Jak 200 let starý producent sojových bobů proměnil malou investici do Beyond Meat ve 135 milionů dolarů

ethan-brown-beyond-meat

Foto: Beyond Meat

Ethan Brown, zakladatel a CEO Beyond Meat

0Zobrazit komentáře

Nebývá to úplně zvykem, aby se tradiční společnosti, které jsou na trhu i stovky let, bezhlavě vrhaly na investice do relativně neznámých a vysoce rizikových firem. Ale právě taková diverzifikace portfolia může být z dlouhodobého pohledu poměrně zajímavým byznysem. Když však před lety investovala obří americká společnost Bunge Limited do progresivního startupu Beyond Meat, který vyrábí plně rostlinnou alternativu masa, netušila, kam to nakonec povede.

Investice to byla nicméně logická. Bunge Limited je jedním z předních exportérů sójových bobů a zároveň také jednou z největších agrikulturních firem ve Spojených státech s ročními obraty v řádu desítek miliard dolarů. Tehdy relativně nepatrná investice jí nicméně po obrovském boomu Beyond Meat na burze s 800% nárůstem hodnoty akcií zhodnotila investici na celých 135 milionů dolarů.

V rámci čtvrtletních výsledků Bunge Limited tak šlo o slušný nárůst tržeb, který nikdo nečekal. Společnost tehdy v rychle rostoucím startupu získala 1,63 procenta. To mělo za následek, že Bunge Limited, společnost, která se mimo jiné zaměřuje na výrobu hnojiv, obchod s obilím nebo zpracování jídla, zaznamenala zisk na akcii ve výši 1,45 dolaru, což bylo více než čtyřikrát více, než předpokládali pro dané čtvrtletí analytici.

bunge

Foto: Bunge

Jedna z výroben Bunge Limited na americkém trhu

„Naše investice často nekomentujeme, ale podle mě jde o čím dál důležitější větev naší společnosti a právě případná konkurence a alternativní nabídka pro zákazníky je to, co žene celé naše odvětví a jeho inovace kupředu,“ říká k investici šéf Bunge Limited Greg Heckman. Firma přitom existuje již 201 let a má tedy za sebou obrovské množství zkušeností i různých velkých změn trhu. Beyond Meat tak viděla jako další možný směr, kam se bude budoucnost rostlinné stravy ubírat.

Zajímavé nicméně je, jak jsou obě společnosti ohodnoceny. Zatímco více než 200 let starý gigant má hodnotu kolem 8,3 miliardy dolarů, Beyond Meat jako ani ne 10 let stará firma se po úspěchu na burze přehoupla dokonce přes 12 miliard dolarů a aktuálně se její hodnota pohybuje kolem  10,7 miliardy dolarů.

c2h-office-boxed-min

Přečtěte si takéMichal Mička se s firmami C2H, Pietro Filipi a Kara přestěhoval do Karlína. Nové sídlo zdobí moderní díla českých umělcůMichal Mička se s firmami C2H, Pietro Filipi a Kara přestěhoval do Karlína. Nové sídlo zdobí moderní díla českých umělců

Pro miliardovou společnost jakou je Bunge Limited je 135 milionů dolarů relativně zanedbatelná částka, ale i tak to ukazuje na významný trend, ve kterém se tradiční firmy pouští do riskantních investic na poli alternativ jídla. Bunge si tak pravděpodobně počká na další vývoj a nabyté akcie prozatím neprodá. Od uzavření posledního kvartálu již ostatně hodnota podílu Bunge v Beyond Meat opět o několik desítek milionů dolarů narostla.

Beyond Meat se dostal na oči veřejnosti především svým vstupem na burzu, který následoval strmý, 800% růst, ale také popularitou napříč kontinenty, kdy se stále žádanější náhrada masa začala prodávat i v různých koutech Evropy. Nevyhnula se mu ani Česká republika, kde ji nabízí velké online supermarkety Rohlik.cz a Košík.cz. Mimo hamburgerových placek si navíc lze koupit i náhradu za klasické párky.

beyond-burger_summer-2018_1

Foto: Beyond Meat

Beyond Burger

Za poslední dva týdny Beyond Meat poprvé zaškobrtl a jeho akcie se posunuly o několik desítek procent dolů. I tak ale po poslední korekci za tři měsíce vzrostly o téměř 170 procent, což z Beyond Meat dělá jednu z nejlepších investic pohlední doby, alespoň z krátkodobého pohledu. Odborníci radí, že si je třeba na investici do Beyond Meat dát pozor, jelikož firma ještě není profitabilní a prozatím nevymyslela způsob, jak na jednotlivých kusech svých alternativních hamburgerů vydělávat peníze.

Ostatně právě to byl důvod pro nedávný propad na burze. Beyond Meat sice v posledním čtvrtletí utržil 67,3 milionu dolarů, což bylo o 17 milionů dolarů více, než analytici předpokládali, ale ztráta na jednu akcii činila 0,24 dolaru místo očekávaných 0,08 dolaru. To znamenalo celkovou ztrátu ve výši 9,4 milionu dolarů. Firma ale investory ujišťuje, že by již do konce letošního roku měla začít vydělávat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym