iPhony, střelné zbraně i lidské ostatky. Podvodního lovce pokladů 21. století sleduje téměř 10 milionů fanoušků

dallmyd-4

Foto: DALLMYD/Facebook

Jake Koehler, potápěč hledající poklady na dně jezer, řek a oceánů

0Zobrazit komentáře

Hledání pokladů pradávných kultur a civilizací se stalo oblíbeným námětem mnoha autorů dobrodružných románů, filmařů i tvůrců her. Indiana Jones, Lara Croft či Nathan Drake jsou oblíbené postavy vyprodukované zábavním průmyslem, ovšem hledání pokladů se nemusí nutně dít jen na stránkách knih či na obrazovkách. Po světě totiž chodí celá řada hledačů pokladů, pro které se jedná o skutečné životní poslání a někdy také živobytí.

Zkusme nyní na chvíli zapomenout na profesionální archeology, které zajímají poklady mnohem méně než život dávno zaniklých kultur. Stejně tak opomeňme nadšence s detektory kovů, kteří s pramalou šetrností vyzvedávají starobylé artefakty ze země, často pouze s vidinou zisku, čímž výrazně narušují kontext celého naleziště. Nás zajímají hledači pokladů, kteří žijí podstatně dobrodružnější život.

Za jednoho z prvních dobrodruhů tohoto typu můžeme označit Heinricha Schliemanna, který žil v 19. století. Hnán touhou po objevování starých řeckých civilizací opustil post úspěšného obchodníka a dal se na dráhu amatérského archeologa/dobrodruha.

dallmyd-1

Foto: Xuan Xe/Flickr

Posmrtná maska krále Agamemnóna, objevena Heinrichem Schliemannem, která s největší pravděpodobností tomuto legendárnímu králi nepatřila

I přesto, že jsou jeho drastické postupy odkrývání nálezů často kritizovány, právě jemu vděčíme za lokalizaci legendární Troje, do té doby bájného města známého pouze z Homérových eposů. Schliemann se zasloužil také o objevení Mykén a bájné posmrtné masky krále Agamemnóna, a dokonce správně předpověděl polohu dalšího bájného města Knóssos na ostrově Kréta.

Videa s větší hodnotou než samotné poklady

Na Schliemannovo epické dobrodružství navázala celá řada dobrodruhů, kteří pátrají po stopách ukrytých cenností pocházejících z dávných dob, ale i po pokladech údajně ukrytých například nacisty za 2. světové války, kterým je i Jantarová komnata. Ovšem velké bohatství se dá získat, i když hledáte mnohem obyčejnější poklady, které byly ukryty, nebo se ztratily teprve nedávno.

To dokazuje příběh Jakea Koehlera, který začal na svůj YouTube kanál DALLMYD přidávat videa, ve kterých se potápí pro poklady 21. století. Na svém kanálu se mu podařilo nashromáždit již přes 8,7 milionu odběratelů, díky čemuž mají jeho samotná videa daleko větší hodnotu než poklady, které pod hladinou nachází.

dallmyd-2

Foto: DALLMYD/Facebook

Díky svým aktivitám Jake rozjel i vlastní značku potápěčské výbavy Hyde Sportswear

Původně byl kanál DALLMYD zaměřen na hry. Jake na něj přidával videa sám sebe, jak hraje nejrůznější hry jako Call of Duty či GTA. Ovšem zlom nastal v momentě, kdy se se svou rodinou přestěhoval z Kalifornie do státu Georgia, kde se začal potápět. Vůbec první poklad objevil zcela náhodou. Jednalo se o GoPro kameru, která po troše péče opět začala fungovat. A jako by mu tento nález dal zcela jasnou nápovědu, co by měl začít dělat.

solar-foods-solein-1

Přečtěte si takéJídlo z ničeho. V NASA a ve Finsku vzniká z vody, elektřiny a vzduchu potenciálně revoluční zdroj proteinuJídlo z ničeho. V NASA a ve Finsku vzniká z vody, elektřiny a vzduchu potenciálně revoluční zdroj proteinu

Své další ponory si začal touto kamerou natáčet a v roce 2015 na YouTube nahrál první video s jednoduchým názvem Hledání říčních pokladů. Jeho kanál, který měl v té době přibližně 200 tisíc odběratelů, začal růst, videí s herní tématikou ubývalo a naopak přibývalo více dobrodružných výprav za ztracenými poklady pod vodní hladinu.

Střelné zbraně se vždy hlásí

Během několika let toho Jake objevil skutečně hodně. Mezi nejčastější nálezy patří rybářské náčiní, ale i mobilní telefony, mnohdy plně funkční. Ovšem sem tam se objeví i opravdová rarita, jako například střelné zbraně, a jednou to dokonce byla krabice s lidskými ostatky. V takovém případě Jake vždy kontaktuje policii, a to i v případě pistole z jednoho z nejsledovanějších videí, které má téměř 21 milionů zhlédnutí.

Zbraní podle svých slov Jake našel již přes dvacet, ovšem zda některý z těchto objevů pomohl objasnit nevyřešenou vraždu, neví.

dallmyd-jake-gun

Foto: DALLMYD/Facebook

Jake Koehler už pod vodou objevil i dvě desítky zbraní

Kolik přesně si provozem YouTube kanálu a facebookové stránky, na které má dalších 1,3 milionu sledujících, vydělá, Jake odmítl v rozhovoru pro magazín Business Insider prozradit. Nicméně uvedl, že je nesmírně rád za úspěch, který má.

Obě platformy mu nyní spravuje zábavní společnost Fullscreen, se kterou má podepsanou smlouvu a která se stará i o celé jeho podnikání a jeho vlastní značku. Jake dokonce zaměstnává svou matku a dva dobré kamarády, kteří mu pomáhají vytvářet obsah videí a někdy v nich dokonce i účinkují.

dallmyd-2

Foto: DALLMYD/Facebook

Pro své výpravy si Jake vybírá nejrůznější lákavé lokality

Za výdělky, které mu obě platformy přinesly, splatil veškeré dluhy a koupil si vysněný byt. Nic z toho, co najde, však neprodává. Původně si nalezené poklady ukládal do krabice pod postelí a nyní má vše uloženo v garáži. Jeho sbírka čítá mimo jiné zhruba 100 iPhonů a asi 50 kamer GoPro. Časem by prý rád všechny nálezy vystavil, aby si je mohli jeho fanoušci prohlédnout všechny pohromadě.

Ovšem výstavu nálezů by chtěl uskutečnit i z jiného důvodu. Na všech těch věcech, které nalezl, by také rád demonstroval to, kolik věcí se na dně jezer, řek a oceánů povaluje, a upozornit tak na problém znečišťování.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym