České Spaceflow nabírá na digitalizaci budov 41 milionů korun. Investici vedou Credo Ventures, připojil se i UP21

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

spaceflow_ceo_lukas_balikInsider

Foto: Spaceflow

Lukáš Balík, spoluzakladatel a CEO Spaceflow

0Zobrazit komentáře

Digitalizace budov je ve světě nemovitostí velké téma. Také budovy, kancelářské prostory a další objekty se začínají stávat chytrými a s nasazováním technologií pomáhá i český startup Spaceflow. Pro svou komunitní platformu pro budovy nyní získává investici v desítkách milionů korun, díky které chce významněji proniknout do Spojených států a Velké Británie.

Celé Spaceflow se točí kolem mobilní aplikace, která propojuje majitele, nájemce, návštěvníky a poskytovatele služeb v rámci budov a zvedá tím komfort pro všechny zúčastněné strany. V růst této komunitní platformy a stále větší význam technologií i ve světě nemovitostí věří i čeští investoři z Credo Ventures.

Spolu s pražským inkubátorem UP21 a venture kapitálovým fondem Day One Capital z Budapešti do Spaceflow vkládají celkem 41 milionů korun (1,6 milionu eur). Celkem už tak český startup, který spoluzaložil a vede Lukáš Balík, nabral na investicích přes 50 milionů korun, jelikož UP21 již dříve do firmy poslal více než 10 milionů.

spaceflow-aplikace

Foto: Spaceflow

Česká aplikace pro budovy Spaceflow

„Věříme, že na trhu komerčních nemovitostí je obrovský potenciál. V posledních letech jsme mohli pozorovat nebývalý úspěch několika proptechových řešení a současný trend digitalizace budov je nepopiratelný. Ve Spaceflow vidíme ideální kombinaci schopného, ambiciózního týmu a snadno škálovatelného produktu, který se dá snadno implementovat napříč jednotlivými segmenty v rámci celého odvětví,“ říká Pavel Jiránek z Credo Ventures.

Spaceflow digitalizuje budovy od roku 2016 a dnes již Lukáš Balík se svým týmem obsluhuje nemovitosti v 9 zemích, a to jak v Evropě, tak i v Asii a Spojených státech, kde má přes šest desítek klientů. Díky nové investici se však chce vedle rozšíření produktového týmu právě na americký a také britský trh Spaceflow ještě více zaměřit.

michal-smida-twisto

Přečtěte si takéMichal Šmída: 5 věcí, které mě Twisto naučilo o fundraisingu a vztazích s investoryMichal Šmída: 5 věcí, které mě Twisto naučilo o fundraisingu a vztazích s investory

Digitalizování budov pomocí aplikace Spaceflow znamená, že všichni uživatelé uvnitř budovy mají jednoduše k dispozici různé aktivity, sdílení a místní služby v rámci jednoho nebo společných objektů a také možnost propojení s ostatními lidmi. Navíc se dají na Spaceflow napojit i další chytrá zařízení v rámci internetu věcí, které jsou ve světě budov také stále více v kurzu.

„V minulosti majitelé budov investovali zejména do technologií, o kterých neměli nájemci ani tušení. Kdybych měl odhadnout vývoj do příštích let, řekl bych, že většina nových budov bude digitalizována s benefity přímo pro nájemce. Nemovitosti se mnohem více přiblíží ke konečným uživatelům. Technologická i jiná řešení zajistí lepší přístup ke službám, vybavení i komunitnímu životu. Budovy budou o zážitku,“ říká Lukáš Balík, spoluzakladatel a CEO Spaceflow.

spaceflow_team

Foto: Spaceflow

Tým Spaceflow

Důležitou propozicí Spaceflow je pak i fakt, že jeho řešení je velmi snadno implementovatelné prakticky do jakékoliv budovy. Využití tak najde nejen v tradičních kancelářských budovách, ale také v rychle rostoucích coworkingových centrech i rezidenčních komplexech – zkrátka všude, kde dává smysl propojovat nájemníky, uživatele a místní služby a další servis.

Celá platforma Spaceflow navíc funguje i jako efektivní agregátor cenných dat, která se mohou využít při dalším rozvoji byznysu. „Naši klienti získávají přístup k datům za konkrétní budovy i za celé portfolio. Mnoho investičních rozhodnutí dnes probíhá bez přístupu k datům a do budoucnosti zde vidíme velký potenciál pro změnu,“ doplňuje Balík.

Jen do konce září Spaceflow očekává, že v Česku bude jeho aplikace fungovat už v téměř 40 budovách. Aktuálně je v 17 a většina z nich je v Praze. Celkem je aktuálně po celém světě v 64 budovách a hlavní fokus bude vedle zmíněných Spojených států a Velké Británii také na německy mluvící země.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym