Velký přestup v herním světě. Twitch ztrácí největší hvězdu streamingu, Ninja přechází na Mixer od Microsoftu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ninja

Foto: Epic Games

Tyler „Ninja“ Blevins na Fortnite World Cup 2019

0Zobrazit komentáře

Osmadvacetiletý Tyler Blevins známý pod přezdívkou Ninja si vybudoval během pár let na internetu velké jméno. Je jedním z nejznámějších hráčů hry Fortnite na světě a s 22 miliony sledujícími na YouTube a 14,5 miliony na platformě Twitch je zároveň největším streamerem této hry. Nyní však mění působiště a právě z Twitche odchází ke konkurenci.

Amazon, kterému Twitch patří, tak ztratil jednu ze svých největších hvězd ve prospěch platformy Mixer od Microsoftu, pro který Ninja bude streamovat v rámci exkluzivního partnerství. Je přitom o dost menší sítí – na Mixeru podle reportu společnosti StreamLabs aktuálně působí 69 tisíc streamerů, zatímco na Twitchi přes 1,5 milionu.

Detaily exkluzivního partnerství nejsou známy a není ani jasné, na jak dlouho partnerství obě strany uzavřely. Zatímco od některých fanoušků si Ninja po přestupu vysloužil přezdívky jako zaprodanec, jiní vítají zviditelnění menší platformy a novou příležitost.

Ninja k přestupu uvedl, že je ze změny nadšený a že mu nové angažmá dovolí se vrátit ke kořenům streamování a uvědomí si díky němu, proč se stalo jeho největší zálibou. I tak bude zajímavé sledovat, jak partnerství s Microsoftem ovlivní jeho příjmy. Ostatně jen za minulý rok si Ninja streamingem a díky množství partnerství vydělal kolem 10 milionů dolarů.

Mixer oznámil příchod Ninji s velkou pompézností a poprvé z nové platformy bude 28letý Tyler Blevins, který se vedle hraní Fortnite proslavil také svými barevnými sestřihy, streamovat již dnes z festivalu Loollapalooza v Chicagu. Aniž by ještě na Mixeru cokoliv vysílal, dokázal na nové platformě získat během chvilky už přes 250 tisíc sledujících.

esl-one-cologne-2017-esport-min

Přečtěte si takéTelevize Prima sází na stále větší atraktivitu esportu a kupuje největší český herní portál PLAYzoneTelevize Prima sází na stále větší atraktivitu esportu a kupuje největší český herní portál PLAYzone

„Moc rádi jsme během těch let Ninju na Twitchi sledovali a jsme hrdí na to, co vše dokázal pro sebe, svou rodinu i herní komunitu. Přejeme mu mnoho štěstí v dalších cílech,“ uvedl v reakci Twitch.

Jak velký vliv Ninja ve světě skutečná má, ukázaly nedlouho po oznámení i statistiky na App Storu. Mixer se rázem vyšvihl mezi nejoblíbenější aplikace. V kategorii Zábava ve Spojených státech aktuálně drží první místo.

fortnite-tyler-ninja-blevins-1

Foto: RedBull

Tyler „Ninja“ Blevins

Velká výhra Microsoftu

Očekává se tak, že přestup Ninji přetáhne na Mixer velké množství nových uživatelů i streamerů, a to i díky některým uživatelům, kteří Twitch v poslední době kritizovali za špatný přístup ke komunitě, spojený i s tím, že je čím dál tím těžší na něm uspět.

„Exkluzivní partnerství byly v minulosti dlouhodobou škodou pro některé tvůrce, ale ti neměli věhlas Ninji. I díky současné frustraci části twitchové komunity to může být začátek migrace na Mixer,“ uvedl na Twitteru dlouhodobý youtubový komentátor Phillip DeFranco.

Zejména ve Spojených státech ostatně probíhá o jednotlivé streamery a hráče velký souboj. Proti Twitchi stojí jak Facebook, tak i právě Microsoft se svým Mixerem a po oznámení přestupu Ninjy se otevřela debata o tom, proč si vlastně nechal Twitch svou největší hvězdu utéct.

fortnite-skins

Přečtěte si takéDva mladí Češi se dostali mezi světovou špičku ve hře Fortnite. Z mistrovství světa si odnášejí přes dva miliony korunDva mladí Češi se dostali mezi světovou špičku ve hře Fortnite. Z mistrovství světa si odnášejí přes dva miliony korun

„Je důležité se podívat na to, že přestože měl Ninja velký počet předplatitelů, většina z nich byla v rámci Twitch Prime, což fakticky znamenalo, že Ninju z velké části dotoval sám Twitch. I proto se ho možná nakonec rozhodl nechat jít ke konkurenci a nepřeplácet,“ komentuje přestup zakladatel agentury Socialsharks Petr Andrýsek, který začal do herního světa významně investovat.

Andrýsek k tomu pro ilustraci dodává, že například jeden z předních českých streamerů Vojtěch Fišar, známý pod přezdívkou Agraelus, má sice mnohem méně sledujících (276 tisíc), ale přitom přímých předplatitelů má prakticky úplně stejně jako Ninja (zhruba 3 800 tisíc). Takové předplatné na podporu daných streamerů stojí od 5 dolarů měsíčně a dělí se půl na půl mezi streamera a Twitch.

ninja2

Foto: Reprofoto Twitch

Ninja při hraní Fortnite na jeho streamu

Diváci na Twitchi však mohou využít také předplatné Twitch Prime, za které platí 10 dolarů měsíčně a mají k dispozici spoustu benefitů a zároveň i Amazon Prime. V rámci Twitch Prime si navíc mohou již bezplatně vybrat oblíbeného streamera a nechat mu zasílat standardní pětidolarovou odměnu jako u běžného předplatného. To fakticky znamená, že pak streamera platí z vlastního sám Twitch. A právě fanoušků přispívajících přes Twitch Prime měl Ninja většinu.

Pro srovnání je pak třeba ještě dodat, že loni v březnu měl přitom Ninja na Twitchi najednou až 250 tisíc předplatitelů, což mu v tu chvíli neslo zhruba 800 tisíc dolarů (18,6 milionu korun). Od té doby ovšem počet platících fanoušků postupně padal až k současným zhruba 13 tisícům. I to nakonec mohl být důvod přestupu.

Konec velké éry

Významnost přestupu ještě umocňuje fakt, že Blevins neboli Ninja jednoduše není běžným streamerem. V novodobé herní komunitě je z něj v podstatě legenda, a to zejména díky úctyhodné pracovní morálce. Každý den poctivě streamuje od 9.30 do 18.00 a na Twitchi začínal už v roce 2011 – tedy ve stejném roce, kdy vznikl. Jde tak o konec jedné velké éry.

Úspěch však nebyl zadarmo. Ninja minulý rok v rozhovoru pro deník The New York Times řekl, že nejdelší dovolená, kterou kdy měl, trvala pouhých šest dní. I čas, který si vynahradil na tento rozhovor, znamenal, že každou hodinu ztratil 200 až 300 platících odběratelů.

Není tak divu, že se objevily spekulace o Ninjově vyhoření, a právě proto může angažmá na Mixeru znamenat nový začátek. Jak uvedl magazín The Verge, jeho blízký přítel Timothy „TimTheTatman“ Betar během livestreamu řekl, že partnerství s Mixerem umožní Blevinsovi brát si delší dovolené a nestrachovat se o ztrátu odběratelů nebo peněz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym