Inspirace v desítkách tisíc cest a fotografií z celého světa. České Worldee je cestovatelský deník v moderním podání

worldee-2

Foto: Worldee

Tomáš Zapletal, spoluzakladatel startupu Worldee

Cestování za odpočinkem i zážitky si získává stále větší počet příznivců z celého světa a platí to i o Češích. Ti podle statistik Českého statistického úřadu jen za loňský rok podnikli 11 milionů cest do zahraničí a na 90 milionů cest po tuzemsku. A to už je poměrně slušná dávka zážitků a pořízených fotografií.

Mnoho osob si vzpomínky na cesty schraňuje v pečlivě vytvořených albech, ti méně zodpovědní je nechávají uloženy na kartách fotoaparátů a v paměti telefonů, přičemž snímky často putují také na sociální sítě. Z těch se pak stává pomyslný cestovatelský deník, do kterého mohou nahlédnout jak samotní autoři, tak i jejich přátelé. A právě tato idea vedla Tomáše Zapletala k vytvoření virtuálního cestovatelského deníku.

Jmenuje se Worldee a na jednom místě nabízí možnost ukládat veškeré vaše cesty a vzpomínky. V jednotlivých zemích můžete zaznamenat přesné trasy, odkud a kam jste putovali, a doplnit je o obrazový materiál, důležité cestovatelské informace a další poznámky.

worldee0

Foto: Worldee

Moderní cestovatelský deník Worldee v mobilní verzi

Následně přehledně vidíte, kolik zemí jste již procestovali a kolik cest jste uskutečnili. Zkrátka si vytvoříte podrobný a přehledný záznam o svém cestování a podle zakladatele Tomáše Zapletala tak jde o cestovatelský deník, který odpovídá dnešní době.

„Všichni jistě znají škrábací světovou mapu, kde si zapisujete, jaké země jste již navštívili. Worldee je moderní online verzí této fyzické mapy. Na internetu sice takových map existuje hodně, ale do našeho deníku můžete přidávat své cesty, jejich itineráře, fotky i videa, zkrátka vést celý deník mnohem podrobněji,“ vysvětluje šestadvacetiletý Tomáš Zapletal, který podle svého profilu navštívil již 35 zemí.

regiojet-vl

Přečtěte si takéRegioJet posiluje vlakové spoje do zahraničí. Nově začne z Česka jezdit i do BudapeštiRegioJet posiluje vlakové spoje do zahraničí. Nově začne z Česka jezdit i do Budapešti

Cestovatelský projekt však není pro mladého byznysmena první podnikatelskou zkušeností. Rodák z Olomouce již dříve přetavil svou vášeň pro rychlá auta v projekt se zážitkovými jízdami v italských sportovních vozech. V loňském roce jeho společnost SportDrive utržila 15 milionů korun a nyní se s Worldee Zapletal vrhá do další své záliby – cestování.

„Budujeme Worldee jako osobní výkladní skříň každého cestovatele, díky které má přesný přehled o tom, kde kdy byl, s kým, kudy jel, jaké fotografie pořídil, kolikrát byl v jaké zemi a na jakých konkrétních místech,“ doplňuje zakladatel cestovatelské sítě, kterou aktuálně využívá přes dva tisíce lidí z celého světa.

worldee-3

Foto: Worldee

Mapa světa se zvýrazněnými zeměmi, které cestovatel již navštívil

Označení síť nezmiňujeme náhodou. Cestovatelský deník si totiž na Worldee nemusíte psát jen pro sebe, ale můžete do něj nechat nahlédnout i další uživatele. Díky tomu pak mohou cestovatelé mezi sebou hledat inspiraci, kam příště vyrazit. Stačí si vyfiltrovat cesty do dané země a pouze zkopírovat ověřený itinerář, který již někdo opravdu absolvoval. Aktuálně je již v denících zaznamenáno přes 3 600 cest, které doplňuje více než 76 tisíc fotografií, takže inspirace je hodně.

Velké plány

Tomáš Zapletal do budoucna na Worldee navíc plánuje hlubší propojení jednotlivých cestovatelů, ať už v podobě vzájemného chatování či společného plánování cest. Zároveň má v plánu přidat k současné anglické a české jazykové mutaci minimálně dalších pět jazyků, takže se cestovatelský deník otevře novým cestovatelům.

alexander-wang-scale

Přečtěte si takéJe mu teprve 22 let, ale už řídí vlastní miliardový startup. Alexandr Wang chce s umělou inteligencí měnit světJe mu teprve 22 let, ale už řídí vlastní miliardový startup. Alexandr Wang chce s umělou inteligencí měnit svět

„Snažíme se vybudovat největší cestovatelskou komunitu na světě, kde budou uživatelé uchovávat svoje zážitky, sdílet je s ostatními a od ostatních se inspirovat. V horizontu dvou měsíců spustíme podrobné plánování cest a do půl roku aplikaci do telefonu pro Android i iOS,“ nastiňuje plány startupu Zapletal, který v současné době hledá pro projekt vhodného investora.

Do konce letošního roku chce totiž Worldee dosáhnout na 10 tisíc uživatelů a do dvou let na desetinásobek. I k dosažení tohoto cíle by mohly nové peníze od potenciálního investora pomoci. Projekt mladého podnikatele si totiž na sebe prozatím nevydělává. V budoucnu budou zisky plynout především z provizí z prodejů letenek, rezervací ubytování, sjednávání pojištění či půjčování vozidel.

worldee

Foto: Worldee

Startup hledá investora, jehož finance umožní zrychlení vývoje celé platformy

Tomáš Zapletal nicméně počítá také s otevřením reklamního prostoru a financemi z mikrotransakcí a prémiových účtů, díky kterým se uživatelům otevře větší kapacita pro ukládání fotografií z cest. Cestovatelé budou moci využít i placených služeb úpravy fotografií a stříhání videí a časem bude možné na Worldee zakoupit například nástěnné mapy světa, vytvořené na míru každému uživateli podle toho, kde už všude byl.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina