo na stránkách společnosti, nebo v některém z jejích kamenných obchodů.

„V módním a obuvnickém průmyslu se vyskytla obrovská příležitost vyrábět lepší boty kvalitnějším způsobem a my jsme měli jedinečnou příležitost ji využít,“ vzpomínal v rozhovoru pro CNBC Tim Brown.

Spoluzakladatel Googlu, Mila Kunis i Leonardo DiCaprio

Prodej tenisek byl zahájen v březnu roku 2016 a v tento měsíc se společnost otevřela i investorům a získala kapitál ve výši 2,7 milionu dolarů (přibližně 62 milionů korun). O extrémně pohodlných botách se začalo okamžitě mluvit, a když v časopisu Time vyšel o Allbirds článek, ve kterém byly boty označeny jako nejpohodlnější boty na světě, bylo jasné, že Wool Runers je trefou do černého.

allbirds-1

Foto: Allbirds

Spoluzakladatel Allbirds Joey Zwillinger

Allbirds se tak rázem stali jedním z hlavních dodavatelů obuvi osobám působících v Silicon Valley, i proto, že sami mají v San Francisku ústředí. Své tenisky značky Allbirds vlastní Brett Jackson, bývalý investor v Crocs, Andrew Mitchell z Brand Foundry Ventures, spoluzakladatel Googlu Larry Page, bývalý generální ředitel Twitteru Dick Costolo a také uznávaný investor Ben Horowitz.

Obuv od Allbirds si oblíbily i některé hvězdy amerického šoubyznysu. Jmenovitě to byly například herečky Cindy Crawford, Mila Kunis, Sophie Turner, herci Leonardo DiCaprio, který je dokonce investorem společnosti, Ben Affleck či Matthew McConaughey, herečka a tanečnice Jenna Dewan Tatum, Oprah Winfrey a obouvá je dokonce i bývalý americký prezident Barack Obama.

Díky tomuto úspěchu je společnost zisková již od roku 2016. Její obrat za rok 2017 se pohyboval okolo 80 milionů dolarů (přibližně 1,8 miliardy korun) a v loňském roce to byl již dvojnásobek. Po poslední a doposud nejvyšší investici ve výši 50 milionů dolarů (přibližně 1,1 miliardy korun) od společnosti T. Rowe Price se hodnota společnosti vyšplhala na 1,4 miliardy dolarů (přibližně 32,2 miliardy korun).

london-underground

Přečtěte si takéBritové sází na odpadní teplo. K vytápění využijí přebytečné teplo z metra i z vody v hlubinných dolechBritové sází na odpadní teplo. K vytápění využijí přebytečné teplo z metra i z vody v hlubinných dolech

To vše Allbirds umožňuje i nadále expandovat. U nás si sice jejich boty zatím nekoupíte, ale můžete tak učinit v kamenné prodejně v Londýně nebo v některém z pěti měst v USA, mezi kterými nechybí New York, Chicago a samozřejmě San Francisco. Prodejních míst by však mělo do budoucna přibývat a třeba se jednou dočká i Praha.

allbirds-lineup

Foto: Allbirds

Allbirds už dnes nabízí několik druhů tenisek z ovčí vlny nebo eukalyptových vláken

Allbirds zároveň rozšiřují i svou produktovou nabídku, která už dáno nestojí jen na teniskách Wool Runners. V roce 2017 začala firma nabízet dětskou verzi svých tenisek a v loňském roce přidala také ponožky a další modely bot spolu s žabkami vyrobenými z cukrové třtiny. Zatím poslední velkou novinkou jsou tenisky pojmenované Tree vyráběné z eukalyptových vláken, které mají chladivé účinky.

Veškeré boty Allbirds se přitom drží na přijatelné cenové hladině, díky které jsou boty dostupné téměř pro každého. Například základní model Wool Runners lze koupit již za 95 dolarů, tedy přibližně 2 200 korun.

Zda bude netradiční přístup značky Allbirds stačit k tomu, aby se dotáhla na ty největší konkurenty, jako je Nike či Adidas, je velice těžké předvídat. Nicméně svým nekonvenčním přístupem jasně dokazuje, že výroba bot může být více ekologická, mnohem více pohodlnější a že i o takovou obuv je velký zájem.

allbirds-6

Foto: Allbirds

Prodejna Allbirds v New Yorku

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym