S populární aplikací Duolingo objevuje cizí jazyky už přes 300 milionů lidí. Nově vás naučí i mrtvý jazyk králů

duolingo-latin

Duolingo učí i latinu

0Zobrazit komentáře

Angličtina, francouzština či španělština patří mezi vůbec nejoblíbenější jazyky, které se lidé učí prostřednictvím vzdělávací aplikace Duolingo. K těmto živým jazykům však nyní přibude i jeden mrtvý. Přestože už se jím dnes prakticky nemluví, stal se základem pro řadu jazyků, kterými dnes naopak mluví lidé po celém světě.

Tímto jazykem je latina, dnes označovaná za mrtvý jazyk, tedy jazyk, který není používaný již žádným rodilým mluvčím. Byly však doby, kdy se latinsky mluvilo téměř po celé Evropě, a to zejména díky rozšiřujícím se provinciím Římské říše, kde lidé žijící pod římskou nadvládou začali jazyk svých pánů přijímat za svůj vlastní.

Postupem času se z latiny vytvořily románské jazyky, tedy francouzština, italština, španělština, portugalština, rumunština a další, kterými dnes mluví přibližně 800 milionů lidí po celém světě, především v Jižní Americe a v Evropě.

Latinské stopy v češtině

Na latinu jako takovou však zapomenuto nebylo. Stala se výhradním jazykem králů, církevních hodnostářů, učenců a úředně správním jazykem až do renesance, kdy ji zcela definitivně vypudily národní jazyky a latina je tak dnes využívána výhradně církví a v odborné terminologii. Ponejvíce ji využívají obory, jako je lékařství, právo, biologie, teologie, historie, filosofie a další.

duolingo-founders

Foto: Duolingo

Spoluzakladatelé Duolinga Severin Hacker a Luis von Ahn

Ovšem i v češtině, tedy západoslovanském jazyce, zanechala latina celou řadu stop. Díky ní používáme slůvka jako gratulace, benefit, ambulance, kolega, infekce a mnoho dalších.

Latina se tak sice stala mrtvým jazykem, i přesto je nejstudovanějším mrtvým jazykem s největším počtem mluvčích na světě. A její oblibu dokazuje i to, že nějaké to latinské přísloví jako In vino veritas či Morituri te salutant zná zkrátka každý. A dost možná ve svém okolí víte i o někom, kdo si některý z latinských citátů jako Carpe diem nechal dokonce vytetovat na tělo.

deniro_pesci

Přečtěte si takéNetflix si jde do kin pro Oscary. Uvede v nich Scorseseho film The Irishman a 9 dalších snímkůNetflix si jde do kin pro Oscary. Uvede v nich Scorseseho film The Irishman a 9 dalších snímků

Právě vysoká obliba latiny je důvodem, proč ji do svých jazykových kurzů zahrnula i vzdělávací aplikace Duolingo, prostřednictvím které se lze latinu učit. Výuka probíhá stejně jako u ostatních jazykových kurzů této populární aplikace. Uživatel si nastaví, jak pokročilým mluvčím je a na co přesně by se chtěl ve výuce zaměřit.

Aplikace jej poté v jednotlivých denních lekcích provádí s pomocí roztomilé sovičky Duo výukou, která je interaktivní a velice hravá. Proto když svou denní lekci vynecháte, objeví se vám Duo celá uplakaná a prosí vás, abyste se šli učit něco nového.

Samotná aplikace není stavěna tak, aby vás naučila používat daný jazyk plynně, a neumožní vám proniknout do všech tajů jazykové gramatiky. Umožní však pochopit základní strukturu jazyka a dá vám velmi dobrý slovní základ, který by vám měl postačit k běžné konverzaci.

duolingo-apps

Aplikace Duolingo podporuje přes 20 jazyků

V případě kurzu latiny, který je prozatím stále ve své beta verzi, je cílem naučit účastníka kurzu latinsky mluvit, číst a také latině rozumět. Toho dosáhnete absolvováním jednotlivých minikurzů, které vás mohou odměňovat, ale i potrestat odebráním života, stejně jako je tomu třeba u počítačových her.

Duolingo navíc sbírá data o tom, jak se učíte, a za pomoci strojového učení upravuje obsah kurzů tak, aby pro vás bylo učení co nejpříjemnější a nejefektivnější.

Učit se sci-fi jazyky

Pokud i vy úspěšně projdete celým kurzem, budete se moci pochlubit tím, že jste schopni číst Ovidia či Vergilia v originále, nebo alespoň budete vědět, co že vlastně znamená ono Carpe diem vytetované na kůži vašeho známého. Předpokladem však je, že již umíte mluvit anglicky, protože kurz je veden v angličtině. Pokud ne, nemusíte zoufat. Duolingo totiž nabízí i kurz angličtiny v českém jazyce.

Duolingo v současné době využívá zhruba 300 milionů aktivních uživatelů, kteří některému z jazykových kurzů aplikace věnují v průměru 10 minut denně. Nejoblíbenějším jazykem je angličtina, kterou se nejčastěji učí španělsky hovořící uživatelé. Druhým nejoblíbenějším jazykem je španělština, kterou se naopak nejčastěji učí anglicky hovořící uživatelé, a na třetím místě, co do oblíbenosti, jsou kurzy francouzštiny.

brno-letiste-ryanair

Přečtěte si takéBrněnské letiště v červenci odbavilo rekordní počet cestujících. Kiwi.com chce nyní do Brna přivést více letůBrněnské letiště v červenci odbavilo rekordní počet cestujících. Kiwi.com chce nyní do Brna přivést více letů

Celkem Duolingo nabízí jazykové kurzy ve více než 30 jazycích, přičemž nejvíce z nich je určeno pro anglicky hovořící uživatele. Mezi kurzy nechybí ani kurz pro výuku češtiny, ale najdete tu i netradiční jazyky. Kromě latiny se můžete naučit jazyk indiánského kmene Navahů, který používali američtí vojáci během druhé světové války pro kódování svých zpráv, nebo univerzální jazyk esperanto.

A zajímavé jsou i dva jazykové kurzy, která vás naučí jazyky pocházející ze sci-fi děl, a to valyrijský jazyk z románů série Píseň ledu a ohně od R. R. Martina a také klingonštinu z populárního televizního seriálu Star Trek.

Do Duolinga investoval i herec Ashton Kutcher

Duolingo patří ve své kategorii vzdělávacích aplikací mezi nejoblíbenější a hodnota stejnojmenného vývojářského studia se od roku 2011, kdy aplikace nabídla svůj první kurz, vyšplhala již na 700 milionů dolarů. Zisky společnosti plynou především z reklamy a některých placených služeb. Většina obsahu Duolinga je však zcela zdarma.

Vzdělání bez ohledu na peníze

O tom, že vzdělávání a učení se cizích jazyků pomocí hravé aplikace dává smysl, svědčí i celá plejáda slavných investorských jmen, které Duolingo v průběhu let získalo. Peníze do firmy vložili například herec Ashton Kutcher, spisovatel Tim Ferriss, autor bestselleru Čtyřhodinový pracovní týden, a také renomované investiční fondy Kleiner Perkins a Google Capital.

Ostatně spoluzakladatel Duolinga Luis von Ahn vyrůstal v Guatemale, kde bylo ovládnutí anglického jazyka jedním z mála způsobů, jak se vymanit ze sociálních problémů a najít si lepší uplatnění na trhu práce. Ovšem jazykové kurzy byly až příliš drahé, a tak si je nemohl dovolit každý.

luis-von-ahn-duolingo

Luis von Ahn, spoluzakladatel Duolinga

Na světě je velký rozdíl mezi těmi, kdo mohou platit za nejlepší vzdělání na světě, a těmi, kteří mají peníze stěží na to, aby se naučili číst a psát. Chtěl jsem dát lidem rovný přístup ke vzdělání bez ohledu na to, kolik peněz mají,“ řekl v rozhovoru pro magazín Inc. von Ahn.

Duolingo původně stálo pouze na znalostech, které von Ahn spolu s druhým spoluzakladatelem Severinem Hackerem vyčetli z knih o výuce jazyka. Dnes v jejich týmu pracuje na deset zaměstnanců s doktorátem v oblasti osvojování druhého jazyka, kteří jim pomáhají s vytvořením co nejlepšího výukového programu. Podle průzkumů se 34 hodin strávených nad kurzy Duolinga vyrovná jednomu semestru studií cizího jazyka na univerzitě. I proto se Duolingo začíná využívat na celé řadě škol, a to nejen ve Spojených státech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym