Vojáci jako chameleoni. Na Technické univerzitě v Liberci vytvořili uniformu, která mění barvu podle prostředí

Michal PtáčekMichal Ptáček

uniforma-armada-2

Foto: TUL

Speciální uniforma od Technické univerzity v Liberci mění barvu dle venkovní teploty

0Zobrazit komentáře

Moderní technologie ovlivňují v dnešní době bez výjimky už všechna odvětví. Od výroby a zemědělství přes přepravu až po vzdělávání a zdravotnictví. Specifickým je z tohoto pohledu vojenský sektor, který v mnoha případech díky obrovským rozpočtům udává technologické trendy, jež se teprve až s odstupem několika let promítnou i v ostatních oborech.

A jeden významný trend dost možná brzy bude udávat i česká armáda. Týmu vědců a studentů z katedry materiálového inženýrství fakulty textilní Technické univerzity v Liberci se pod vedením docentky Martiny Vikové podařilo vyvinout unikátní vojenskou uniformu, schopnou díky speciálním termochromním pigmentům měnit barvu v závislosti na prostředí, ve kterém se její nositel nachází.

Jako chameleon

Zatímco při pohybu v lese má uniforma tradiční tmavozelené odstíny, v teplejším prostředí, například na poušti, její barva zesvětlá. Vznikl tak jakýsi hybrid, který česká armáda může použít jak v tradičním prostředí českých lesů, tak například vyprahlých oblastech Afghánistánu, kde od roku 2002 nepřetržitě působí.

uniforma-armada-1

Foto: TUL

Vývojový tým: docentka Martina Viková, studentka Marcela Pechová, Branislav Budoš, Aravin Prince Periyasamy, Dominik Dušek

Zbytečné a do budoucna nevyužitelné, říkáte si? Možná, ovšem jen do momentu, než do této rovnice zakomponujeme probíhající změny klimatu, jež stále významněji ovlivňují i naše území.

„Světlejší varianta kamufláže je vzhledem ke stávajícím suchům čím dál aktuálnější i na našem území, kde například na vyprahlé louce bude voják lépe maskován v pouštní než klasické lesní verzi kamufláže,“ popisuje novinku vedoucí vývoje docentka Martina Viková.

Automatická změna barvy při teplotě mezi mezi 37 až 40 °C

Barevný přechod z tradiční tmavě zelené do světlejšího odstínu,probíhá díky termochromním pigmentům při teplotě mezi 37 až 40°C. Výhodou je, že změna barvy může probíhat opakovaně bez poškození materiálu. Samozřejmostí je zároveň odolnost uniformy proti slunečnímu záření a voděodolná vrstva umožňující použití uniforem i v náročných terénních podmínkách.

uniforma-armada-3

Foto: TUL

Uniforma, která vznikla v laboratořích Technické univerzity v Liberci, automaticky mění barvu na základě teploty

„Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, chameleoními textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech, se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu,“ říká k důvodům vývoje Viková.

Vývojový tým má nyní k dispozici funkční prototyp, který v následujících dnech zamíří do rukou Vojenského výzkumnému ústavu k testování a případné finalizaci návrhu. Už teď má ale za sebou uniforma úspěšné představení na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym