Velký obchod Křetínského prozatím padá. Akcionáři německé skupiny Metro odmítli desítky miliard korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Miliardář Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Měl to být obchod roku a také jedna z největších transakcí Daniela Křetínského vůbec. Pátý nejbohatší Čech se v uplynulých týdnech snažil s připravenými desítkami miliard korun ovládnout obří německou skupinu Metro, pod kterou spadá i síť tuzemských obchodů Makro. Jenže zatím neuspěl.

V předchozích měsících Daniel Křetínský spolu se svým slovenským partnerem Patrikem Tkáčem systematicky skupovali akcie čtvrté největší retailové skupiny na světě a v červnu jejich snažení vyvrcholilo veřejnou nabídkou na převzetí celého kolosu. Stávajícím akcionářům nabízeli za jejich podíly desítky miliard korun, ale nakonec to nestačilo.

Křetínský se svou společnosti EP Global Commerce, v níž drží 53 procent a Patrik Tkáč zbylých 47 procent, nabídl 16 eur za akcii. Celé Metro tak ohodnotil na 5,8 miliardy eur, což je 150 miliard korun. Nabídka však byla podmíněna tím, že se mu podaří skoupit v retailové skupině do začátku srpna alespoň 67,5% podíl. Tím by získal plnou kontrolu.

Jelikož největší akcionáři s přijetím nabídky, která měla vypršet tuto středu, váhali, Daniel Křetínský podle agentury Reuters už v pondělí prohlásil, že ji určitě nemá v plánu navyšovat. Byly to totiž společnosti Meridian Stiftung a Beisheim Holding, které v Metru drží dohromady téměř 21 % a argumentovaly tím, že jim přijde nabídka EPGC nedostatečná.

metro-ag

Foto: Metro AG

Velkoobchod Metro v rakouském Sankt Pöltenu

Bez jejich akcií se přitom Daniel Křetínský neobejde, a tak ve čtvrtek zklamaně potvrdil, že jeho plán na převzetí celé skupiny podle všeho padá. Novinářům český podnikatel, který nově začal investovat i do esportu, sdělil, že jsou otevřeny různé možnosti, ale bude především na Metru, aby dokázalo, že jeho nabídka je skutečně podhodnocená.

Německá skupina Metro sice provozuje ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů, z toho v Česku 13 velkoobchodních center pod značkou Makro, a dalších 280 hypermarketů Real, ale dlouhodobě se jí nedaří. Křetínský měl proto v plánu celý byznys převzít a přebudovat ho tak, aby odpovídal dynamicky se měnícímu tržnímu prostředí a začal více vydělávat.

regiojet-vl

Přečtěte si takéRegioJet posiluje vlakové spoje do zahraničí. Nově začne z Česka jezdit i do BudapeštiRegioJet posiluje vlakové spoje do zahraničí. Nově začne z Česka jezdit i do Budapešti

Svou nabídkou 16 eur za kmenové akcie, která se pohybovala lehce nad tržní cenou (aktuálně stojí jedna akcie Metro AG lehce přes 14 eur), ovšem nakonec nejvýznamnější akcionáře skupiny Metro nepřesvědčil. Sám Křetínský začal do Metra významně vstupovat v loňském roce, kdyby byly akcie skupiny kvůli zhoršujícím se výsledkům na historických minimech. Firmě se nedařilo v Rusku, zhoršila výhled svého hospodaření a Křetínský ucítil příležitost.

Postupně za desítky miliard korun především od firem Ceconomy a Haniel nakupoval podíly a aktuálně se může i s ohledem na opce zastavit až na více než 30 procentech. To by z EPGC udělalo největšího akcionáře celé retailové skupiny a Křetínský i přes neúspěšný pokus o nákup dalších akcií uvedl, že by rád byl i nadále dlouhodobým investorem, ale bude záležet na tom, jak se situace v Metru vyvine.

daniel-kretinsky

Foto: EPH

Daniel Křetínský

Pro Křetínského by mohlo být klíčové, jak nyní Metro naloží se svým hypermarketovým řetězcem Real, kterému se příliš nedaří a mluví se o jeho prodeji Číňanům. To však EPGC kritizovalo s tím, že je podle něj cena ve výši 1 miliardy eur za celý řetězec příliš malá.

Již dříve se přitom Metro v rámci velké restrukturalizace zbavilo obchodních domů Kaufhof a do samostatné skupiny Ceconomy oddělilo prodej spotřební elektroniky. Zároveň se z původně především maloobchodních aktivit přetransformovalo na byznys v rámci velkoobchodu a prodej řetězce Real by mohl značit další změny tímto směrem.

apple-tim-cook-boxed

Přečtěte si takéTady jsou knihy, které doporučují ke čtení Tim Cook z Applu, Mark Zuckerberg z Facebooku nebo Bob Iger z DisneyTady jsou knihy, které doporučují ke čtení Tim Cook z Applu, Mark Zuckerberg z Facebooku nebo Bob Iger z Disney

Dva zmínění významní akcionáři Metra, Meridian Stiftung a Beisheim Holding, kteří se nakonec rozhodli na Křetínského nabídku nepřistoupit, již oznámili, že sloučí své podíly a hlasovací práva, aby měli proti případným dalším krokům EPCG větší sílu.

Hraje se tedy nejen o to, jaká bude budoucnost celé skupiny, ale také o to, kdo ji vlastně bude řídit. Daniel Křetínský nyní bude jistě vyhodnocovat, zda a jakým způsobem se případně do hry o kontrolu nad celým Metrem vrátí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym