Sega začíná vyrábět ekologické obaly pro své počítačové hry

Michal PtáčekMichal Ptáček

football-manager-2020-bellerin

Foto: Sports Interactive

Football Manager 2020 se bude prodávat pouze ve 100% recyklovatelném obalu

0Zobrazit komentáře

Ekologie, udržitelnost a ochrana planety Země jsou velkými tématy letošního roku. Do boje za ochranu životního prostředí se pouští jak jednotlivci a firmy, tak i velké nadnárodní koncerny, které svým způsobem neideálnímu stavu současného klimatu přispěly tím největším dílem.

Velkým tématem v tomto směru je samozřejmě boj proti plastům, jejichž využívání se jednotlivé společnosti snaží omezovat a nahradit je ekologicky smysluplnějšími materiály. Se zajímavým řešením v tomto směru nyní přišla japonská společnost Sega.

Ikonický výrobce her a herních konzolí totiž prostřednictvím své dceřiné vývojářské společnosti Sports Interactive, který vyvíjí celosvětově oblíbený fotbalový simulátor Football Manager, představil ekologický a první plně recyklovatelný obal pro počítačové hry. Ty se totiž už dlouhá léta prodávají v neekologických v plastových obalech, kdy na jednu herní krabičku je potřeba přibližně 50 gramů tohoto materiálu.

football-manager-2020

Foto: Sports Interactive

Ekologický obal hry Football Manager 2020

To chce firma změnit, a proto se nový díl jejího fotbalového simulátoru bude prodávat právě v plně ekologickém balení. Prostřednictvím videa na YouTube to ohlásil šéf Sports Interactive Miles Jacobson, který si k představení přibral i hvězdu londýnského Arsenalu Hectora Bellerina.

20 tun plastů ročně

Nový papírový obal bude dle jeho popisu složen ze 100% recyklovatelných vláken a inkoust na potisk se bude zakládat na rostlinné a vodní bázi. Jacobson v tomto směru následně zavtipkoval, že balení je plně veganské a můžete ho bez obav sníst. Změn se dočká i tištěný manuál uvnitř krabičky, který bude vyrobený z recyklovatelného papíru.

wewalk4

Přečtěte si takéTechnologická vychytávka pro nevidomé. Chytrá slepecká hůl WeWalk je propojená s Google MapamiTechnologická vychytávka pro nevidomé. Chytrá slepecká hůl WeWalk je propojená s Google Mapami

Snaha nastolit nový trend v balení nejen počítačových her, ale možná i filmových a hudebních disků, se samozřejmě neobejde bez určitých ekonomických komplikací. Podle Jacobsona totiž náklad na jednu krabičku stoupne o zhruba 30 až 40 centů, na druhou stranu klesne váha a krabičky by tak měly být levnější na přepravu.

Od použití ekologických materiálů, do kterých bude zabalen každý kus Football Manageru 2020, si společnost na základě odhadovaných prodejů (hra vychází v listopadu) slibuje, že jen za rok ušetří až 20 tun plastové odpadu.

„Nechceme být jedinou firmou, která se tímto směrem vydala. Házím tedy tímto směrem rukavici všem zábavním společnostem, které používají plasty pro výrobu obalů pro jejich Blu-ray, DVD nebo CD disky. Představte si, jak moc bychom tímto krokem mohli spotřebu plastů snížit a o kolik méně bychom jich vypouštěli například do oceánů,“ dodává Jacobson.

Svým způsobem se hráči díky tento novince částečně vrátí do herní historie. Ještě v devadesátých letech se totiž významná část počítačových her distribuovala v papírových krabicích, které postupem času nahradily právě kritizované plastové obaly.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym