Jako alkohol tester, ale pro marihuanu. Nový kanadský startup rozpozná oblíbenou drogu v dechu

Michal PtáčekMichal Ptáček

sanntek2

Foto: SannTek

Nové zařízení od startupu SannTek rozpozná při dechové zkoušce psychoaktivní THC v těle

0Zobrazit komentáře

Marihuana prochází ve světě v posledních letech velkou renesancí. A to zejména ve Spojených státech, kde se její dlouholetí podporovatelé mohou těšit ze stále větší akceptovatelnosti mezi laickou i odbornou veřejností. Například v Kalifornii je od loňského ledna legální rekreační užívání této drogy a podobnými pravidly disponuje i celá řada dalších amerických států jako například Oregon, Colorado, Washington nebo Vermont. Byť je nutno dodat, že na federální úrovni je marihuana stále nelegální.

S rostoucí akceptovatelností marihuany mezi běžnou populací a zákonodárci nicméně úměrně roste i počet podnikatelů a firem, kteří se na oblíbené rostlince snaží postavit svůj byznys. Například v takovém Los Angeles patří v posledních měsících marihuanové startupy mezi ty vůbec nejaktivnější a nejsledovanější.

Jednou z oblastí, kde droga naopak akceptována není, je řízení dopravních prostředků. Podobně jako u alkoholu je totiž obsah THC v krvi od určité hranice trestný a řadí se obvykle do kategorie prohřešků ve Spojených státech známých jako DUI (řízení pod vlivem). Na první pohled se ale může přítomnost této látky v těle prokazovat poměrně těžko.

police

Zařízení by mělo najít velké využití například u policie

Názory na to, zda incidenty související s nadužíváním marihuany v tomto ohledu rostou, či nikoliv, se ve Spojených státech poměrně různí. Nicméně například ve státě Colorado, které bylo prvním americkým státem legalizujícím užívání marihuany pro rekreační účely, se v roce 2016 stalo 51 fatálních dopravních incidentů, které způsobili řidiči s nadměrným množstvím THC v krvi. A podobné statistiky evidují i ostatní státy.

S řešením, jak toto nelichotivé číslo snížit, nyní přichází nový kanadský startup SannTek, který vytvořil zřejmě první přenosný „marihuana tester“, jenž je schopný detekovat THC v krvi na základě dechové zkoušky, podobně jako u alkoholu. Zařízení je konkrétně schopné zaznamenat psychoaktivní složky THC a o její existenci v těle následně informovat například policistu.

pocasi-cz-top

Přečtěte si takéPočasí.cz má po letech novou podobu. Seznam ho propojil s Windy.com miliardáře Iva LukačovičePočasí.cz má po letech novou podobu. Seznam ho propojil s Windy.com miliardáře Iva Lukačoviče

„Průměrná doba mezi policejní kontrolou a provedením zkoušky na obsah THC v krvi zabere dvě a půl hodiny. I kdyby si řidič zakouřil marihuanu pouhou jednu minutu před kontrolou, množství THC v jeho krvi by během pouhé jedné hodiny kleslo o 80 až 90 procent. Naše zařízení pro tyto případy nabízí rychlé a spolehlivé řešení, bez zbytečného čekání,“ říká šéf startupu Noah Debrincat.

sanntek

Tester na marihuanu od kanadského startupu SannTek

O nedostatek zájmu ve veřejném sektoru se tak tvůrci pravděpodobně nebudou muset bát. Aby však došlo k uvedení do reálného provozu, musí startup překonat ještě jednu překážku a získat povolení od amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu. Dveře si ovšem nezavírá ani v o něco benevolentnějším soukromém sektoru.

Ostatně samotný nápad nyní zaujal i prestižní americký startupový akcelerátor Y Combinator, který startup přijal do svého akceleračního programu a zároveň se stal jedním z investorů. Jakmile se marihuanový tester do prodeje, plánuje ho SannTek nabízet za zhruba 800 až 1 000 dolarů, tedy 18 až 23 tisíc korun. V České republice si ale na podobné problémy pravděpodobně počkáme ještě dlouhou dobu, jestli vůbec.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym