Ruka jako Iron Man. Mladá vynálezkyně vytváří na 3D tiskárnách superhrdinské protézy pro handikepované

Michal PtáčekMichal Ptáček

tilly-lockey-alita-hero-arms

Foto: Open Bionics

Tilly má robotickou ruku inspirovanou filmem Alita: Bojový Anděl

0Zobrazit komentáře

Rychlý rozvoj a dostupnost moderních technologií, kterého jsme v posledních letech svědky, stále více napomáhá ve zpřístupnění dříve neprostupných oborů. Například zdravotnictví, jež ze současných technologických inovací těží asi nejvíce. Bariéry vstupu, které by se totiž ještě před lety mohly jevit jako nepřekonatelné, dnes zvládneme vyřešit doslova mávnutím ruky a dělat lidi šťastnějšími.

Přesně tímto heslem se před lety řídila i mladá britská vynálezkyně Samantha Payneová, když se rozhodla pod svým studiem Open Bionics vyrábět vlastní protézy pro fyzicky handikepované pacienty. Stále snadnější dostupnost technologií, postupů a materiálů ji totiž umožnila vytvořit robotickou ruku, která kromě klasické funkční části nabízí i jeden další podstatný benefit – je pýchou samotných nositelů.

Funkčnost, kterou disponuje většina klasických protéz na trhu, je jedna věc. Až doteď se však nikdo příliš nezamýšlel nad estetickou stránkou věci, která například u dětí může být minimálně stejně důležitá. Mladá vynálezkyně se proto rozhodla, že její robotické ruce Hero Arm budou připomínat končetiny známých superhrdinů. Takových, které děti po celém světě zbožňují.

hero-arm-iron-man-raimi-davis

Open Bionics umí vytvořit robotickou ruku, jakou má Iron Man

Protézy mladých pacientů, tak mohou vypadat jako robotické ruce postav z filmových trháků jako Iron Man nebo Star Wars a jak vynálezkyně sama říká, své fyzické postižení díky nim přeměnit v superschopnosti.

„Nechtěla jsem kopírovat ničí práci, chtěla jsem vytvořit něco úplně nového. S robotickou rukou vypadají její nositelé jako ze science fiction a okolní lidi to zajímá. Jejich odlišnost se stává superschopností,“ říká Samantha Payneová.

Vyrobeno na 3D tiskárně za pouhých 48 hodin

Ultra lehká bionická ruka vznikala v úzké spolupráci s několika testujícími uživateli a zaujme mimo jiné tím, že její výroba probíhá na 3D tiskárně a trvá pouhých 48 hodin. To britské vynálezkyni samozřejmě oproti konkurenci umožňuje nastavit i příznivější ceny, které začínají už na 3 tisících dolarů (70 tisíc korun). To se může zdát jako příliš, ovšem jen do momentu, než zjistíte, že cena konkurenčních zařízení začíná na částkách s jednou nulou navíc. 

open-bionics-joel-gibbard-ceo-samantha-payne-coo-min

Foto: Open Bionics

Spoluzakladatelé Open Bionics Joel Gibbard (CEO) a Samantha Payneová (COO)

A protože cílovou skupinou jsou děti od osmi let, podporuje Hero Arm i jednotlivá, pro dnešní generaci velmi důležitá gesta používaná v dennodenní komunikaci. Dětem nosícím robotickou ruku totiž umožňuje se s ostatními kamarády zdravit například pomocí „high five“, „fist bumpu“, „thumbs upu“ a dalších gest a tím je tak příliš neodlišovat od zbytku dětského kolektivu.

nespresso-velosophy-min

Přečtěte si takéNespresso opět ukazuje sílu recyklace. Z 300 tisíc hliníkových kávových kapslí vyrobí tisíc městských kolNespresso opět ukazuje sílu recyklace. Z 300 tisíc hliníkových kávových kapslí vyrobí tisíc městských kol

„Když jsem se ptala lidí na ideální vlastnosti protézy, kdyby si mohli přát skutečně cokoliv, nikdo z nich neřekl, že chce reálnou podobu s lidskou rukou. Na technologiích zbožňuji tu moc vytvořit něco nového, co může ovlivnit úplně každého,“ vysvětluje Payneová důvod, proč se do podobného projektu před lety pustila.

cameron-miller-star-wars-bb-8-hero-arm-covers

Foto: Open Bionics

Jedenáctiletý Cameron Millar má robotickou ruku ve stylu robota BB-8 ze Star Wars

To se ukázalo jako skvělý tah. Po několikaletém úspěšném působení v Británii, totiž vynálezkyně se svým produktem míří na americký trh, kde má pro začátek podepsanou spolupráci s více než 600 soukromými klinikami. A potvrzení, že jde správným směrem, přišlo i letos v lednu, kdy v rámci investičního kola Series A získalo Open Bionics 5,9 milionu dolarů (téměř 140 milionů korun).

„Ten rozsah mě samozřejmě i trochu děsí, ale to je v pořádku. Kdybych zůstala ve své komfortní zóně, nebyla bych tak ambiciózní při vytváření nového konceptu. Takové zařízení, jako je Hero Arm, tu ještě nikdy nebylo,“ dodává.

evie-lambert-disney-frozen-hero-arm-covers-1

Foto: Open Bionics

Jedenáctiletá Evie Lambertová má robotickou ruku ve stylu pohádky Frozen

Diskuze (0)

Novinka

Anonym