Jiří Hlavenka a Martin Rozhoň chtějí zlepšit vracení zboží v e-shopech. Miliony korun posílají do startupu Retino

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

retino-rehacek-boros

Foto: Retino

Spoluzakladatelé Retina Kryštof Řeháček a Petr Boroš

0Zobrazit komentáře

Stejně jako každý už někdy nakoupil na nějakém e-shopu, většina asi zažila i to, když chtěla zboží z různých důvodů vrátit. Snad všechny internetové obchody k reklamacím nebo vracení zboží přistupují jinak, ale zdaleka ne vždy jde z pohledu uživatele o ideální zážitek. Právě to se snaží změnit český startup Retino, za nímž stojí Petr Boroš.

Nástroj, který e-shopy používají k řešení vratek a reklamací, je na trhu necelé dva roky a za tu dobu pomohlo Retino stovkám e-shopů zpracovat desítky tisíc vratek. Výsledkem byla díky automatizaci celého procesu včetně dopravy a refundace jak jednodušší logistika na straně obchodu, tak především mnohem lepší servis pro zákazníka.

Ve zlepšování nákupního zážitku i neméně důležitého ponákupního servisu v e-commerce už navíc nevěří Petr Boroš sám. Na palubu nově získává dva významné investory, kteří chtějí Retinu pomoci v akceleraci celého byznysu.

Jde o Martina Rozhoně, který po prodeji svého e-shopu Vivantis investoval již do řady projektů, a Jiřího Hlavenku. Ten naopak začíná investovat peníze nabyté prodejem svého podílu v brněnském startupu Kiwi.com, za který utržil stovky milionů korun. Svůj podíl v Retinu spolu s nimi navíc navýšil i StartupYard, jehož akceleračním kolem startup prošel v roce 2017.

martin-rozhon

Martin Rozhoň

Podle informací CzechCrunche se jedná celkově zhruba o pět milionů korun a Petr Boroš hlásí, že pokud jeho startup naplní nastavený plán, investice se rázem navýší až na desítky milionů korun. Většinu ve firmě (téměř 69 %) drží i nadále Boroš, StartupYard má necelých 15 procent, Hlavenka s Rozhoněm po necelých 7 procentech a 3,6 procenta patří prvnímu zaměstnanci Kryštofu Řeháčkovi.

„Po dvou letech vývoje Retino používají stovky zákazníků ze čtyř zemí a zpracovali jsme desítky tisíc případů. Protéká námi jedno procento české e-commerce,“ říká zakladatel služby Petr Boroš. Významným akcelerátorem růstu byla loňská integrace Retina na českou e-commerce platformu Shoptet, kde už za 19 minut nabral prvních 100 e-shopů.

frusack-hana-fortova-tereza-dvorakova

Přečtěte si takéČeského eko sáčku Frusack se už v Evropě prodalo čtvrt milionu kusů. Teď s ním chtějí zakladatelky dobýt AmerikuČeského eko sáčku Frusack se už v Evropě prodalo čtvrt milionu kusů. Teď s ním chtějí zakladatelky dobýt Ameriku

Jen v Evropě se ročně vrátí stovky milionů objednávek, které lidé na e-shopech udělají, a tak ponákupní servis neustále roste na významu. Právě v něm se chce stát Retino celosvětovým lídrem a nová investice mu v tom má pomoci. Po Shoptetu mají přijít na řadu integrace do globálních platforem jako Shopify, Prestashop nebo Magento, které službě otevřou nové trhy a umožní dál růst.

„Efektivita zpětné logistiky je pro ekonomiku e-shopů velmi důležité téma. Systémově není v drtivé většině případů podchycena, což je neefektivní a snižuje to kvalitu služby pro zákazníka. Zde vidím velký potenciál pro Retino, a proto jsem se do něho rozhodl investovat,“ komentuje svou další investici Martin Rozhoň, který e-shopový byznys velmi dobře zná. Peníze má vložené například ve startupu Recruitis, komunitním tržišti Scuk.cz a také v novém fondu Nation 1.

retino-tym

Foto: Retino

Český startup Retino, vlevo zakladatel Petr Boroš

Už v příštím roce chce Retino zpracovat čtvrt milionu vratek, což je objem, kterého dosahují největší české e-shopy. Z nejznámějších tuzemských e-shopů s Retinem spolupracují například Chefshop.cz, Sexshop.cz, Preciosa či Topgal a další mají přibývat, stejně jako budou růst tržby firmy, jež se aktuálně pohybují v milionech korun ročně.

„Z mé strany je to investice do zakladatele, u kterého věřím v jeho vytrvalost a urputnou bojovnost, se kterou překoná všechny překážky,“ dodává druhý investor Jiří Hlavenka, pro kterého jde o první projekt, do něhož oficiálně vstupuje po zmíněném odprodeji podílu v Kiwi.com, kde byl spolu se zakladatelem Oliverem Dlouhý od úplných začátků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym