Detox od návykových aplikací. Služba Detoxify vás účinným způsobem odnaučí otevírat sociální sítě

Michal PtáčekMichal Ptáček

detoxify
0Zobrazit komentáře

Prokrastinace a nedostatečná efektivita nebo produktivita. Jen málokterým tématům je v dnešním zrychleném světě kladoucím důraz na vysokou výkonnost věnováno tolik pozornosti. Stejně tak jako zaručeným způsobům, jak tyto negativní, pro lidstvo však přirozené vlastnosti řešit.

Ostatně dle analýzy z roku 2016 velikost self-help trhu, do kterého spadají například motivační knížky, kurzy nebo vzdělávací workshopy, jen ve Spojených Státech dosahuje 10 miliard dolarů. Do roku 2022 by pak jeho celková hodnota měla představovat 13 miliard.

V moderní éře se na vlně zlepšování produktivity veze i spousta nástrojů, které díky instantnímu přístupu k technologiím můžeme mít neustále při ruce. Pro představu, například kategorie aplikací pro produktivitu v obchodě App Store tvoří až 20 procent celkového počtu všech aplikací, které si do vašeho iPhonu můžete stáhnout. A velmi podobně je na tom i konkurenční Google Play pro Android.

detox

Služba Detoxify

Právě na tento segment cílí i nová jednoduchá služba Detoxify od známého nizozemského vývojáře Farboda Sarafa. Umožňuje totiž vygenerovat falešnou ikonku aplikace (například Facebook, Instagram nebo Twitter), jejíž četnost užívání si uživatel přeje omezit, a následně ji umístit na hlavní plochu telefonu.

V momentě, kdy chce uživatel otevřít například Facebook, je namísto spuštění aplikace přesměrován na stránku Detoxify s informací, po kolikáté za den se na největší sociální síť pokusil dostat. A podobný princip lze aplikovat téměř na libovolnou, v mobilu prováděnou činnost.

„Náhodné a impulsivní otevíraní aplikací v mobilu je zlozvyk, kterým trpí spousta z nás. A Detoxify poměrně striktním způsobem nabízí možnost, jak tento problém řešit a nepříjemný zlozvyk se postupně odnaučit,“ říká tvůrce služby.

Detoxify je kompletně zdarma a techničtější uživatelé si navíc její funkce mohou libovolně vylepšit. Tvůrce totiž její kód zveřejnil jako open-source.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym