Větší regulace kryptoměn v Česku. Firmám, které se nezaregistrují, bude hrozit pokuta až půl milionu korun

bitcoin
0Zobrazit komentáře

Strach z praní špinavých peněz má již brzy dovést české firmy, které mají co do činění s obchodem, ale i běžným přijímáním kryptoměn, do podstatné nevýhody oproti zahraničním subjektům. Vyplývá to z novely zákona, kterou připravuje česká vláda na základě nových pravidel proti praní špinavých peněz, jež do jednotlivých členských zemí vypouští Evropská unie.

Jednotlivé tuzemské firmy se tak budou muset registrovat u živnostenského úřadu, který bude napojen na Finanční analytický úřad (FAÚ). Právě ten řeší boj proti praní špinavých peněz. Podle informací Hospodářských novin by měl vzniknout i speciální obor volné živnosti, do kterého budou spadat nejen například kryptoměnové směnárny, ale z definice zákona třeba i obchodníci, jež přijímají platby v kryptoměnách, což by se mohlo ve výsledku dotknout i e-shopů a dalších subjektů.

Pokud svou povinnost jednotlivé firmy nesplní, hrozila by jim za nezaregistrování pokuta do výše půl milionu korun. Cílem státu je tak větší kontrola, především nad potenciálně podezřelými transakcemi nad 1 000 eur (téměř 26 tisíc korun). Firmy navíc budou muset mimo hlášení provádět podrobnější kontrolu a identifikaci každého z klientů.

Jednotlivé direktivy by měly členské státy Evropské unie implementovat do 20. ledna příštího roku. Prozatím není tedy jasné, kdy v rámci Česka vejdou nové změny v platnost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym