Aricoma je pětitisícovka v Andách a nově i největší IT skupina v Česku. Patří Komárkovi a generuje 7 miliard korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

karel-komarek-kkcg

Foto: KKCG

Miliardář Karel Komárek

0Zobrazit komentáře

Když se vydáte do peruánských And, můžete tam vystoupat až na více než pět tisíc metrů vysokou horu Aricoma. Právě v ní se vzhlédli v investiční skupině KKCG tuzemského miliardáře Karla Komárka, když vybírali název pro svůj nový ICT holding. Komárek se v něm rozhodl spojit své rostoucí aktivity právě v oblasti informačních technologií a nyní představil jeho název.

Aricoma má podle KKCG stejně jako jihoamerická hora představovat ambici, sílu a velikost a při pohledu na nově vzniklý holding lze snadno pochopit, proč tomu tak je. Celkem pětice firem v rámci Aricomy zaměstnává téměř dva tisíce lidí a celkové loňské tržby loni přesáhly 6,75 miliardy korun. A jak už Karel Komárek dříve naznačil, jeho ambice v této oblasti jsou ještě vyšší.

Až dosud se KKCG zaměřovalo především na loterijní a ropný byznys, které symbolizovaly Sazka Group a MND. Vedle toho pronikalo také do cestovního ruchu či realitního byznysu, ale zdaleka nejzajímavěji začaly růst informační technologie. Proto nyní KKCG veškeré své technologické firmy spojuje pod jednou střechou.

michal-tomanek-kkcg

Foto: KKCG

Michal Tománek, investiční ředitel KKCG zodpovědný za ICT

Do Aricomy tak patří Autocont, Cleverlance, CAD Studio, DataSpring a AEC, přičemž společně umí všechny firmy pokrýt celé portfolio služeb, které mohou klienti vyžadovat. Počínaje návrhem ICT architektury přes infrastrukturní a cloudové služby a implementaci podnikových aplikací až po vývoj velkých softwarových řešení a outsourcing.

„Když jsme v roce 2009 vstupovali do oblasti informačních technologií, věděli jsme, že je to velmi perspektivní oblast podnikání a tato hypotéza se nám každoročně vrchovatě potvrzuje,“ pochvaluje si Michal Tománek, investiční ředitel KKCG zodpovědný za ICT. Poslední důkaz, že to Komárek myslí s technologiemi vážně, přišlo v únoru, kdy KKCG vstoupilo do vývojářské firmy Cleverlance.

miroslav-udan-shoptet

Přečtěte si takéShoptet slaví úspěch s Obchodiště.cz. Na velkoobchodní platformu naskočily už dva tisíce českých dodavatelůShoptet slaví úspěch s Obchodiště.cz. Na velkoobchodní platformu naskočily už dva tisíce českých dodavatelů

Absolutní jedničkou nově vzniklého holdingu je Autocont, který loni utržil přes 5,5 miliardy korun. I proto se stal generálním ředitelem Aricomy Milan Sameš, který dosud působil v čele Autocontu. Tržby přesahující 1,1 miliardy korun pak za loňský rok hlásilo Cleverlance, dalších 400 milionů přidalo CAD Studio, 130 milionů AEC a 110 milionů DataSpring.

„Před skupinou Aricoma stojí nyní dva hlavní úkoly. Prvním úkolem je, konsolidovat a zvýraznit aktivity KKCG na českém a slovenském ICT trhu, kde chceme být jednoznačně největším poskytovatelem ICT služeb pro podnikovou sféru,“ hlásí Sameš a dodává, že jednotlivé firmy v holdingu budou i nadále podnikat samostatně a pod svými značkami.

milan-sames-autocont

Foto: Autocont

Generální ředitel skupiny Aricoma Milan Sameš

Jakmile si však Aricoma upevní pozici na domácím trhu, chystá se vtrhnout i do zbytku Evropy. „Druhým úkolem Aricoma Group je, stát se platformou pro evropskou expanzi ICT aktivit KKCG, protože máme ambici stát se silným evropským poskytovatelem ICT služeb,“ dodává Sameš. Aricoma má přitom pro plnění svých plánů hned několik výhod.

Jednak disponuje vlastním kapitálem, který není omezován nějakým fixním investičním horizontem, a navíc se může opřít o silné zázemí KKCG, které dnes podniká již v 18 zemích světa. Celkem Komárkovo impérium zaměstnává téměř šest tisíc lidí a účetní hodnota všech firem, mezi něž patří také Fischer Group, Conectart nebo investiční vehikl Springtide Ventures, přesahuje 6 miliard eur, tedy 155 miliard korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym