Mateřská společnost Googlu má nejvíce hotovosti ze všech firem světa. Poprvé předběhla Apple

googlesunnyvalle

Foto: Bjarke Ingels Group

Chystaný kampus Googlu v kalifornském Sunnyvalle

0Zobrazit komentáře

Na poli nejen technologických firem, které disponují nejvyšší hotovostí, se prostřídaly přední pozice. Apple, který se dlouhodobě držel na prvním místě, ztratil svou pozici po oznámení výsledků za posledního čtvrtletí, ve kterém ho dokázal předběhnout další kalifornský obr – společnost Alphabet. Ta je známá především jako mateřská společnost Googlu.

Alphabet aktuálně disponuje hotovostí ve výši 117 miliard dolarů, kdežto Apple se i kvůli narůstajícím investicím do vývoje posunul na 102 miliard dolarů. Podle serveru Financial Times, který o situaci informoval jako první, to ještě nemusí být pro Alphabet výhra. Akcionáři společnosti totiž mohou tlačit na útratu vyšších částek za zpětný odkup akcií nebo na dividendách.

Primární zásluhu na vystřídání pozic Alphabetu a Applu má ovšem především sám Apple, který investoval do významných změn v čele s produkcí obsahu pro svou novou streamovací službu Apple TV+ a s ohledem na klesající prodeje iPhonů i do výzkumu a vývoje, který by měl vést k další vlně zařízení. Apple měl v jednu chvíli finanční hotovost ve výši 163 miliard dolarů a absolutně dominoval trhu, od roku 2017 nicméně toto číslo spadlo až na aktuálních 102 miliard. Oproti tomu Alphabet ho dokázal za stejné období postupně navýšit o celých 20 miliard dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym