Šéf Amazonu Jeff Bezos prodal akcie za další miliardu dolarů. Peníze vloží do vesmírné firmy Blue Origin

Šéf Amazonu Jeff Bezos

0Zobrazit komentáře

V posledních dnech minulého měsíce se internetem prohnala zpráva o prodeji velkého počtu akcií nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose. Ten založil a vede e-commerce gigant Amazon a jen za několik dní se mu prodejem podařilo získat 1,8 miliardy dolarů v hotovosti, respektive zhruba 1,1 miliardy dolarů po zdanění. A s odprodejem evidentně ještě není konec.

Koncem minulého týdne prodal akcie za dalších 990 milionů dolarů a snížil tak svůj celkový podíl v Amazonu, aby za jeden týden celkově získal 2,8 miliardy dolarů před zdaněním. Peníze má Bezos využít převážně na financování své vesmírné společnosti Blue Origin, která si dala za cíl v budoucnu běžně přistávat s lidskou posádkou na Měsíci, ale také na charitativní účely – konkrétně podporu fondu Day One Fund.

Už dříve se Bezos zavázal, že bude do Blue Origin každý rok investovat zhruba jednu miliardu dolarů. I po prodeji je nicméně největším akcionářem Amazonu s 12% podílem, následovaný svou bývalou ženou MacKenzie Bezosovou, která po nedávném rozvodu obdržela akcie společnosti v hodnotě 37 miliard dolarů (4 % společnosti).

Jeff Bezos navíc o část hodnoty svého jmění přišel i během včerejšího „výprodeje“ na na akciových trzích, po kterém ztratil 3,4 miliardy dolarů, jak upozorňuje Business Insider. Světoví miliardáři celkově přišli o 2,1 procenta svého bohatství a mimo Bezose tak například přišel o 2 miliardy dolarů i zakladatel Microsoftu Bill Gates a o 2,8 miliardy dolarů šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym