Draží se rolexky z prvního filmu s Jamesem Bondem. Unikátní hodinky Seana Conneryho vyjdou na miliony korun

james-bond-rolex

Foto: Sotheby’s

Hodinky Rolex Submariner 6539 z filmu Dr. No s Jamesem Bondem

0Zobrazit komentáře

Tajných agentů, kteří během každé druhé mise zachrání svět před totální destrukcí či nadvládou vyšinutého maniaka, se v románech a filmech objevila již celá řada. Tím vůbec nejznámějším je však James Bond, franšíza, která je nejen nejdéle trvající, ale také jedna z nejúspěšnějších ve filmové historii. Agent s povolením zabíjet se objevil v již 24 oficiálních snímcích a dvou neoficiálních.

Celkem byl Bond ztvárněn šesti různými herci, sedmkrát jej hrál Roger Moore, čtyřikrát Daniel Craig a šestkrát Sean Connery, který ztvárnil Jamese Bonda vůbec poprvé, a to ve snímku Dr. No z roku 1962. A právě z tohoto filmu se nyní draží exkluzivní rekvizita v podobě Bondových náramkových hodinek značky Rolex.

O Jamesi Bondovi se v poslední době mluvilo především ve spojitosti s 25. připravovaným snímkem, ve kterém by se měla po boku Daniela Craiga alias Jamese Bonda objevit také britská herečka Lashana Lynch. Podle zatím nepotvrzených informací by se mohla stát novou agentkou 007, nikoliv však Jamesem Bondem. Mezi fanoušky vzbudila zpráva velký rozruch, protože se mnohým, zejména konzervativním diváků nelíbí, že by měla být britským agentem 007 žena, navíc s tmavou pletí.

james-bond-rolex-2

Foto: RV1864/Flickr

Sean Connery, Claudine Auger a hodinky Rolex během natáčení snímku Thunderball (1965)

Snímek s pracovním názvem Důvod zemřít však přinese i další netradiční prvek týkající se Bondgirl. Léa Seydoux bude teprve druhou herečkou, která si tuto roli zopakuje. Poprvé její kráse podlehl Daniel Craig v zatím poslední bondovce Spectre z roku 2015.

Stejně jako krásné ženy, kterých bude příští film očividně plný, patří neodmyslitelně k bondovkám i luxus, jímž se agent Jejího veličenstva obklopuje. Vůbec nejznámější je vztah mezi Bondem a anglickými sportovními vozy Aston Martin. Ovšem Bond si potrpí na prémiové výrobce, i co se hodinek týče, a proto se na jeho zápěstí objevovaly například hodinky švýcarského hodináře Rolex.

porsche64-18

Přečtěte si takéZ nejdražšího auta historie fail roku. Jak se dražilo první Porsche za 1,6 miliardy korun a nakonec se vůbec neprodaloZ nejdražšího auta historie fail roku. Jak se dražilo první Porsche za 1,6 miliardy korun a nakonec se vůbec neprodalo

Hodinky této značky nosil Bond již v románech Iana Fleminga, a proto bylo logické, že při první klapce filmu Dr. No, který katapultoval Seana Conneryho do světa nejzářivějších filmových hvězd, na jeho zápěstí nesměly „Rolexky“ v žádném případě chybět.

james-bond-rolex-4

Foto: Sotheby’s

Rolex Submariner 6539 z filmu Dr. No

Ovšem v první den natáčení, které probíhalo na Jamajce, si režisér snímku Terence Young uvědomil, že Sean Connery hodinky nemá, protože je rekvizitáři kdesi zapomněli. Co se dělo poté, je trochu nejasné. Buď dal Connerymu své Rolex Submariner sám režisér filmu, nebo tak učinil jeden z potápěčů, kteří byli součástí filmového štábu. Nicméně Bond své ikonické hodinky měl, a tak mohla padnout první klapka série, která dodnes láká do kin miliony diváků po celém světě.

Rolex Submariner Ref. 6538 pak nosil Bond v podání Seana Conneryho i v dalších třech snímcích, kterými byly Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger a Thunderball.

james-bond-rolex-1

Foto: Sotheby’s

Pohled na strojek hodinek Rolex Submariner 6539

A právě hodinky z filmu Dr. No nyní míří do dražby. Nečekejte však, že by dokázaly nějaké speciální kousky. Pokud milujete Jamese Bonda, mimo jiné i pro nejrůznější agentské hračičky, jako jsou boty se zabudovaným hrotem, výbušné manžety či pero střílející jedové šipky, pak z těchto hodinek asi budete zklamáni. I přesto mají několik zajímavostí, díky kterým jsou velice atraktivním sběratelským kouskem.

surfey-founders2

Přečtěte si takéČeši, kteří vytvářeli firmy pro PPF nebo KKCG, spouští službu Surfey. Firmám zajistí zpětnou vazbu v reálném časeČeši, kteří vytvářeli firmy pro PPF nebo KKCG, spouští službu Surfey. Firmám zajistí zpětnou vazbu v reálném čase

Model hodinek Rolex Submariner 6539 byl představen v roce 1955 a vyráběl se po další čtyři roky. Onen kus, který se objevil ve filmu Dr. No, byl vyroben v roce 1958 a jedná se o první Submarinery, které obsahovaly chronometr. Dalšími detaily, které tomuto kousku přidávají na hodnotě, jsou červený trojúhelníček na lunetě hodinek a zlatohnědá patina, která byla způsobena nedostatky při výrobě hodinek.

Dražba hodinek Jamese Bonda je součástí vetší dražby z názvem Watches Online: The Driver’s Collection, která běží do dnešního dne (20. srpna). Konečná cena hodinek se odhaduje na 180 až 280 tisíc dolarů, tedy přibližně 4 až 6,5 milionu korun.

james-bond-rolex-3

Foto: Sotheby’s

Hnědá patina přidává hodinkám na jejich ceně

Diskuze (0)

Novinka

Anonym