Zakladatel CZC Josef Matějka a první investor Kiwi.com Jiří Hlavenka o tom, jak úspěšně investovat do startupů

Michal PtáčekMichal Ptáček

jiri-hlavenka

Foto: Václav Šálek

Investor Jiří Hlavenka

Zakladatel e-shopu CZC Josef Matějka, bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl nebo vůbec první investor miliardového českého startupu Kiwi.com Jiří Hlavenka. Nejen tato jména se v září společně sejdou na jednom pódiu v pražském coworkingovém prostoru HubHub v paláci ARA.

Právě tam se bude 25. září konat konference Angažované investování, pořádaná investiční společností Grouport, na které množství známých jmen promluví o nástrahách investování do technologických byznysů. A zkušeností k tomu mají rozdávání.

Například Josefu Matějkovi se během 21 let podařilo vybudovat českou e-shopovou dvojku na trhu s elektrotechnikou a počítači a následně ji odprodat do rukou velké e-commerce skupiny Mall Group. Jiří Hlavenka stál zase jako první investor téměř od samého počátku po boku Olivera Dlouhého v jeho ambiciózní misi, vybudovat z českého letenkového startupu Kiwi.com významného globálního hráče na poli cestování.

To se potvrdilo nedávným prodejem české firmy do rukou americké investiční společnosti General Atlantic, která za padesátiprocentní podíl v Kiwi.com zaplatila v přepočtu tři miliardy korun.

mojmirhampl2

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl

Představí se ale i další zajímavá jména, například zakladatel angel networku Bay Angels z amerického Silicon Valley Roger King, Tomáš Kozubek z Tarpan Partners nebo Jaroslav Trojan, který působí jako jeden z investičních partnerů v nedávno vzniklém fondu Nation 1.

Téma dne, ze kterého by se mělo stát největší setkání startupových investorů v Česku, bude jasné: angažované investování. A probírat se budou všechny jeho podstatné aspekty. Od toho, co angažované investování vůbec znamená, přes role investorů ve startupech a jednotlivá schémata dealflow až po tipy, jak pro svůj startup najít potenciálního spoluinvestora.

ondrej-vlcek-avast31

Přečtěte si takéAvast hlásí dobrý půlrok. Tržby českého antivirového obra v prvním pololetí atakují 10 miliard korunAvast hlásí dobrý půlrok. Tržby českého antivirového obra v prvním pololetí atakují 10 miliard korun

„Vnímáme, že v České republice je spousta konferencí a eventů pro startupy, ale na investory se zapomíná. Chceme tímto eventem uspořádat největší setkání angažovaných investorů, kteří do startupů v rané fázi investují nejen peníze, ale také svůj čas, v České republice, aby měli stejně jako startupy možnost sdílet své zkušenosti a navázat případnou spolupráci,“ vysvětluje Jan Krahulík, managing partner Grouportu, který akci pořádá.

„Zároveň je tu prostor i pro začínající investory či lidi, kteří o investování do startupů uvažují. Získají informace o tom, co investování obnáší, jak moc komplexní činnost to je a co se vůbec od investora kromě peněz očekává,“ doplňuje Krahulík s tím, že samotný Grouport je takovým „inkubátorem pro investory“ a nyní chce své zkušenosti sdílet s širokou veřejností.

matejka

Zakladatel e-shopu CZC.cz Josef Matějka

Na konferenci Angažované investování se tak představí celkem 10 řečníků ze všech sfér byznysu, startupů i státní správy a chybět nebudou ani specializované workshopy na témata, jako je podpora andělského investování v Česku, výběr a hodnocení správných projektů nebo role investora v projektech. Vše pak doplní velká panelová diskuze o rolích angažovaných investorů v dnešním světě a večer zakončí neformální fireside chat s investorem Jiřím Hlavenkou.

Vstupenky můžete kupovat za cenu 2 900 korun zde.