Úspěšným golfistou i bez tréninku. Nissan vyvinul golfový míček, který si sám najde cestu do jamky

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

nissan-golf

Foto: Nissan

Golfový míček od Nissanu vždy skončí v jamce

0Zobrazit komentáře

Golfový míček s vlastní myslí byl předmětem nejednoho gagu v animovaných i hraných filmech. Ve světě, kdy se na sebe snaží strhnout pozornost desítky firem vývojem technologií pro autonomní řízení, se japonský Nissan rozhodl vydat nepraktickou cestou, avšak prezentovat při tom sofistikované řešení. Jeho golfový míček umožní i tomu nejhoršímu hráči trefit jamku na jeden úder.

Firma v rámci marketingové kampaně pro svůj autonomní systém ProPilot 2.0 zveřejnila video, kde dětský golfista pár desítek metrů od jamky pošle míček úplně špatným směrem. Ten začne obloukem okamžitě opravovat trajektorii a celý proces vypadá, jako by se jen odehrál na zvláštně tvarovaném greenu. Tento, pro důvěřivého amatéra snad věrohodný tah je následován několika dalšími, více a více komplikovanými.

Klíčové tu však je, že stejných manévrů mají být schopná také auta značky Nissan. Oficiálně označovaný jako počítačový asistent řízení se ProPilot 2.0 poprvé objeví v Nissanu Skyline, který se v Japonsku začne prodávat příští měsíc. Systém podobný například autopilotu od Tesly je určen pro použití na dálnicích a oproti němu dovoluje při držení se jednoho pruhu sundat ruce z volantu.

Auto na části silnice, kde je tato funkce dostupná, řidiče samo upozorní a stejně tak mu při aktivovaném autopilotovi samo navrhne, když se naskytne vhodná příležitost někoho předjet. Tento úkon ale musí lidský řidič provést sám, respektive s asistencí počítače při držení volantu.

Nissan částečně samořídící auta nabízí s první verzí ProPilota i ve Spojených státech, vyžaduje ovšem neustálou pozornost řidiče. Japonci se budou moci na vyhrazených silnicích od povinností spojených s řízeních prakticky zcela oprostit. Pochopitelně ale stále platí pravidlo, že musí stále udržovat pozornost na cestu a být připraveni kdykoliv převzít řízení.

sq4d-3d-print-house5-min

Přečtěte si takéV New Yorku díky 3D tisku postavili dům už za 12 hodin. Ukazuje dostupné řešení pro humanitární pomocV New Yorku díky 3D tisku postavili dům už za 12 hodin. Ukazuje dostupné řešení pro humanitární pomoc

Sám výrobce svůj golfový míček představuje hravým způsobem ve smyslu, že hráče oprošťuje od stresu při hře, jelikož se vždy trefí v jediném tahu. Je totiž schopný vypočítat předurčenou trasu a pak ji přesně následovat, podobně jako auta z nové řady Skyline. Při výpočtu mu asistuje kamera umístěná nad zemí identifikující pozice míčku a jamky.

Míček pak po odpálení na základě svého pohybu a pozice jamky upraví svoji trajektorii i rychlost, a to díky integrovanému motorku, který je schopen pohyb míčku měnit. Kamerami a senzory se s podobnými funkcemi jsou vybavena i samotná auta.

Driver monitoring system confirms driver is attentive

(Foto: Nissan)

Auta Nissanu s autopilotem obsahují také systém sledující, jestli řidič dává pozor na cestu

Golf není první netypickou oblastí, která Nissan v rámci dlouhodobé vize autonomních technologií Intelligent Mobility zaujala. V minulosti vyvinul například také chytré kancelářské křeslo, jež po tlesknutí samo najde cestu zpět na své přesné místo u stolu a zaparkuje se tam. Chytrá křesla pak našla využití i mimo kanceláře a nabídla například pohodlnější způsob čekání v řadě, která se sama synchronizovaně posouvala.

Nissan nezapomněl ani na pohodlí domova, kde mohou být užitečné autonomně se pohybující bačkory, co se samy vrátí na své místo uložení u dveří.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym