Metallica v Praze zaválela před více než 70 tisíci diváky. Ze vstupenek darovala 1,8 milionu korun na obědy pro děti

Frontman skupiny Metallica James Alan Hetfield

0Zobrazit komentáře

O víkendu se v pražských Letňanech linuly zvuky kytar, bubnů a obrovské show, která najednou přilákala desítky tisíc lidí. Během včerejšího dne tam totiž zahrála americká metalová skupina Metallica, která předvedla své umění pro celkem 72 tisíc diváků. A to nebylo vše, mimo ukázky české vlajky při show nebo zpěvu české písničky Jožin z bažin se skupina opět zapojila i do charitativní činnosti.

Metallica je známá tím, že spoustou peněz ze svých četných vystoupení podporuje nejrůznější organizace, a letošní koncert v Praze, kde skupina naposledy zahrála loni v dubnu, nebyl výjimkou. Spojila se s českou organizací Women for Women a projektem Obědy pro děti a na školní obědy dětem letos darovala celkem 1 799 816 korun, tedy celkem 72 tisíc obědů. Podpoří tak na celý rok bezmála 360 dětí.

Z každé prodané vstupenky na vystoupení šlo 25 korun právě na zmíněnou organizaci. S tou byla kapela propojena i loni, kdy dokázala vybrat 475 tisíc korun na 19 tisíc obědů. Významnou roli na čtyřnásobném nárůstu mělo samozřejmě pořádání v pražských Letňanech, kam se vejde několikanásobně vyšší počet diváků. Ostatně své by o tom mohl vyprávět i britský zpěvák Ed Sheeran.

metallica

Foto: Women for Women

Metallica při předávání šeku na téměř 1,8 milionu korun na koupi školních obědů pro děti

Ten letos dokázal do Letňan na dva koncerty dostat dohromady přes 150 tisíc diváků a vytvořil tak absolutní domácí rekord. Dokonce se mu díky poslednímu turné podařilo překonat v příjmech všechny ostatní skupiny a posunout se na samý vrchol se 740 miliony dolarů.

Ale zpět k Metallice. Vybrané peníze směřují na transparentní účet iniciativy Obědy pro děti a budou postupně využity k proplacení obědů 360 dětem na celý rok.

„Členové kapely Metallica od nás jako ocenění obdrželi keramický talíř symbolizující platinovou desku za 19 000 darovaných obědů školákům v loňském roce a dále retro kazeťák v obědovo-metalovém stylu se speciálním singlem Nothing else matters nahraným na tácy, talíře, skleničky a příbory. V závěru singlu nechybělo ani poděkování zástupkyně dětí v angličtině,“ řekla ředitelka organizace Women for Women Ivana Tykač, manželka miliardáře a investora Pavla Tykače.

cvut

Přečtěte si takéČeští vědci vyvinuli zařízení, které vyrábí vodu z pouštního vzduchu. Denně vyprodukuje až 120 litrůČeští vědci vyvinuli zařízení, které vyrábí vodu z pouštního vzduchu. Denně vyprodukuje až 120 litrů

„Členové kapely byli při předání šeku velmi přátelští a vřelí. Velmi se zajímali o projekt a měli obrovskou radost, že i díky jejich pomoci budou moci děti sdílet společný čas u školního oběda,“ dodala Tykač. Česká republika navíc není rozhodně jedinou destinací, kde se skupina rozhodla podpořit lokální iniciativy. V posledních dnech to bylo například i Rumunsko, konkrétně pak Bukurešť.

Tam se Metallica rozhodla darovat dokonce 250 tisíc eur, respektive 6,4 milionu korun, na výstavbu první pediatrické onkologické nemocnice. Populární skupina tak v zemi, která má jednu z nejvyšších úmrtností na rakovinu v rámci Evropské unie, tak pomůže k dostavbě nemocnice, jež bude dokončena do roku 2020. Půjde o vůbec první nemocnici tohoto typu v zemi.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym