Slovák vytvořil deepfake video, kde se Bill Hader proměňuje v Toma Cruise. Zneužití se nebojím, říká

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Bill Hader s obličejem Toma Cruise

0Zobrazit komentáře

Videa, do kterého je dosazen jiný člověk, jiná postava či jiná řeč, a přitom jsou k nerozeznání od originálu – to jsou takzvané deepfakes, které patří mezi nejsofistikovanější formy dezinformací či úpravy videí. Jeden z posledních výtvorů, který na YouTube ohromil přes čtyři miliony diváků, má na svědomí Slovák žijící v Brně.

Ve videu ze začátku srpna je hlavní postavou herec Bill Hader, který v roce 2008 v talk show Davida Lettermana imitoval jiného herce, Toma Cruise. Trik přijde ve chvíli, kdy Bill Hader říká hlasem Toma Cruise jeho hlášky a právě při tom se začne jeho tvář pozvolna proměňovat na tvář Toma Cruise.

Někteří komentující neskrývali znepokojení. „Představte si, až bude toto použito jako zbraň, ještě navíc v křehkém a extrémním online prostředí. Lidé přestanou věřit uším a očím,“ napsal na Twitter technologický komentátor Gavin Sheridan.

Identitu tvůrce tohoto videa jako první poodhalil deník The Guardian. Vlastník kanálu Ctrl Shift Face se však stále skrývá jen pod jménem Tom. Deepfakes se naučil dělat sám, profesionálně se pohybuje v herním a filmovém průmyslu a pro CzechCrunch potvrdil, že se zabývá 3D skeny lidí.

Tom začínal tím, že svůj obličej dával do slavných filmů a bavil tím rodinu a přátele. Teprve před třemi měsíci ale začal svou tvorbu postupně vylepšovat a do dnešního dne publikoval jednadvacet podobných videí.

5 000 obrázků na jeden obličej

Přidal například Silvestra Stalona do role Terminátora nebo proměnil Ricka Astleyho za Davida Bowieho v legendární písničce Never gonna give you up. Samotného Billa Hadera už přidal i jako Arnolda Schwarzeneggera.

Celkově má jeho kanál už přes 28 milionů zhlédnutí. Na síti Patreon si díky přispěvatelům vydělá 653 dolarů (15 tisíc korun) měsíčně.

weworksanlitun

Přečtěte si takéWeWork si jde na burzu pro miliardy. Uvnitř byznysu, který mimo coworkingů otevírá vlastní školy i luxusní posilovnyWeWork si jde na burzu pro miliardy. Uvnitř byznysu, který mimo coworkingů otevírá vlastní školy i luxusní posilovny

K tvorbě dle svých slov využívá program DeepFaceLab, jeden z nejznámějších open source produktů v tomto odvětví. Tvorba jednoho videa Tomovi zabere 3 až 5 dní. Konkrétně na přenesení obličeje Toma Cruise potřeboval 5 000 jeho obrázků.

Pro CzechCrunch Tom uvedl, že aby dosáhl takových výsledků, dlouho sbíral zkušenosti. „Hodně jsem experimentoval. Tak jsem se naučil dělat deepfakes na úrovni, jako je dělám teď,“ říká. Svou činnost bere jako hobby. Nechce nikoho uvést v omyl a hlavním důvodem tvorby je pobavení diváků.

V každém názvu videa jasně deklaruje, že jde o deepfake a popisek jeho kanálu říká: „Nevěřte všemu, co je na internetu, ok?“ Podle svých slov si je vědom nebezpečí fake news, ale za větší nebezpečí považuje falešné články, které je podle něho těžší rozpoznat. Hrozba deepfakes je prý jen nafouknutá bublina.

K falešné zprávě není deepfake potřeba

„Neřeším, co může být deepfake ve zlých rukách. Je to nástroj a já ho používám podle svého,“ říká Tom s tím, že zneužití svého obsahu se nebojí. Odkazuje přitom na Claire Wardleovou, expertku na dezinformace a spoluzakladatelku platformy First Draft.

Ta ve videu od The New York Times přiznává, že tvorba deepfakes bude stále levnější a snadnější, avšak zastává názor, že k posunutí smýšlení veřejnosti stačí snadnější formy úprav. Zmiňuje video veřejného projevu Nancy Pelosiové, předsedkyně sněmovny reprezentantů Spojených států, které bylo zpomaleno o 75 % tak, aby Pelosiová vypadala jako opilá.

Wardleová uvedla, že spíš než technologie deepfakes ji budí ze spaní to, jak na ně lidé reagují. Když v sobě totiž lidé vytváří pocit, že všechno může být falešné či lživé, ti, co skutečně lžou, pak mohou snadněji se svou lží vyváznout.

Případy zneužití existují

Jak se pozitivně dají deepfakes využít, ukázala taky kampaň společnosti Synthesia, která při kampani Malaria Must Die „naučila“ fotbalistu Davida Beckhama mluvit devíti jazyky. Zároveň aplikuje svůj etický kodex, který například říká, že nebude nikoho předělávat bez jeho nebo jejího explicitního povolení.

K politické satiře zase posloužily deepfakes v případech, kdy Angela Merkelová byla ve videu nahrazena Donaldem Trumpem, a současnému argentinskému prezidentovi byla při projevu propůjčena podoba Adolfa Hitlera.

Jak mohou být deepfakes zdrcující, se přesvědčil například televizní kanál v Seattlu, který v lednu vysílal upravené video s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jeden z editorů si za to vysloužil vyhazov.

Tom ve videích, jako bylo například to s Nancy Pelosiovou, problém nevidí. „Toto je přesně ten typ videí, který jde snadno odhalit. Stačí ukázat originál a máte důkaz,“ řekl pro The Guardian. V odvětví, kde je velkým faktorem vlastní zodpovědnost, tak bude pokračovat dále. Jak odhaluje jeho Patreon, příště se pustí do parodování kultovní 2001: Vesmírné odysei pod názvem 2021: SpaceX Odyssey.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym