Slovenský podnikatel Pavol Krúpa investoval přes 150 milionů korun do americké miliardové firmy Cloudera

pavolkrupa

Foto: KGI

Miliardář a zakladatel investičního fondu KGI Pavol Krúpa

0Zobrazit komentáře

Nebývá příliš často zvykem, aby se tuzemští investoři pouštěli ve velkém do zahraničních startupů, natož pak pokud se při investicích jedná o miliony eur či dolarů. To ale není případ slovenského miliardáře Pavola Krúpy a jeho investiční skupiny Krupa Global Investments (KGI), která se rozhodla investovat podstatnou částku do americké softwarové společnosti Cloudera poskytující cloudová řešení.

V rámci investice získal Krúpa a spol. v americké veřejně obchodované firmě celkem 1 milion akcií, které mají při dnešní ceně na trhu hodnotu 6,76 milionu dolarů, v přepočtu tedy lehce přes 156 milionů korun.

O investici informoval jako první server E15.cz s tím, že není známo, jak velký vlastně podíl KGI v Cloudeře získalo. Jeden milion akcí nicméně představuje přibližně 0,36 % tržní kapitalizace celé společnosti, která se aktuálně pohybuje kolem 1,85 miliardy dolarů.

Investiční nájezdníci

Cloudera je známá také díky podstatné účasti známého magnáta a investora Carla Icahna, který ve firmě vlastní 18,4 procenta (50,3 milionu akcií) v hodnotě kolem 340 milionů dolarů. Právě on se snaží Clouderu překlopit do černých čísel a posílit tak hodnotu akcií, což by znamenalo pozitivní vývoj pro stávající investory včetně jeho samého.

cloudera

Foto: Cloudera

Kalifornské sídlo společnosti Cloudera v Palo Altu

Samotná Cloudera to přitom nemá žádným způsobem jednoduché. Mezi její největší konkurenty patří například cloudové řešení Amazon Web Services, které je aktuálně celosvětovou jedničkou, a také například Microsoft Azure, což je další významný hráč. Letos Cloudera počítá s příjmy kolem 750 milionů dolarů, ale přesto bude stále ve ztrátě. Musí totiž investovat podstatnou část prostředků do vlastní restrukturalizace a snažit se o překlopení v plně fungující společnost.

I na to budou sloužit prostředky Krúpy, respektive investiční skupiny Krupa Global Investments, a dalších investorů. Ostatně s Carlem Icahnem se slovenský podnikatel a bývalý majoritní akcionář skupiny Arca Capital v jedné firmě nepotkává náhodou. Podobně jako proslulý 83letý americký finančník je také Krúpa známý pro svůj agresivní styl investic a ne náhodou je označován za investičního nájezdníka.

linkedin-sunnyvale-office-m

Přečtěte si takéNové kanceláře LinkedInu v Silicon Valley mají speciální navigační systém. Lidé v nich mohou jezdit na koleNové kanceláře LinkedInu v Silicon Valley mají speciální navigační systém. Lidé v nich mohou jezdit na kole

Sedmačtyřicetiletý rodák z Bratislavy často své investice míří do firem, kterým se příliš nedaří, nebo jsou dokonce problémech, aby se pak svým tlakem snažil změnit jejich fungování a zvýšit jejich hodnotu či ziskovost. V mnoha případech tu tak najdeme podobnost právě s Carlem Icahnem, který byl ostatně s Clouderou ve sporu kvůli podobným zájmům.

Krúpova investice do Cloudery přichází jen pár dní poté, co spolu Cloudera a její významný akcionář Carl Icahn uzavřeli spor, který vzplanul poté, co Icahn veřejně odhalil svou investici do firmy a začal na ni tlačit, aby začala jednat ve snaze konečně začít vydělávat. Jen v letošním roce akcie Cloudery ztratily na hodnotě téměř 37 %, od roku 2008 je soustavně v červených číslech a naposledy oznámila, že se to zřejmě ani v nejbližší době nezmění.

carl-icahn

Foto: NYT Conferences/YouTube

Americký miliardář a investor Carl Icahn

Výsledkem dohody mezi oběma stranami mimo jiné je, že Icahn získá další dvě křesla v představenstvu Cloudery. Jde o výsledek významné Icahnovy investice, který nejprve na začátku srpna oznámil, že v cloudové firmě drží 12,6 procenta, načež svůj podíl 9. srpna rozšířil až na 18,4 procenta. Cloudera se s ním nakonec domluvila i na tom, že Icahn ve firmě nenakoupí více než pětinu akcií, aby nemohl celou firmu ovládnout.

„Plně podporujeme Icahnův plán na získání křesla ve správní radě a provedení nezbytných zásadních kroků, které rozhýbají tým vedení,“ uvedl pro E15 k nejnovější investici Pavol Krúpa s tím, že je podle něj současná cena akcií Cloudery podhodnocená. Zároveň je Krúpa přesvědčen, že i přes velkou konkurenci Amazonu nebo Microsoftu by měla firma podávat mnohem lepší hospodářské výsledky, jelikož je cloudový byznys na vzestupu.

Další finanční výsledky má Cloudera ohlásit 4. září letošního roku a ukáže se, zda se trend posunuje správným směrem a zda investoři, včetně Carla Icahna a Pavola Krúpy, nakonec uvidí firmu v dohledné době v černých číslech, nebo se alespoň nějakým způsobem změní její výhled.

tumblr-top

Přečtěte si takéZ jedné miliardy na pár milionů dolarů. Blogovací platforma Tumblr opět mění majitele a pomalu upadáZ jedné miliardy na pár milionů dolarů. Blogovací platforma Tumblr opět mění majitele a pomalu upadá

Pro Pavola Krúpu se nicméně nejedná zdaleka o jedinou investici jeho skupiny KGI, kterou založil v roce 2018 po odchodu ze společnosti Arca Capital. Tu sice v roce 2003 na Slovensku sám založil, ale nakonec se již jeho agresivní aktivity neslučovaly s podnikáním celé skupiny, a tak se vydal do nového byznysu.

Dnes drží kontroverzní podnikatel, který je i v České republice spojován s nejednou kauzou, prostřednictvím své společnosti investice například v německém fintechovém startupu Wirecard, španělském maloobchodním řetězci Dia a investuje také do esportu, a to na těch nejvyšší úrovních. Nedávno se totiž stal akcionářem velkých herních firem Electronic Arts a Activision Blizzard.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym