Šéf Alibaby Jack Ma: Díky umělé inteligenci budeme v budoucnu pracovat pouze 12 hodin týdně

Michal PtáčekMichal Ptáček

jack-ma-alibaba

Foto: Alibaba

Spoluzakladatel Alibaby Jack Ma

0Zobrazit komentáře

Nejbohatší Číňan a zakladatel internetového tržiště Alibaba Jack Ma patří mezi dlouhodobé zastánce pracovního konceptu 996, který je veřejností často kritizovaný. Jde o systém práce, který vychází z předpokladu, že aby firma byla dostatečně úspěšná, je třeba, aby v ní lidé trávili násobně více času. Ideálně od 9 ráno do 9 hodin večer včetně sobot. Podle Maa to je jeden z důvodů, proč se mu podařilo vybudovat tak úspěšnou společnost, schopnou konkurovat i americkým zahraničním hráčům, jakou Alibaba bezpochyby je.

Když nicméně Ma na jaře tohoto roku na jedné z konferencí tento výrok veřejně prohlásil, zřejmě netušil, jak velkou vlnu nevole tím ve světě způsobí. Výrazy jako vykořisťovatel, který dře zaměstnance z kůže, se s jeho jménem takřka přes noc začaly spojovat ze všech stran a nic na tom nezměnil ani fakt, že Ma tuto myšlenku původně zamýšlel spíše abstraktně, z pohledu celkového rozvoje člověka a trávení jeho pracovního i volného času.

Pouhých 12 hodin práce týdně

Uplynulo několik měsíců a na právě probíhající světové konferenci umělé inteligence v čínské Šanghaji majitel Alibaby na toto téma opět promluvil. Tentokrát však své původní, lehce nešťastné vyjádření doplnil o další poznatky a názory. Čínský miliardář se navíc na jednom pódiu sešel se šéfem Tesly a SpaceX Elonem Muskem a společně probírali mimo jiné i právě budoucnost lidstva a jeho fungování.

jack-ma-elon-musk

Foto: Reprofoto CNBC

Jack Ma a Elon Musk na World Artificial Intelligence Conference v Šanghaji

A bylo si o čem povídat. Jack Ma totiž zastává názor, že lidé budou díky neustálému rozvoji technologií a umělé inteligence v budoucnu pracovat pouhých 12 hodin týdně, což se může zdát v určitém rozporu s jeho několik měsíců starým prohlášením. Aby Ma myšlenku vysvětlil, ukázal to na příkladu elektřiny.

„Zásluhou elektřiny jsme schopni lidem darovat větší množství volného času. Zatímco dříve šli lidé po setmění spát, dnes večer mohou jít třeba na karaoke nebo taneční večírek. Myslím, že další prvek, který zásadně změní to, jak lidé tráví čas, bude právě umělá inteligence,“ řekl 54letý čínský podnikatel, který by měl brzy odejít z čela Alibaby.

Základem je kompletní změna vzdělávacího systému

Jack Ma je přesvědčen, že chytré počítače zvládnou v budoucnu zastoupit velkou část úkonů, které dnes řeší lidé. Díky tomu lidstvo získá větší množství času na další aktivity, které představuje i vzdělávání. To je však nejprve potřeba kompletně reformovat, jelikož podle nejbohatšího Číňana je současný systém zastaralý a svým nastavením odpovídá spíše období průmyslové revoluce.

marsonaut2

Přečtěte si takéBazalka tady roste svisle a bez hlíny. V Praze vznikla laboratoř, která simuluje pěstování potravin na MarsuBazalka tady roste svisle a bez hlíny. V Praze vznikla laboratoř, která simuluje pěstování potravin na Marsu

„V následujících dvaceti třiceti letech by se každý člověk, každá země a každá vláda měli zaměřit na reformu vzdělávacího systému. Je třeba zajistit, že naše děti budou schopni najít práci vyžadující pouze čtyři hodiny práce denně, třikrát týdně. Pokud se nám tento systém nepodaří vytvořit, budeme mít do budoucna velký problém,“ dodal Ma.

Elon Musk

Dle spoluzakladatele Alibaby, který se chce po odchodu z čela své firmy věnovat filantropii, totiž přijde den, kdy umělá inteligence bude disponovat lepší pamětí než lidé a například u repetitivních úkolů je kompletně nahradí, čehož by lidé měli využít pro důležitější činnosti. V důsledku toho by se vzdělávaní ve školách mělo vydat spíše údernější, kreativní formou, což jsou slova, která potvrdil i Elon Musk, který s Maem diskutoval na jednom pódiu.

„To, jak vzdělávací systém v dnešní době funguje, je opravdu strašně neefektivní. A vůbec nejhorší jsou v tomto ohledu přednášky. S naším systémem umělé inteligence Neuralink budeme v budoucnu schopni znalosti z daného předmětu implantovat přímo do mozku. Bude to jako Matrix,“ říká Musk.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym