Alibaba vstupuje do nové éry. Po 20 letech odchází její spoluzakladatel a nejbohatší Číňan Jack Ma

jackma

Foto: Alibaba

Spoluzakladatel a bývalý výkonný předseda Alibaby Jack Ma

0Zobrazit komentáře

Dnešek, 10. září 2019, představuje zásadní den pro jednoho z největších e-commerce hráčů na světě, čínského obra Alibaba. Po dlouhých dvaceti letech od doby, kdy skupina vznikla, odchází její spoluzakladatel a někdejší výkonný předseda Jack Ma. Plán na odchod ze společnosti představil Ma už v minulém roce, kdy tvrdil, že ve firmě bude mít splněno vše, co si předsevzal, a je ten správný čas na plné předání do cizích rukou.

Svou misi Ma splnil ve svých 55 letech s tím, že pozici výkonného předsedy ve firmě předává nynějšímu CEO Danielu Zhangovi, který do vedení společnosti nastoupil v roce 2015, když po dvou letech vystřídal Jonathana Lu. Ten byl naopak vůbec prvním šéfem Alibaby po Jackovi Ma.

Samotný pětapadesátiletý miliardář si tak ještě více uvolní ruce na další aktivity, které může financovat ze svého podstatného jmění. I díky poslednímu růstu akcií se totiž Jack Ma stal vůbec nejbohatším Číňanem s jměním ve výši 34,6 miliardy dolarů. Sesadil tak zakladatele a šéfa obří skupiny Tencent Maa Huatenga. Jack Ma nicméně neopustí Alibabu před velkými proměnami úplně.

jack-ma-alibaba

Foto: Alibaba

Spoluzakladatel Alibaby Jack Ma

I když už nebude figurovat na pozici výkonného předsedy, je pořád členem představenstva společnosti, a to až do valné hromady, která se uskuteční příští rok. Udrží se také v celoživotní skupině zvané Alibaba Partnership, která má možnost nominovat nové členy představenstva. Sám Ma ale nikdy neměl pocit, že by bez něj Alibaba nemohla fungovat. „Mohu všem slíbit jedinou věc: Alibaba nikdy nebyla o Jacku Ma, ale Jack Ma bude navždy patřit k Alibabě,“ řekl při loňském oznámení svého odchodu.

Od roku 1999, kdy Alibaba vznikla, si prošla mnoha zásadními momenty, které ovlivnily globální e-commerce scénu. Dnes je Alibaba známa v Evropě především díky svému nákupnímu portálu AliExpress, který nabízí i pro české uživatele zpravidla dopravu zdarma a produkty za minimální cenu. Ostatně právě Evropa je zásadní, jelikož tu vůbec poprvé AliExpress otevřel kamennou prodejnu, konkrétně poblíž Madridu, kde se strhlo davové šílenství. A další expanze bude pravděpodobně pokračovat.

skinners-5-min

Přečtěte si takéAni bota, ani ponožka. Čeští Skinners prodali 200 tisíc unikátních ponožkobot a nově se zaměří i na dětiAni bota, ani ponožka. Čeští Skinners prodali 200 tisíc unikátních ponožkobot a nově se zaměří i na děti

Alibaba se vyšplhala hodnotou až na 462 miliard dolarů a jde tak o jednu z největších podobných skupin vůbec. Dnes pod ni mimo menších portálů patří také logistická centra, přepravní společnosti, supermarkety nebo internetové projekty. Věnuje se také cloudovým službám, rozvoji umělé inteligence a zásadním kanálem je takzvaný Alipay, což je vlastní platební síť, podobná například Apple Pay či Google Pay. V Číně, dále v Asii, ale i jinde ve světě se rozšířila i do tradičního retailu a dnes je druhou největší finanční službou na světě.

Kdo je vlastně Jack Ma?

Jack Ma, stejně jako spousta dalších smýšlejících miliardářů, se narodil do chudé rodiny v čínském městě Chang-čou. Svou kariéru nastartoval jako učitel a první počítač vlastnil teprve ve svých 33 letech. Alibabu jako online tržiště založil Jack Ma s minimem zkušeností s několika dalšími přáteli, kteří do jeho nápadu investovali peníze. Šlo o jeho třetí projekt, a zatímco první dva zkrachovaly, právě Alibaba se měla stát tím, co mu navždy změní život.

Jeho největší zbraní bylo neuvěřitelné charisma, zápal pro věc a schopnost strategicky vést tým. Dokázal přesvědčit nejen lidi kolem sebe, ale především další investory a nakonec i zákazníky. I to dokázalo dovést firmu až na newyorskou burzu, kde se Alibaba objevila jako vůbec největší úpis v dějinách. To bylo v roce 2014, kdy už byl Jack Ma pryč z role CEO. Firma tehdy vybrala při vstupu na burzu necelých 22 miliard dolarů při ceně 68 dolarů za jednu akcii. Dnes je hodnota akcií čínské e-commerce společnosti téměř dvojnásobná.

jack-ma

Foto: WEF/Flickr

Spoluzakladatel Alibaby Jack Ma

Jack Ma je znám také svou propagací 12hodinové pracovní doby, kdy tvrdí, že by měli lidé v mladém věku trávit prací většinu dne, a to minimálně šest dní v týdnu. Kontroverzní téma nedávno rozšířil o názor, že díky umělé inteligenci budeme možná výhledově pracovat jen 12 hodin týdně, což šlo přímo proti jeho původnímu tvrzení. Právě do umělé inteligence nicméně ve velkém investuje i Alibaba.

Jaké jsou další kroky Alibaby a jejího spoluzakladatele?

Se svým jměním, které vysoko přesahuje 30 miliard dolarů, má bývalý učitel Jack Ma, jehož odchod z firmy připadá jak na den jeho 55. narozenin, tak také symbolicky na Den učitelů, v Číně pochopitelně velké možnosti, které chce využít. Jeho dlouhodobou vášní je filantropie a podpora vzdělávání, ve které chce naplno pokračovat. Většinu času v poslední době trávil tím, že předával veškeré procesy ve firmě novým nástupcům, teď už má ale ruce volné.

martin-holecko1

Přečtěte si takéZakladatel Future Portu Martin Holečko: Špinavé období lidstva vrcholí. Umělá inteligence bude elektřinou 21. stoletíZakladatel Future Portu Martin Holečko: Špinavé období lidstva vrcholí. Umělá inteligence bude elektřinou 21. století

A zatímco se Alibabě poměrně dobře daří z pohledu interních změn, bude mít plné ruce práce s čínským trhem, který představuje dvě třetiny jejích příjmů a který neustále zpomaluje. Problémem jsou samozřejmě i vztahy mezi Čínou a Spojenými státy a uvalená cla, která mezinárodnímu obchodu nepomáhají. Alibaba tak hledá další růst na mnoha asijských trzích, včetně Jihovýchodní Asie nebo Indie.

Nynější šéf Alibaby Zhang tak bude mít o zábavu postaráno. Bude muset držet směr, který Jack Ma nastavil, i bez jeho tváře ve firmě. Jednou z nejdůležitějších věcí je totiž získání respektu lidí, kteří jsou uvnitř firmy, a to ještě nějaký ten rok potrvá. Teprve pak pravděpodobně dokončí Alibaba i svůj vstup na hongkongskou burzu, kde chce vybrat další prostředky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym