Matrix je jen začátek. Elon Musk si je jistý, že se stroje naučí plně simulovat lidské bytosti

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

elon-musk4

Foto: TED

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

„Myslím, že lidé podceňují schopnosti umělé inteligence. Chápou ji jako chytrého člověka, bude to ale něco mnohem víc.“ Těmito slovy začal Elon Musk diskuzi na téma umělé inteligence, jíž se v rámci světové konference o AI v Šanghaji zúčastnil po boku šéfa Alibaby a nejbohatšího Číňana Jacka Maa.

Americký podnikatel a šéf Tesly či SpaceX je už déle znám jako jeden z těch, kteří se příchodu umělé inteligence obávají, protože bude pro člověka nemožné ji kontrolovat. Jack Ma s ním nesouhlasí a zdůrazňuje rozdíl mezi inteligencí založenou na informacích a chytrostí vycházející ze zkušenosti.

Muskův přístup k umělé inteligenci se nicméně v poslední době změnil. Nejdříve říkal, že je potřeba snažit se jejímu příchodu předejít, pak ale sám založil startupy OpenAI a Neuralink, které umělou inteligenci vyvíjí a aktivně s ní pracují.

jack-ma-elon-musk

Foto: Reprofoto CNBC

Jack Ma a Elon Musk na World Artificial Intelligence Conference v Šanghaji

Neuralink má dokonce ambice přímo propojit lidský mozek s počítačem a umožnit se učit pouhým nahráním informací za několik vteřin jako v Matrixu. V diskuzi Elon Musk vysvětlil, že velmi podobný princip zvýšení mozkové kapacity pomocí technologie je už nyní na denním pořádku – člověk s chytrým telefonem v ruce je kyborgem.

Současné prostředky komunikace mezi živou tkání a digitálním světem jsou ale velmi pomalé a nepříliš efektivní. Totéž pak platí o mezilidské komunikaci a způsobu zpracování informací. Lidský mozek se vyvinul pro velmi specifický typ interakce se světem vycházející z nejzákladnějších potřeb přežití a rozmnožení se.

„To zní jako slavná poslední slova.“

Umělá inteligence naproti tomu bude mít mnohonásobně vyšší výpočetní výkon pro přísně logické úkony, což je ostatně na příkladech počítačů vítězících nad nejlepšími lidskými hráči šachů nebo hry Go zřejmé už nějakou dobu.

Nebezpečí tedy podle Muska spočívá v tempu, jakým se počítače vyvíjí už pod nadvládou lidí. Umělá inteligence s mnohem efektivnějším procesem pro řešení logických problémů bude sama sebe schopna dále zlepšovat mnohem rychleji, než si lidé dokáží představit.

Jack Ma, který přiznal, že v oboru technologií se tolik neorientuje, zůstává optimistický. Chytří lidé s velkou mírou zkušenosti podle něj budou i nadále v mnoha ohledech schopni předčit hrubou inteligenci a brát ji spíše jako zajímavý prostředek pro lepší poznání sebe sama. Nebude pro ně ničím víc než nástrojem rozvíjejícím společnost. „Nemyslím, že umělá inteligence představuje hrozbu, a lidé jsou dostatečně chytří, aby to pochopili,“ říká Ma.

„Já nevím, chlape, to zní jako slavná poslední slova,“ reagoval Musk, který si nevyhnutelnost příchodu umělé inteligence uvědomuje a chce zajistit, aby lidstvo nezůstalo pozadu. Zmínil příklad počítačových her, jež z hlediska stáří moderní civilizace ještě nedávno měly podobu pouhých několika jednoduchých geometrických tvarů složených z jednobarevných pixelů.

daniel-franc

Přečtěte si takéZaložil jeden z prvních carsharingů. Dnes Daniel Franc buduje v Googlu globální komunity pro stovky tisíc vývojářůZaložil jeden z prvních carsharingů. Dnes Daniel Franc buduje v Googlu globální komunity pro stovky tisíc vývojářů

Za pár desítek let se však stihly vyvinout do podoby v mnoha případech velmi blízké fotorealismu a záležitostí relativně blízké budoucnosti jsou nejspíš hry zcela nerozeznatelné od reálného světa.

Počítače jsou už v současnosti schopny provádět operace překračující lidskou schopnost jim porozumět, což Jack Ma, zdá se, podceňuje, když tvrdí: „Nikdy nemyslím na to, že by lidé mohli být ovládání stroji, je to podle mě nemožné. Stroje jsou vynálezem lidí a ti nikdy nedokážou vytvořit bytost chytřejší, než jsou oni sami.“

jack-ma

Foto: WEF/Flickr

Spoluzakladatel Alibaby Jack Ma

Například Facebook v roce 2017 vytvořil dva chatovací programy a prostřednictvím několika pravidel je instruoval, aby mezi sebou vyjednávaly – jeden pro co nejvyšší výdělek, druhý pro co nejnižší cenu. Mezi pravidla nebyla zahrnuta nutnost používat pouze klasickou angličtinu a počítače si tedy zanedlouho vytvořily vlastní formu jazyka pro efektivnější komunikaci, které vědci nebyli schopni úplně porozumět.

odysea1

Přečtěte si takéElon Musk poprvé ve vesmíru. Slovák s ním vytvořil deepfake video 2021: SpaceX Odyssea na motivy kultovního filmuElon Musk poprvé ve vesmíru. Slovák s ním vytvořil deepfake video 2021: SpaceX Odyssea na motivy kultovního filmu

Vlastní jazyk používá také umělá inteligence sloužící pro zlepšování překladače od Googlu. Mnohem známějšími příklady počítačů překračujících lidské kognitivní schopnosti jsou pak porážky nejlepších hráčů šachů, Go, Jeopardy! (komplexnější americké verze Riskuj) a nedávno pokeru.

Žijeme v simulaci?

Musk podobné příklady vývoje inteligence počítačů popsal prostřednictvím úrovně volnosti, kterou pravidla pro řešení určitých problémů umožňují. Čím vyšší je úroveň volnosti, tím více je proměnných a tím náročnější je problém vyřešit. Šachy mají relativně nízkou úroveň volnosti, u Go je mnohonásobně vyšší a nejvyšší je samozřejmě u reality.

„Jednou se dostaneme do bodu, kdy počítač bude schopen kompletně simulovat lidskou bytost nebo i mnoho lidí zároveň. Ostatně existuje silný argument, že jsme v simulaci zrovna teď,“ připomněl svou známou tezi Elon Musk.

matrix-reloaded

Foto: Magicbox

Matrix Reloaded z roku 2003

I když počítače jsou už nyní v mnoha ohledech nesrovnatelně schopnější v řešení problémů než lidé, stále jsme to my, kdo řídí jejich kroky a drží prst na vypínači. Je těžké odhadnout, jestli budou stroje někdy mít motivaci nadvládu převzít, zdá se ale čím dál pravděpodobnější, že mají potenciál získat možnost podobné volby.

Jack Ma, jehož firma Alibaba na vývoji umělé inteligence sama pracuje, je v tomto ohledu velmi skeptický. Elon Musk naopak doufá, že se člověku podaří vyvinout nástroj přímo propojující biologický mozek se strojem a nezůstat tak napospas zcela bezprecedentní výzvě pro lidskou inteligenci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym