Krach cestovky Thomas Cook německou aerolinku Condor neohrozí. Na další provoz získá 10 miliard korun

condor

Foto: Lasse B.

Airbus A320 od letecké společnosti Condor

0Zobrazit komentáře

Před několika dny prolétla světem zpráva o krachu vůbec nejstarší cestovní kanceláře světa v podobě britského Thomase Cooka. Obří skupina, která má pod sebou mimo jiné i vlastní aerolinku Thomas Cook Airlines a množství dalších společností, nedokázala najít peníze na další provoz a musela ho ze dne na den ukončit.

V zahraničí tak zůstalo na 150 tisíc klientů, včetně několika tisíc Čechů, kteří cestovali přes českou cestovní kancelář Neckermann, spadající do skupiny. Britská vláda proto zahájila operaci, která navrátí všechny cestující zpět do vlasti, a podobně k tomu přistupuje i Neckermann, který dočasně omezil prodej zájezdů. Změny se ale měly týkat také oblíbené německé letecké společnosti Condor, která je častým spojením Čechů do zahraničí, především pak do Spojených států. Budoucnost jejího provozu byla až do včerejšího dne nejistá.

Hesenská vláda nicméně v úterý rozhodla, že do Condoru pošle záchranný balíček ve výši 380 milionů eur, v přepočtu zhruba 9,8 miliardy korun. To by mělo zajistit další bezproblémový provoz, jelikož německá vláda věří, že je aerolinka do budoucna perspektivní a dává smysl ji podpořit. Condor se nicméně bude muset poprat se získáváním nových zákazníků – ročně jich totiž přepraví na 7 milionů, ale většina přicházela právě přes Thomas Cook.

Podobně v minulosti německá vláda zachránila i krachující aerolinku Air Berlin. Ta se ale dodnes z červených čísel dostat nedokázala.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym